'ÇAL KARASI' PEKMEZ OLUYOR

TAKİP ET

Denizli'de yetiştirildiği ilçenin adıyla anılan 'Çal Karası' üzümlerinde pekmez yapımı dönemi başladı. Çal ilçesine bağlı mahallelerde kumsal topraklarda susuz üretilen üzümlerden sıkılan şıranın kaynatılarak pekmeze dönüştürülmesi işlemi gece gündüz devam ediyor.

Çal Ziraat Odası Başkanı Ahmet Haşim Çil, ilçeden ismini alan Çal Karası üzümlerinin 40 bin 808 dekar alanda yetiştirildiğini söyledi. Yıllık Çal Karası rekoltesinin yaklaşık 22 bin ton civarında olduğunu bu yıl aşırı yağışlar dolu ve afetler nedeniyle üzüm rekoltesinde düşüş yaşandığını anlatan Ziraat Odası Başkanı Çil, “Ekonomisi tarıma dayalı Çal ilçesindeki dikili alanların yüzde 51’i bağlarla kaplı. Doğal şartların uygun olması sebebiyle bağcılık, yöre halkımızın uzun yıllardır beri geçim kaynağıdır. Bugün yöre bağlarında 36 çeşit üzüm yetiştirilmekte olup en önemlisi yöre adıyla anılan Çal Karasıdır. Bunun yanında kasım ayına kadar hiç bozulmadan kalan Sultaniye cinsi üzüm yöreye has önemli türlerdendir. Yetiştirilen üzümler özelliklerine uygun olarak şaraplık, sofralık, kurutmalık, pekmezlik, sirkelik gibi ürünlerle işlenerek kullanılıyor” dedi.


Pekmez yapımı başladı

Bölgede yetiştirilen Çal Karası üzümlerinin kaynatılmasıyla yapılan pekmezin insan sağılığı açısından da çok faydalı olduğuna dikkat çeken Başkan Çil, “Bölgemizdeki üzümlerin sıkılmasıyla elde edilen şıradan 7 litre kaynatılarak 1 litre pekmez elde edilir. Geçen yıl Çal Karası üzümü kilogramı 1.20 kuruştan satılmıştı. Bu üzümden yapılan pekmezin litresi de 25 TL’den satılmıştı. Ancak bu yıl hava şartları ve yaşanan olumsuzluklar üzüm üretimimizi etkiledi. Şuan Çal karasının kilogramı 2.5 TL’den satılıyor. Bu üzümlerden yapılan pekmezin fiyatı da 35 TL’den az olmaz. Temiz çuvalların içine konulan üzümler sıkılarak suyu çıkartılır. Çıkartılan şıra büyük kalaylı bakır kazanlarda saatlerde kaynatılarak koyultulur. Koyulan üzüm şırasının içine beyaz toprak ilave edilerek şıranın pekmeze dönüşümü sağlanır. Geleneksel yollarla pekmez üretimi saatler süren meşakkatli ve zor bir iştir.” Dedi.


3 bin yıllık gelenek

Bölgede 3 bin yıldan bu yana geleneksel yöntemlerle pekmez üretimi yapıldığını anlatan Hançalar Mahallesi’nden pekmez üreticisi Ahmet Aydınlı, “İlçemiz ve bağlı mahalleleri üzüm bağlarıyla meşhurdur. Çok farklı üzüm türleri topraklarımızda yetiştirilse de en ünlüsü tadı aroması ve rengiyle ünlü Çal Karası’dır. 3 bin yıllık gelenekle, soğuk ayak sıkma olarak çiğnenerek sıkılan üzümler şıra haline getirilir. Sonra kazanlarda kaynatılarak içine beyaz toprak koyularak kefletilir. Toprağı dibe çöken kaynamış şıra büyük bakır tavalarda 5 saat kaynatılarak pekmez haline getirilir. Milattan önce bin yıllarında Helen medeniyeti zamanında Lermonos diyarı olarak bilinen ve Dyonosis şarap tanrısının memleketi olarak bilinen Çalda 3 bin yıldan beri devam eden gelenekle üretilen organik ve katkısız çal karası üzüm pekmezi şifa dağıtmaya devam ediyor” dedi