Çal yöresindeki çiftçiler şikayetçi

TAKİP ET

Denizli'nin Çal İlçesi, İsabey Mahallesi'nde 15 yıldır faaliyet gösteren ve günlük ortalama 150 ton Süt işlediği tahmin edilen mandıranın kurulduğu yıldan bu yana arıtmadan Baklan Ovasına saldığı iddia edilen atık sular nedeni ile bölge halkı isyanda. Vatandaşlar mandıranın arıtma tesisi kurarak atık suları ıslah etmesini istiyor. 

 
HABER MERKEZİ
 
Denizli’nin Çal İlçesi İsabey Mahallesi’nde yaşanan sorun ile ilgili Ayna Haber’e konuşan vatandaşlar “atık kanalı boyunca özellikle de sıcak havada dayanılmaz dereceye ulaşan atık suyun kokusu, tarlada çalışan işçilerin kusmasına sebep verecek kadar büyük bir rahatsızlık yaratıyor.



Kokunun yanı sıra çevrede bulunan bitkilerin kurumasına, hayvanların ölmesine ve atık suyun yeraltı sularına karışması tehlikesine sebep olan atık su salınımı, bütün uyarılara rağmen devam ediyor” diyerek durumdan duydukları şikayeti dile getirdiler. Mevcut sıvının taş boruları bile erittiği gözlenen bölgede doğal yaşamın ve insan hayatının tehlikede olduğunu vurgulayan İsabey Mahallesi sakinleri, bütün uyarı ve şikayetlere rağmen mevcut mandıra firmasının sessiz kalmasından yakınıyorlar.

“ÖNLEM ALINMASI İÇİN ÖLMEMİZ Mİ GEREKİYOR”

Atık su nehrinin yanında tarlası bulunan Çiftçi Raşit Gündüz, “bu tehlikenin son bulması için illa ki bir can kaybının yaşanması mı gerek” diyerek tepkisini dile getirdi. Kanalın iki yakasında da çürüyen bitki örtüsünün, can çekişerek ölen hayvanların bulunduğunu bizzat gösteren Gündüz, ayrıca bu suyun yeraltı sularına da karışması ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti.



Raşit Gündüz, köyün su ihtiyacının da yeraltı sularından temin edildiğini dile getirerek insanların da bu zehirden etkilendiklerini söyledi. Ayrıca yeraltından çıkarak sulama yapılan tarlalardaki ürünlere de bu zehirli atıkların sirayet ettiğini iddia eden Gündüz, tüm şikâyetlerin sonuçsuz kaldığını, kurum sahibinin siyasi gücünün bütün girişimleri sonuçsuz bıraktığını savundu. Kendisinin tüm kurumlara başvurduğunu hatta imza toplama işleminin yapıldığını söyleyen Raşit Gündüz, tüm girişimlerin geçiştirildiğini söyledi.

“İŞLETME ARITMA SİSTEMİ KURMAK İSTEMİYOR”

Asıl meselenin işletmenin arıtma sistemini yapmak istememesinden kaynaklandığını dile getiren Çiftçi Raşit Gündüz, kurumun devletten arıtma için para yardımı aldığını, ancak bu parayla göstermelik bir tesis kurarak asıl parayı kendisine alıkoyduğunu iddia etti.

Bu işletmenin buradaki köylerin sayesinde zengin olup para kazandığını ifade eden Raşit Gündüz, kendi zenginliğini bölge insanına borçlu olan kurumunhalka bu kötülüğü yapmaya devam ettiğini söyledi. İsabey halkı olarak bu işletmenin kapatılması gibi bir gayelerinin olmadığını vurgulayan Gündüz, tek istediklerinin arıtmanın sağlıklı şekilde yapılması olduğunu, insan ve doğa popülasyona karşı ölümcül etki yapan bu tehlikenin artık canlarına tak ettiğini söyledi.

“YER ALTI SULARI ZEHİR SAÇIYOR”

Bu konuda açıklamada bulunan İsabey Mahallesinden bir diğer çiftçi Adem Tokatlı ise, kendi pancar tarlasında bizzat çektiği yeraltı suyunu göstererek, mevcut sudaki kokunun ve acılığın, atık suyun yerdeki suya karışmasından kaynaklandığını iddia etti.

Bu çıkan suyla kendilerinin mahsullerini suladıklarını söyleyen Adem Tokatlı, köyün içme suyunun da yeraltından çıkarıldığına dikkat çekti. Tokatlı, yeraltı su sisteminin tıpkı insan vücudundaki kanın ayak parmağından baş kısmına kadar aynı olması gibi etkileşim halinde olduğunu ve bunun sonucunda yeraltı sularına bulaşan zehirin büyük tehlike arz ettiğini dile getirdi. Mevcut işletmenin kar marjını düşünerek arıtma işlemine yanaşmadığını ifade eden Adem Tokatlı, “İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı” dedi.

“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Konuşmalar sonrasında çiftçi AdemTokatlı’nın tarlasından çekilen yeraltı suyunu yanlarına alan çiftçiler, bu numunenin test edileceğini belirttiler. Çiftçiler ayrıca bu işteki tüm engelleme ve geçiştirme girişimlerine karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini söyleyerek, duyarlı insanlardan ve yetkililerden destek beklediklerini söylediler.