616 MAHALLENİN MUHTARI BELİRLENECEK

TAKİP ET

Denizli'de 616 mahallenin muhtarı, pazar günü gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde belirlenecek. Okur yazar olan ve 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, oy pusulası bastırıp aday olabiliyor.

Türkiye, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimlerine kilitlendi. Pazar günü gerçekleştirilecek seçimlere artık 72 saatten az bir süre kaldı. Beş yılda bir yapılan mahalli idareler seçiminde Denizli'de Büyükşehir ve 19 ilçenin belediye başkanı ile birlikte 616 mahallenin muhtarı seçilecek. Peki mahallelerimizde kimler muhtar adayı olacak?

 

2972 Mahallî İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun uyarınca ‘mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde adaylık usulü yok’. En az 6 aydan beri o mahallede oturmak şartıyla 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, seçilmeye mani hali olmamak (hırsızlık, kaçakçılık, dolandırıcılık, sahtecilik ve sahte kağıtları bilerek kullanmak, inancı kötüye kullanmak gibi yüz kızartıcı suçlardan biriyle veya ağır hapis cezasıyla hükümlü veya kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak) kaydıyla, muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyesi seçilebilir. Bunlar için ilkokul mezuniyeti şartı aranmaz; okur-yazar olmak yeterli.

 

ADAYLIK İÇİN NEREYE BAŞVURULUYOR?

 

Muhtar adaylığı için herhangi bir kuruma başvurulmasına gerek yok. Seçime girecek kişiler bastırdıkları oy pusulalarını sandık kurulunun gözetiminde kapalı oy verme yerine koyabilecekleri gibi seçim gününden önce de dağıtabilirler. Aza ve üye kelimeleri eş anlamlı kelimeler olduğundan, oy pusulalarında her iki kelime de kullanılabilir. Muhtar ile ihtiyar meclisi/heyeti üyelerinin seçiminde, isimlerin tek bir kağıda yazılı olduğu oy pusulası kullanılır. Oy pusulası üzerine “Muhtar” veya “Muhtar Adayı” ile “Üye Adayı”, “İhtiyar Meclisi Üyesi” veya “İhtiyar Heyeti Üyesi” sözcükleri yazılabilir.

 

Muhtarlar hiçbir siyasi partiye bağlı değildir. Siyasi partiler aza veya muhtar adayı gösteremezler. Muhtarlık ve ihtiyar meclisi/heyeti oy pusulaları, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği oy pusulaları ile aynı zarfa konularak ilgili oy sandığına atılır.

 

Muhtarlık ve ihtiyar meclisi/heyeti oy pusulalarındaki isimlerden bir veya birkaçı çizilerek oy kullanılabileceği gibi, çizilenlerin yerine o seçim çevresinde seçilecek kişi sayısını geçmemek üzere başka isimler de yazılabilir. Muhtar ve ihtiyar meclisi/heyeti üyeliği seçimi oy pusulalarına “EVET" veya "TERCİH” yazılı mührün basılmasına gerek bulunmayıp, “EVET" veya "TERCİH” mührü basılmış oy pusulaları da geçerli sayılıyor.

 

Mahalle ihtiyar heyetine 8 üye seçilmekte olup oyların tasnifi sonucunda en çok oy alan 4 üye asıl, geri kalan 4 üye ise yedek olur. Muhtarlık ve ihtiyar meclisi/heyeti seçimleri için kullanılacak oy pusulaları adaylar tarafından bastırılmakta olup her türlü araçla (bilgisayar, daktilo, fotokopi ve teksir gibi) çoğaltılabileceği gibi kapalı oy verme yerinde seçmenler tarafından beyaz kâğıda da yazılabilir. Aza ve üye kelimeleri eş anlamlı kelimeler olduğundan, oy pusulalarında her iki kelime de kullanılabilir.

 

OY PUSULASI BEYAZ OLACAK

 

Oy pusulaları için sadece beyaz kâğıt kullanılabilecek, renkli kâğıtlara basılmış veya yazılmış oylar geçersiz sayılacak. Oy pusulalarının bir A-4 kağıdının 4'te biri büyüklüğünde olması gerekiyor. Muhtar adayları, üst kısmına aday oldukları mahallenin ismi ile alt kısma kendi isimleri ve ihtiyar heyeti adaylarının isimlerinin yazılı olduğu o pusulalarını sandık kurulunun gözetiminde kapalı oy verme yerine koyabilecekleri gibi seçim gününden önce de dağıtabilirler. Seçmenler, oy pusulalarını, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan kâğıttan imal edilmiş ve ilçe seçim kurulu ile sandık kurulu mührünü taşıyan zarfa koyarak ilgili oy sandığına atarlar.

 

ADAY SAYISINI BİLMEK ZOR

 

Muhtar ve ihtiyar heyeti için seçim kuruluna adaylık başvurusu yapılması söz konusu olmadığından Denizli'deki 616 mahalle çok sayıda muhtar adayının olduğu tahmin ediliyor. Muhtarlık için adaylık başvurusu yapılmadığından Denizli'de 616 mahallenin her biri için kaç adayın olduğunu ve pazar gününe kadar başka adayın çıkıp çıkmayacağını bilmek zor.

 

Pazar günü yapılacak mahalli idereler seçiminde seçmenler Acıpayam'da 56, Babadağ'da 12, Baklan'da 14, Bekilli'de 15, Beyağaç'ta 15, Bozkurt'ta 20, Buldan'da 45, Çal'da 34, Çameli'nde 31, Çardak'ta 15, Çivril'de 77, Güney'de 24, Honaz'da 22, Kale'de 32, Merkezefendi'de 50, Pamukkale'de 61, Sarayköy'de 32, Serinhisar'da 11, Tavas'ta 50 mahallenin muhtarlarını belirleyecek.

 

Denizli seçim yerel seçim muhtarlık seçimi aday mahalle muhtarı