Bayramda Kazaya Kurban Gitmeyin

TAKİP ET

Türkiye'de ve özellikle Ege Bölgesi'nde gerçekleştirdiği önemli ve başarılı cerrahi girişimlerle adından sıkça söz ettiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr.Necip Özateş, yaklaşan Kurban bayramı öncesinde önemli açıklamalarda bulundu, kurban keserken meydana gelebilecek yaralanmalarda yapılacak ilk müdahaleler hakkında bilgi verdi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Necip Özateş, kurban keserken meydana gelebilecek kesiklerin ciddiye alınmadığı takdirde kalıcı hasarlara neden olabileceğini söyledi.

“Bayramda Kazaya Kurban Gitmeyin”

Kurban keserken, organ kopmalarının bile oluşabileceğine dikkat çeken doktor Özateş “El yaralanmaları, basit cilt yaralanmaları ile sınırlı olabileceği gibi tendon, sinir, kemik, damar, eklem yapıları da içeren komplike yaralanmalar şeklinde olabilir ve hatta organ kopmaları oluşabilir. Hayvan darpları sonucu el, kol, ayak, bacak, yüz kırıkları oluşabilir. Yaralanma sonrasında olay yerinde ilk müdahale ile temiz bezle kanama durdurulmalı, yabancı cisim batmış ise çıkarılmalıdır.
 
Ciddi kanamalar olduğunda iki üç tane bez üst üste kullanılmalı, 10-15 dakika yaranın üzerine bastırılmalıdır. Yaralanma bileğe doğru olmuş ise kanamayı durdurmak zor olabilir ve acilen bir sağlık merkezine başvurmak gerekir. Acil bir sağlık merkezine ulaşıncaya kadar el kalp seviyesinde tutulmalıdır. Yaralanmalara kısa sürede ve doğru müdahale edilmesi kas, sinir ve tendon yaralanmalarının tedavisinde en iyi sonucu almak açısından önemlidir” dedi.

“Yaralanmalarda Uzman Hekim Gereklidir”

Kurban keserken oluşabilecek kesiklerde doğru sağlık kuruluşu ve doğru hekim tercihinin önemli olduğunu belirten doktor Necip Özateş “Bazı yaralanmaların tedavisi için mikrocerrahi gerekebilir ve mikrocerrahi için gerekli alt yapının olduğu deneyimli hastaneler ve hekimler tercih edilmelidir. Kas, sinir ve tendon yaralanmalarında ameliyat sonrası rehabilitasyon da gerekebilir. Fizik tedavi takibi ve uygulamaları, onarım sonrasında iyileşme sürecinde etkili ve fonksiyonların tekrar kazanılmasında önem teşkil eder” dedi.
 
 

ortopedi ve travmatoloji uzmanı op. dr. necip özateş kurban kesmek kurban denizli muhabir muhabir