AKCAN; "220 BİN DÖNÜM BAĞ ALANI 160 BİNE DÜŞTÜ"

TAKİP ET

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, basın mensupları ile bir araya geldiği toplantıda şaraplık üzüm fiyatları belli olmadan bağlarda erken yolma işlemine başlanması ve bölge yöneticileri olarak bu konu hakkında alacakları önlemler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

 Akcan,”Geçen sene fiyatlar iyi gözükse de bu sene özellikle daha fiyatlar belirlenmeden bağlarda yoluma başladılar. Vatandaşlar ise kendilerini bu duruma mahkummuş gibi hissediyorlar. Bundan dolayı biz Baklan, Bekilli ve Çal Belediye Başkanları olarak ilçelerin mahalle muhtarları ile görüşmeler gerçekleştirdik. Üretici firmalarla görüşmeler yaptık. Fiyatlar belli olmadan bu durumu engellemek için tüm kantarları kapatacağız, alım yerlerini durduracağız. Vatandaşla karşı karşıya gelmemiz gerekiyorsa geleceğiz ama bu işi bir sistematiğe oturtacağız. ”dedi.
Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan Çal Kumral Mesireliği’nde basın mensupları ile bir araya geldi. Başkan Akcan, toplantıda şaraplık üzüm fiyatlarının belli olmaması, bağlarda erken yolmaların gerçekleşmesi, alınacak tedbirler, Çinli yatırımcıların Çal ziyareti ve Çal Kanyonu’nda yapılacak büyük proje hakkında açıklamalarda bulundu.

“MALİYETİN ARTMASI, ÇİTFÇİYİ SOĞUTUYOR”

Sözlerine şaraplık üzüm üretiminde istenen fiyat ortamının oluşmadığını belirterek başlayan Başkan Akca,”Türkiye şaraplık üzüm üretiminin yüzde 70’ni Çal, Bekilli ve Baklan bölgesi üretiyor. Şuanda Türkiye’de üretilen 140 bin tonluk şaraplık üzümün, Türkiye şarap üretiminin de yüzde 55’ni yine bizim bölgemiz üretiyor.
 
Bu üretimin ülke ekonomisine o kadar büyük katma değeri var ki örneğin sadece Çal’ın şarap üretiminden dolayı devlete özel tüketim vergisi adı altında ödemiş olduğu para 180 miyon TL ve bunun içinde KDV’si, stopajı yok. Ama ne yazık ki son 15 yıldır şaraplık üzümde istediğimiz fiyat ortamını yakalayamıyoruz. Girdilerin çok yükselmesi, fiyatların aynı kalması, 50,80 kuruşa, 1 liraya üzüm verilmesi çiftçiyi bağcılıktan soğutarak, büyükşehirlere göçüne neden oluyor. Son 4 yılda bu durum çok arttı” dedi.

“220 BİN DÖNÜM BAĞ ALANI 160 BİNE DÜŞTÜ”

Çiftçinin desteklenmesi gerektiğini belirten Akcan,”220 bin dönüm bağ alanı ile bu alanda Türkiye’nin en büyük ilçesi olan Çal’da bağlar 160 bin dönüme düştü. 160 bin bağın yüzde 70-80’i ise 70 yaş üzeri bağlardan oluşuyor. Yani 10-15 sene sonra Çal’da neredeyse bağ diye birşey kalmayacak duruma geleceğiz. Biz bağcılığın gelişmesi, yurt dışında ithalat yapılmaması adına buradaki üretimin arttırılması, istihdamın oluşması, devletimizin daha çok vergi alması sağlamak adına çiftçimizin desteklenmesini istiyoruz”ifadelerini kullandı.

‘’VATANDAŞLA KARŞI KARŞIYA GELMEMİZ GEREKİYORSA GELECEĞİZ AMA BU İŞİ BİR SİSTEMATİĞE OTURTACAĞIZ’’

Fiyatlar belli olmadan erken yoluma başlanmasının vatandaşları mağdur ettiğine değinen Akcan,”Geçen sene fiyatlar iyi gözükse de bu sene özellikle daha fiyatlar belirlenmeden bağlarda yoluma başladılar. Vatandaşlar ise kendilerini bu duruma mahkummuş gibi hissediyorlar. Bundan dolayı biz Baklan, Bekilli ve Çal Belediye Başkanları olarak ilçelerin mahalle muhtarları ile görüşmeler gerçekleştirdik. Üretici firmalarla görüşmeler yaptık.
 
 Bugün ya da yarın sözcümüz Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever öncülüğünde fiyat belli olmadan yolum yapılması üzerine bir toplantı yapacağız. Peki yolarlarsa ne olacak? Biz buna karşılık tüm kantarları kapatacağız, alım yerlerini durduracağız. Vatandaşla karşı karşıya gelmemiz gerekiyorsa geleceğiz ama bu işi bir sistematiğe oturtacağız. Yoksa her geçen gün bağlarımızın ölmekte, üreticilerimizi işi bırakmakta, ülkemiz 5-10 yıl sonra yurt dışında şaraplık üzüm ithal edecek duruma düşecek. Bunu önlemek için böyle yaptırımlar uygulayacağız. Bizim amacımız üretici ve firmaları orta noktada buluşturup, bu işin kaymağını yiyen aracıları ortadan kaldırmak” şeklinde konuştu.

ÇİN’E İHRACAT HAZIRLIĞI

Çinli yatırımcıların Çal ziyaretine değinen Akcan,”Bizim için üzüm çok önemlidir. Geçtiğimiz günlerde Çin’den misafirlerimiz vardı. Çal’da yaptıkları gezilerde bize şarap fabrikası yapımı ile ilgili girişimler yapacaklarını söylediler. Ekim ayı içerisinde bizi Çin’e davet ettiler. İnşallah bir Çin yolculuğumuz olacak. Oradan bölgemize şarap konusunda yatırımcılar getireceğiz. Çinli yatırımcıların ziyaretinde yaptırdığımız tadımlar sonucu ilk etapta 2 konteynır satış gerçekleştirdik. Böylelikle ilk defa Çin’e Çal şarabı girmesi anlamına geldi. Gerekli izinler alındıktan sonra Çin’e şarap ihraç edecek duruma geleceğiz” dedi.

ÇAL KANYONUNA BÜYÜK PROJE HAZIRLIĞI

Başkan Akcan, 2 yıllık planlama sonucu 2021 yılında faaliyet geçecek büyük proje hakkında açıklama yaptı. Akcan,”Çal’da Türkiye’nin en güzel kanyonlarından biri olan Çal Kanyonu var. Burası 2011 yılında özel idare tarafından sadece 200 metrelik bir yürüyüş yolu yapıldıktan sonra kalmış. Biz buradaki çalışmalarımıza tekrar başladık. 150 metrelik daha yol yaptık. 3500 metre uzunluğundaki ve ortasından Büyük Menderes nehrinin geçtiği kanyona yürüyüş yollarının yanında bir tane cam teras, iki tane kafeteryanın olduğu, küçük bir butik otel gibi bir insanın geldiğinde 24 saatini geçirebileceği bir ortam planlıyoruz.
 
Buradaki amacımız şarap, tarım ve doğal güzellikleriyle beraber tarım turizmini hayata geçirmek. Daha önce dile getirdiğimiz Tarım Kent Çal projemizin içine tarım turizmini de katmak istiyoruz. Belediyeye ait 300-500 dönüm bağ alanı yaparak, dışarıdan gelen misafirlere 1-2 dönüm bağ vererek maliyeti karşılığında şarap, pekmez, sirke yaptıracağız” sözleriyle açıklamalarına son verdi.