Akaryakıt istasyonları sorunlarına çözüm bekliyor

TAKİP ET

Artan maliyetler karşısında karlılıklarının eridiğinden yakınan akaryakıt istasyonlarının yetkilileri, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda işlerini devam ettirebilmek için gerekli şartların giderek ağırlaştığından yakındı.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir araya gelen akaryakıt istasyonlarının yetkilileri, sektörlerinde işlerini devam ettirme konusunda var olan zorlu şartların her geçen gün ağırlaştığı görüşünü savundu.

Toplantıya Salihli TSO Meclis Başkanı Süleyman Oral, Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, ilgili sektörün Meclis üyeleri İsa Mert ve Macit İzmirlioğlu’nun yanı sıra Karadeniz Petrol, Ahmet Zeybek Petrol, Kuzucuk Petrol, Gülderen Petrol, Adem Özay Petrol, Tuğrul Tarım ve Petrol, Balcı Akaryakıt, Sarılar Petrol ve Kaya Motorlu Araçlar A.Ş. yetkilileri katıldı.

Toplantının başlangıcında Oda olarak yaptıkları sektörel ziyaretler ve sorunları tespit etmeye yönelik anket çalışmaları hakkında bilgi veren Salihli TSO Başkanı İbrahim Yüksel, bu sorunları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne ileterek, çözüm konusunda gerekli girişimleri yaptıklarını anlattı.
Salihli TSO Meclis Başkanı Süleyman Oral da akaryakıt istasyonlarının ortak sorunları çözebilmek için dernek çatısı altında örgütlenme önerisinde bulundu.
Toplantıda dile getirilen sorunlar şu başlıklar altında toplandı:
“ Asgari ücretin yüzde 50 oranındaki artışı işçilik maliyetlerinin yükseltti. Enerji maliyetlerinin yüzde 200 oranında arttı. Akaryakıtta yüzde 4 oranındaki karlılık artan giderlerin karşılanmasına yetmiyor. Kar oranı artırılmalı.
- Kırsal alanlarda bulunan petrol istasyonlarının tarıma yönelik olması nedeniyle çiftçilerimiz tarafından çanta veya bidonla alınan akaryakıt için istasyonlara vergi dairesi tarafından bidon başına ceza uygulanıyor. Bu uygulama kaldırılması ve uygulanan cezalar iptal edilmeli.
- Yeni açılan petrol istasyonlarına Vergi Daireleri tarafından 1 milyon 500 bin TL; faaliyetine devam eden istasyonlardan da yıllık cirolarının yüzde 2’si kadar banka teminat mektubu isteniyor. Bu uygulama kaldırılması veya iyileştirilmeli.
- TSE tarafından her yıl yenilenen hizmet yeterlilik belgeleri en az 2 yılda bir yenilenmeli. Ücretsiz olan hava saatleri mühürlü denetimleri kaldırılmalı ve uygulanan para cezaları iptal edilmeli.
- Yeni nesil yazarkasa uygulaması ertelenmeli,
- Bankalar tarafından özellikle tarım kredili ve diğer kredi kartlarında uygulanan komisyon giderleri akaryakıt istasyonları ile eşit olarak paylaşılmalı veya düşürülmeli.
- Benzin istasyonlarına taban fiyat uygulaması getirilmeli.
- Petrol ürünlerine uygulanmakta olan KDV, ÖTV gibi vergilerin oranları düşürülmeli.
- Ana bayiler ile tali bayiler arasında yapılan sözleşmelerden doğan yükümlülükler ve taahhütler kaldırılmalı.
- Merkezleri farklı illerde olan petrol istasyonlarının vergisel sorumlulukları bulundukları adresteki vergi dairesine alınmalı.
- EPDK tarafından alınan karar gereği tankerlerdeki malların bir hafta gibi kısa bir süre içerisinde boşaltılmadığı takdirde uygulanmakta olan yüksek cezalar iyileştirilmeli veya bir haftalık boşaltım süresi uzatılmalı.”
Toplantıya katılan akaryakıt istasyonlarının yetkilileri, yukarıda sıralanan maddelerde iyileştirme yapılmaması halinde ticari hayatlarına devam etmelerinin mümkün olamayacağını ifade ederek, yetkililerden sorunlarına kısa zamanda çözümler beklediklerini belirtti.

 

Akaryakıt çözüm Salihli TSO Meclis Başkanı Süleyman Oral