Arabaşı geleneği aileleri bir araya getirdi

TAKİP ET

Kış ayında karın yüzünü göstermesiyle birlikte soğuk havanın etkisini hissettirdiği Çameli'de, vatandaşlar mevsimin vazgeçilmez yemekleri arasında yer alan 'Arabaşı' için bir araya geldi.

Kaz, hindi, tavuk veya av hayvanlarının etiyle pişirilen çorba ile hamurun buluştuğu Arabaşı, yıllardır vatandaşların bir araya gelerek birlik ve beraberliğin pekiştirilmesine katkı sağlıyor.

 

Çameli’de kış mevsiminde içilen ve özellikle gribal enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırmasıyla bilinen Arabaşı, düzenlenen aile toplantılarının vazgeçilmezi haline geldi.

 

Arabaşı, muhallebi kıvamındaki hamur ile öğün arasında yenilen bir çorba çeşididir. Öğün zamanları dışında yenildiğinden çorbanın adı “ara aşı” olarak da bilinmektedir. Bu isim zamanla değişerek “Arabaşı” halini almıştır. Bazı rivayetlere göre Arabaşı’nın Türkmenlere has bir çorba olduğu ve ilk kez Türkmen Murtaza tarafından yapıldığı söylenmektedir.

 

Çameli'de yaşatılan Arabaşı geleneği bu yılda havaların soğuması ile birlikte sofralarda yerini aldı. Özellikle soğuk havalarda içilmesi ile birlikte vücut direncini arttıran Arabaşı, ailelerinde bir araya gelmesini sağlıyor. Zahmetle yapılan Arabaşı imece usulü aileler arasında yapılarak ikram ediliyor. Bir araya gelen vatandaşlar, lezzetiyle damakları çatlatan Arabaşı’nı yerken aynı ortamda bulunmanın ve özlem gidermenin keyfini de birlikte yaşıyor.

arabaşı Çameli denizli haber