"AYM'nin aldığı bu karar, Güvenlik Güçlerimize hakarettir"

TAKİP ET

Anayasa Mahkemesi,  "barış bildirisi" olarak adlandırılan metne imza atan akademisyenlerin yaptığı bireysel başvuruda hak ihlali kararı vererek bir skandala imza attı. Bu kararla üniversitelerde her türlü terör propagandasının yolu açılmış oldu. Karar, PAÜ Rektörlüğü tarafından kınandı.

 HABER MERKEZİ

Toplantıda 8 üyenin ihlal kararına karşı 8 üye ihlal bulunmadığı yönünde görüş bildirdi. Ancak, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın "ihlal" yönünde oy kullanması nedeniyle "eşitlik halinde başkanın katıldığı tarafın oyunun iki oy sayılacağı"na ilişkin hüküm gereği bireysel başvuruda ihlal kararı verildi.
Anayasa Mahkemesi "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" adıyla hazırlanan metne imza atan 9 akademisyenin, terör örgütü propagandası yapma suçundan cezalandırıldıkları gerekçesiyle yaptıkları bireysel başvuruda skandal bir karara imza attı.

Bir grup akademiysen tarafından yayımlanan bildiriye imza veren 9 akademisyen Füsun Üstel, İbrahim Garip, Yasemin Gülsüm Acar, Ayda Rona Aylin Altınay Cingöz, Melda Tunçay, İzzeddin Önder, Canan Özbey, Nazlı Ökten Gülsoy ve Zübeyde Gaye Çankaya Eksen, "terör örgütü propagandası yapma suçundan cezalandırılmaları" nedeniyle ifade özgürlüklerinin ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 9 akademisyenin yaptığı başvuruyu birlikte ele aldı.

OYLAMA 8'E 8 OLUNCA AYM BAŞKANI "İHLAL" DEDİ
Alınan bilgiye göre, toplantıda 8 üyenin ihlal kararına karşı 8 üye ihlal bulunmadığı yönünde görüş bildirdi. Ancak, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın "ihlal" yönünde oy kullanması nedeniyle "eşitlik halinde başkanın katıldığı tarafın oyunun iki oy sayılacağı"na ilişkin hüküm gereği bireysel başvuruda ihlal kararı verildi.

9 BİN TL TAZMİNAT ÖDENECEK
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, ihlalin ortadan kaldırılması ve yeniden yargılama yapılması için karar örneğinin yerel mahkemelere gönderilmesine, başvuruculara 9 bin lira tazminat ödenmesine de hükmetti.

TERÖR PROPAGANDASINA VİZE
Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla üniversitelerde terör propagandasına göz yumulmuş oldu.

BUNDAN SONRA AYM ONAYIYLA DEVLETE "KATİL" DİYEBİLECEKLER
AYM'nin skandal kararı bundan sonra üniversitelerde ya da başka platformlarda devlete "Katil", "terörist", "Katliamcı" gibi ifadelerin kullanılmasının, devlet büyüklerine hakaret edilmesinin önünü açtı.

PAÜ’DEN TEPKİ
Skandal kararın ardından açıklama yapan PAÜ Rektörlüğü, “Terör örgütüne tek bir eleştiri yapmadan terörle mücadele ettiği için Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni suçlayan açıklamalar yapmak dünyanın hiçbir ülkesinde ifade özgürlüğü olarak değerlendirilemez.” Dedi.
 
 
 “Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğünün
Anayasa Mahkemesinin 26.07.2019 Tarihli Kararına İlişkin Basın Açıklaması;
Başlıca görevi; halkının can ve mal güvenliğini sağlamak olan Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin terör örgütlerine karşı verdiği meşru mücadelesinden dolayı sözde Barış Bildirisi olarak adlandırılan özde tamamen devletimizi karalama ve haksızca suçlama çabasında olan metne imza atan akademisyenlerle ilgili Anayasa Mahkemesi, skandal bir karara imza atmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni tamamen meşru çerçevede verdiği mücadelesi için haksızca ve tehditkâr bir üslupla suçlayanlar, düşünceyi özgürce açıklama hakkı kapsamında asla değerlendirilemez. Terör örgütüne tek bir eleştiri yapmadan terörle mücadele ettiği için Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni suçlayan açıklamalar yapmak dünyanın hiçbir ülkesinde ifade özgürlüğü olarak değerlendirilemez.

Türk milleti adına karar vermekle yetkili kılınan Anayasa Mahkemesi bir vesayet kurumu olmamalı, milletimizin yüce menfaatlerini gözetmelidir. Sözde “Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi” bildirisi için adalet düzeninin en üst merci olan AYM’nin aldığı bu karar ülkemizin bekası için mücadele eden başta Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Güçleri olmak üzere canları pahasına hain terör örgütleri ile mücadele eden tüm kurumlarımızı ve milletimizi derinden yaralamıştır.

Pamukkale Üniversitesi olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin toplumsal huzuruna ve refahına karşı atılmış bu ve benzeri adımların karşısında olduğumuzu ve Anayasa Mahkemesi’nin adalete ve kamu vicdanına aykırı kararına imza atanları kınadığımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

PAMUKKALE ÜNİVERİSTESİ REKTÖRLÜĞÜ