BU TARİHTEN SONRA MESAJ YASAK

TAKİP ET

Mahalli idareler seçimlerinin yapılacağı 31 Mart'a 14 gün kala adaylar çalışmalarını son hızla sürdürürken, seçimlere 10 gün kala 21 Mart'ta propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başlayacak.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği seçim takvimi uyarınca, 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne ilişkin süreçte son 14 güne girildi.

 

Adaylar çalışmalarını hızlandırıp son mesajlarının vermeyi sürdürürken geri sayımın başladığı yerel seçim sürecinde YSK'nın belirlediği takvimde 21 Mart tarihi önemli tarihlerden biri. Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarları ve İhtiyar Heyetleri Seçimleri Hakkında Kanun ile Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un ilgili maddelerince seçime 10 gün kala bazı düzenlemeleri içeriyor.

 

Denizli'de büyükşehir belediye başkanlığı için 24, ilçe belediye başkanlığı için 270 olmak üzere 294  adayın yarışacağı yerel seçimler için YSK'nın takviminde 21 Mart Perşembe günü, "seçim propagandası ve yasakların başlangıcı" olarak yer alıyor. İlgili maddeler uyarınca oy verme gününden önceki onuncu günün sabahında başlayacak seçim propagandası 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00'de, seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59'da sona erecek.

 

Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadarki bu süre içerisinde yazılı basında ilan ve reklam yoluyla ya da internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek. İlçe seçim kurullarının gösterdiği meydanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılamayacak. Açık yerlerde, güneşin batmasını müteakip doğuşuna kadar toplu olarak propaganda yapılması da yasak. Seçimlere katılan siyasi partiler veya bağımsız adaylar adına kapalı yer toplantısı yapılabilecek.

 

Yasakların başladığı oy verme gününden önceki 10 günlük sürede yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler yayınlanamayacak. Bir siyasi partinin veya adayın lehinde ya da aleyhinde olacak yayın yapılması ve dağıtımı yasak olacak.

 

Yasakların başladığı 21 Mart'tan itibaren vatandaşların elektronik posta adresleri ile  telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılması yasak olacak. Siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilecek.

 

Bakan ve milletvekilleri, makam otomobilleri ya da resmi hizmete tahsis edilen araçlarla seçim propagandası ve gezileri yapılamayacak. Bu tür programlarda resmi karşılama ve uğurlama törenleri yapılamayacak, resmi ziyafet verilemeyecek, programlara hiçbir memur katılamayacak.

 

propaganda serbestliği seçim yasakları seçim yasağı