Bunu yapan işçinin sözleşmesi tek taraflı fesh edilebilir

TAKİP ET

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işe geç gelip erken çıkan işçinin sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesini haklı buldu.

İddiaya göre 08.00-16.00 vardiyasına yarım saat geç kalıp, işyerinden 15 dakika erken çıkan işçinin sözleşmesi, işveren tarafından tek taraflı ve tazminatsız olarak feshedildi. İş Mahkemesine başvuran depo işçisi, işveren tarafından iş sözleşmesinin açık ve kesin bir ifade olmadan sona erdirildiğini dile getirdi.

Mahkeme işçiyi haklı bularak işe iadesine ve yasal sonuçlarına karar verilmesi gerektiği kararını verdi. Haklı olduğunu iddia eden işveren ise çalışanın işe mazeretsiz olarak geç kaldığını ya da hiç gelmediğini, görev yerini terkettiği iddiasıyla karara itiraz etti.

Mahkeme kararın ölçülü fesih olmadığını, fesih işleminin son çare olarak kullanılması gerektiğini vurgulayarak işverenin itirazını kabul etmedi. Bu kez istinaf mahkemesine başvuran işverenin başvurusu Bölge Adliye Mahkemesi tarafından da esastan reddedildi. verilen kararda geç kalmanın ve erken çıkmanın feshi gerektirir ağırlıkta olmadığı vurgulanarak, davalı işverenin işleyişin ne kadar ne şekilde olumsuz etkilendiğini ispatlayamadığı belirtildi.

Davalı işveren bu kez kararı temyiz ederek Yargıtay'a başvurdu. Yargıtay kararında işçi hakkında tutanak tutulduğu, savunma vermediği, 2 günlükücretten kesme cezası ve ihtar verildiği belirtilerek kararda, 'Davacıya ihtar verildiği, iki gün işe geç geldiği belirtilerek (08.00-16.00 vardiyasına 08.35 ve 09.00'da geldiği) tutanak tutulduğu, davacının savunma vermediği, 17.10.2016 tarihli ihtarname ile davacının iş akdinin feshedildiği anlaşılmıştır. Davalı iş yerinin özelliği ve yapılan işin gereği kesintisiz çalışılması gereken işyerinde mazeretsiz devamsızlıklar yaparak olumsuzluklara yol açan davacının iş akdinin feshinin geçerli nedene dayandığı anlaşılmakla davanın reddi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir. İş Mahkemesi ve Bölge Adliye Mahkemesi'nin kabul yönündeki kararı bozularak ortadan kaldırılmıştır. Feshin geçerli nedene dayandığı anlaşıldığından davanın reddine karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

denizli yargıtay 9. hukuk dairesi işçi işveren fesih tek taraflı fesih denizlimuhabir muhabir denizli haberleri