Böyle giderse 112 Acil bu yükün altından kalkamaz

TAKİP ET

Kovid-19 pandemi sürecinde yanlış yapılan uygulamalar yüzünden 112 Acil personeli bitme noktasına geldi. Virüsün hızla yayıldığını ve 24 saat görev başında olduklarını dile getiren acilciler 'iş işten geçmeden önlemler artırılmalı. Yoksa 112 acil yetişemeyecek' diyorlar. Sosyal paylaşım üzerinden dertlerini anlatan sağlık personeli olayların çok ciddi boyutlarda olduğunu dile getiriyorlar.

Görsel ve yazılı basın aracılığı ile öğrendiğimiz Kovid-19 sürecinin ilimizde hızla yükselmeye başladığı ve günlük vaka sayısının 150’ye kadar çıktığı ileri sürülürken, 112 acil servis personelinin 24 saat üzerinden bütün olumsuzluklara rağmen göreve gitmeleri yüzünden bu kesimin de çökme noktasına geldiği ileri sürüldü. 112 Acil servis personeli dinlenemediklerini, ambulansların zaman zaman dezenfekte edilmeden göreve çıktığını belirterek, “kimse bizim özel kıyafetler içerisinde piştiğimizi, dezenfekte olmadan bütün olaylara yetişmek zorunda olduğumuzu düşünmüyor” diyorlar.

Koronavirüs salgınının 6 ay önceki ilk durumundan daha kötü duruma çıktığını belirten 112 acil personeli, zaman zaman dezenfekte edilemeden ambulanslar ile vakaya gittiklerini belirterek, “Biz, 112 komuta merkezi tarafından telsiz ile ani olarak meydana gelen olay karşısında anında vakaya çıkmak zorundayız. Ama dezenfekte sırası gelen ambulansın, o acil kodu gelince dezenfekte edilmeden çıkması bizleri sıkıntıya sokmaktadır” diyorlar.

 Sağlık çalışanlarının hep ön planda ve risk ile karşı karşıya olduğunu dile getiren 112 acil personeli, Dezenfektan olayında sorun yaşadıklarını belirterek, “Ambulanslar bir vakaya gittikten sonra püskürtmeli olarak  dezenfektan yapılabilmesi için iki istasyonumuz var. Bunlardan bir tanesi Sevindik, diğeri ise 112 Acil Başhekimliği bünyesinde bulunuyor. Her ambulansın ortalama 20 dakika dezenfektan istasyonunda kaldığını düşünürsek, bu zamanda tüm ambulansların dezenfekte edilmesi imkansızdır. Bu durumda acil kodu geldiğinde, bir trafik kazasına veya normal hasta için olay yerine intikal ettiğimizde virüs bulaştırmak kaçınılmazdır. Bu durum yöneticiler tarafından seyredilmesi gereken veya geç müdahale edilecek bir konu değildir. Üstelik biz personelin üzerimizi değiştirecek, kendimize gelebilmek için az da olsa dinlenebileceğimiz bir odamız yok. Duş bile alamıyoruz.” diyorlar.

“İl merkezinde ambulans başına ortalama 25 vakaya karşın, ilçe merkezlerinde ambulans başı ortalama 7 vaka olduğunu düşünerek, kırsal kesime vakaya gidip gelme ortalaması bir saati bulduğundan, vaka saatine böldüğümüzde il vaka sayısına ulaşmaktadır. Durum böyle olunca, sürekli olayların içerisinde olan ve üzerlerini bile değiştirme fırsatı bulamadıkları için tükenmişlik sendromu yaşadıkları dile getiriyor. Haliyle, trafik kazalarına ve normal olaylara dezenfekte olamadan giden sağlık personeli, test bile yapılamadıkları için büyük risk taşıdıklarını da dile getiriyorlar.  Görüştüğümüz 112 personeli, durumlar böyle devam ettiği taktirde 112 eliyle Kovid bulaştırıcılığını, istemeseler de, ellerinde olmayan sebepler yüzünden bulaştırıcı konumuna düştüklerini düşünüyorlar.

Acilciler, Koronavirüs olayının hızla yükseldiğini belirterek, “Vakalar öyle çok artacak ki, vakalar arasında seçim yapmaya başlayacak konuma geleceğiz. Buna örnek olarak da, karşımızda genç ve yaşlı olarak iki hasta var. Tercih yapılırken çok acıda olsa topluma yarar açısından genç hastanın tercih edilmesi önde gelir. Herkes aklını başına toplasın. Dünyanın en güçlü silahlı ordusunu getirseniz bile, sağlık personeli olmadan hiçbir şey yapamazsınız. Sağlık ordusu çökerse, herkes çöker” diyorlar.

112 Acil personelinin dile getirdiği bu sorunları yöneticilere sormak isterim; gerçekten personelin dinlenebileceği, uzun süre giydikleri ve içinde piştikleri koruyucu kıyafetleri üzerlerindeki elbiseleri çıkarıp, yenilerini giyebileceği ve bazı istasyonlarda var olduğunu bildiğim duş kabinlerinin ve dinlenebileceğe bir odaları her istasyonda neden yoktur?

Dezenfekte edilemeyen ambulanslar ile ve kendini dezenfekte edemeyen 112 personelini  tekrar göreve göndermek Koovid- 19 bulaştırma açısından ne kadar doğrudur? 
İçinde bulunduğumuz ciddi durum karşısında, çökmeye başlayan 112 acil personeli için ne yapmayı düşünüyorsunuz? 
 

denizli 112 acil covid-19 pandemi denizlimuhabir muhabir denizli haberleri