Acıpayam'ı yine fareler bastı

TAKİP ET

Denizli'nin Acıpayam ilçesindeki çiftçiler, tarlalara dadanan farelerle mücadele için denemedik yol bırakmıyor.

En son 5 yıl önce yaşanan Fare istilası yeniden görülmeye başlandı.
 Acıpayam bölgesinde 5 yıl önce görülen fare istilası,  toplu mücadele ile ortadan kaybolan fareler arazilerde yeniden boy göstermeye başladı.
Acıpayam İlçe Tarım Müdürü Abdurrahman Oymak farelerle toplu mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.



Oymak; “İlçemiz genelinde yapmış olduğumuz arazi kontrollerinde özellikle yonca ve boş arazilerde yoğun olarak tarla faresi popülasyonu mevcuttur.
Mücadele yapılamadığı takdirde Önceki yıllarda olduğu gibi ekonomik zarar oluşturması kaçınılmaz. Mevsimlerin yumuşak yağışsız gitmesi mevcut zararı ve sayıyı daha da arttırmaktadır.

Çiftçilerimizin özellikle boş arazilerini toprak işlemesi yaparak ve saha kontrollerinde zehirli buğday ile mücadele başarılı olacaktır.

Ayrıca arazide hasat tan sonra kalan sulama boru ve naylon artıkları fareler için konukçu ve yaşam yeri haline gelmektedir. En başarılı mücadele şekli sosyal mesafeyi koruyarak toplu mücadeledir.”

Sahada araştırma yapan ekipler çiftçilere de bilgilendirmede bulundu.

5 YIL ÖNCE NE YAŞANMIŞTI?

Tarımsal üretimde Denizli'de adı öne çıkan Acıpayam'ın başı farelerle dertte. Öyle ki, afet boyutunda fareler ekili arazilere zarar verince çiftçiler birleşerek, Tarım İlçe Müdürlüğü yetkilileri koordinesi ve eğitimiyle farelere karşı savaş açtı. Tarla faresi ile yoğun mücadele sonuç vermeye başladı.
Acıpayam ve çevresinde adeta afet düzeyine çıkan tarla faresi ile yoğun mücadele sonuç vermeye başladı.

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Acıpayam İlçe Müdürlüğü yetkilileri tarla faresi ile yoğun mücadele sarf etmeye devam ediyor.

Her gün farklı mahallelerde çiftçilerle bir araya gelen yetkililer, mücadele yöntemlerini uygulamalı olarak aktarıyorlar.

Kumafşarı mahallesinde yapılan uygulamalar olumlu sonuç vermeye başlayınca çiftçilerin endişeleri yok olmaya başladı. 20 bin metre karelik ağaçlık alanda uygulama yapan çiftçi Rıza Çelen farelerin yavaş yavaş yok olmaya başlamasının sevindirici olduğuna ancak bireysel mücadele yerine toplu olarak mücadele ederek bu afeti bertaraf etmeye başladıklarını söyledi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Acıpayam İlçe yetkilileri ilaçlama yapan çiftçilere çıplak elle zehirli buğdaylara dokunmamalarını, ellerine mutlaka eldiven giymelerini, ağızlarını maske ile kapatmalarını, kendi sağlıkları için gerekli önlemleri almalarını belirtti.

Uzmanlar, ilaçlama sonucu ölen farelerin ertesi gün toplanarak uygun yerlere uygun derinlikte gömülmelerini özellikle vurguladı.

 Eylül ayından bu yana etkin mücadelenin devam ettiğini belirten yetkililer toplamda 1,650 kg. zehirli buğday dağıtıldığını söyledi.
 

acıpayamı fareler bastı tarla fareleri fare istilası denizlimuhabir denizli denizli haberleri acıpayam