CHP'Lİ Kazım ARSLAN:

TAKİP ET

AKP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ NUREDDİN NEBATİ VE 7 MİLLETVEKİLİNİN ELEKTRİK PİYASASI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 29 MADDELİK KANUN TEKLİFİ;

 

1- YENİLENEBİLİR ENERJİ ÖNE ÇIKARILMASI GEREKİRKEN, NÜKLEER ENERJİ İÇİN BÜTÜN KURALLAR ÇİĞNENMEKTEDİR.

Teklif, Akkuyu başta olmak üzere, nükleer tesisi kurmak için kıyı ve sahillere, zeytinlik sahalara, askeri arazilere girilmesinin önünü açacaktır.

2- TEKLİF, TASARI OLARAK GETİRİLMEMİŞTİR. ANAYASAMIZA ve İÇTÜZÜĞÜMÜZE AYKIRIDIR.

Teklif, tasarı olarak Meclis’e getirilmesi gerekirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bilgilendirme dosyasının kapağında bu düzenleme son dakikada “teklif” olarak adlandırılmıştır.

3- ELEKTRİK FATURALARINA İLİŞKİN YARGI KARARLARI HİÇE SAYILMAKTA, YARGI EKARTE EDİLMEKTEDİR.

AKP, mahkeme kararının önünü tıkamak için yasa çıkarma telaşına girmiştir, kayıp-kaçaklar geri ödenmeyecektir. Elektrik Piyasası Teklifi ile AKP, kayıp-kaçağın kendisine değil, sadece tarifenin yüksekliğine dava açılabilir diyerek yargı yolunu kısıtlamaktadır.

 

4- TARİFENİN İÇERİĞİ İLE İLGİLİ YARGIYA MÜRACAAT EDİLEMEYECEK, EDİLENLER REDDEDİLECEKTİR.

 

Teklif, kayıp-kaçağa dava açmanın önüne geçecektir, 33 milyar TL'lik kayıp-kaçak vatandaşa geri ödenmeyecektir. Elektrik Piyasası Kanun Teklifi ile, 36 milyon abonenin elektrik faturalarındaki yükleri katlamanın yolu aranmaktadır.

 

5- AKP, BU TEKLİFLE, ÇEVRE MEVZUATINA TÜMÜYLE AYKIRI BÜYÜK YAPILAŞMALARA, BELLİ ŞİRKETLERE 2019 YILINA KADAR CEZADAN MUAFİYET GETİRECEKTİR.

6- TEKLİF, DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN YATIRIM HARCAMALARINI DA FATURALARIMIZA YANSITACAKTIR.

 

Bu teklif yasalaşırsa, dağıtım şirketlerinin yatırım harcamaları, tüm kayıp-kaçak bedellerini faturalarımıza yasa zoruyla yansıtılacaktır. Bu teklif, kayıp-kaçak bedelinin iadesi için açılan davalarda da sonuç alma yolunu yasayla kapatmaktadır.

 

7- Teklif ile AKP, dağıtım şirketlerinin tüm kayıp-kaçak bedelleri gibi, yatırım harcamalarını da geçmişe dönük olarak faturalarımıza yansıtmayı öngörmüş, ancak Cumhuriyet Halk Partisi’nin direnişiyle bu madde tekliften çıkarılmıştır.

 

Teklifin ilk halinde, dağıtım şirketlerinin 2006-2010 dönemindeki yatırım harcama tutarlarının da geriye dönük olarak 2016 yılı Ocak ayından itibaren faturalara yansıtılması öngörülmüş, önergemizle bu madde geri çekilmiştir. Teklifin son haliyle, yasanın yürürlük tarihinden sonraki yatırım harcamaları abonelere “dağıtım tarifesi” kapsamında ödetilecektir. Bu maddenin yeniden gündeme gelmemesi için kararlı tavrımız sürecektir.

 

Teklifin son haliyle, yasanın yürürlük tarihinden sonraki yatırım harcamaları abonelere “dağıtım tarifesi” kapsamında ödetilecektir.

 

8- AKP KADROLARI, FATURALARDAKİ TRT KATILIM PAYININ KALDIRILMASINA KARŞI ÇIKMIŞ, VATANDAŞIN HER YIL EN AZ 800 MİLYON LİRASINI ALMAYA DEVAM EDECEĞINI AÇIKLAMIŞTIR. FATURALARDA KAYIP-KAÇAĞIN ALINMAMASI, ÜRETİMDE KULLANILAN ENERJİ BEDELLERİNDE KDV'NİN SIFIRLANMASI YÖNÜNDE ÖNERGELERİMİZ REDDEDİLMİŞTİR.

 

9- AKP kadroları, bu teklifle, nükleer enerji için çevre talanına imza atmakta; kıyı ve imar, çevre mevzuatına istisna getirmektedir.

 

10- AKP KADROLARI, BU TEKLİFLE, NÜKLEER ENERJİ İÇİN ÇEVRE TALANINA İMZA ATMAKTA; KIYI VE İMAR, ÇEVRE MEVZUATINA İSTİSNA GETİRİLMEKTEDİR.

 

Bu teklifle, nükleer tesisi kurma uğruna, yapı denetimi mevzuatına aykırı biçimde istisnalar yaratılmaktadır.

 

11- YASA TEKLİFİ, YERLİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN OLANAK VARKEN, HUKUKSUZ BİR NÜKLEER ENERJİYE YÖNELMEKTEDİR.

 

12- AKP, ALIŞKANLIK HALİNE GETİRDİĞİ “ACELE KAMULAŞTIRMA” KARARLARINI BU YASA TEKLİFİYLE GENİŞLETMEKTE, MAĞDURİYETİ KATLAMAKTADIR.

 

13- SATıNALMA GÜCÜNE GÖRE AVRUPA’NıN EN PAHALı 6. ELEKTRIĞINI TÜKETIYORUZ. ÖDEDİĞİMİZ FATURALARIN YÜZDE 47’Sİ VERGİDEN VE HUKUKSUZCA EKLENEN BEDELLERDEN OLUŞUYOR. TRT KATILIM PAYI VE YÜZDE 18’LİK KDV SIFIRLANMADIKÇA, ELEKTRİKTE YÜZDE 15’İ BULAN TEKNİK KAYIPLAR AZALTILMADIKÇA, KAÇAK BEDELLERİ DÜRÜST ABONEYE ÖDETİLDİKÇE, ÜZERİMİZDEKİ YÜK AZALMAYACAKTIR.

Bu yasa teklifi, vatandaşın cebine göz dikmiş, çevre hakkını hukuksuz bir nükleerleşme uğruna feda etmiştir. Teklif, yenilenebilir enerji kaynaklarına yeterince yönelmemiştir. Teklif yasalaştığı takdirde mülkiyet hakkımız yok sayılacaktır. Kayıp-kaçaklara ilişkin sürmekte olan davalara da yasa hükmü uygulnarak vatandaşın alacakları yasa yoluyla durdurulacak, hukuk devleti ilkesi bir kez daha hiçe sayılacaktır.