Çıkarcılara İzin Vermeyin

TAKİP ET

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Gülhan Saruhan, ziraat ilaçlarının eczacı, kimya mühendisleri, orman mühendisleri tarafından satılmasına izin veren değişikliğe tepki gösterdi.

Resmi Gazete'de 18 Temmuz tarihli 31189 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmeliğin 12. maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklik hakkında açıklamada bulundu. Yapılan değişiklikle bitki koruma ürünlerinin toptan veya perakende satışını yapmak amacıyla bitki koruma ürünleri bayi veya toptancı izin belgesi almak için Bakanlığa müracaatta bulunabilecek meslekler arasına;doğrudan ilgili ve tek yetkili olması gereken Ziraat Mühendisi dışında;daha önce maddeye eklenen Eczacı, Kimya Mühendisi/Kimyager, bitki sağlığı ile ilgili dersleri alarak mezun olmuş Tekniker veya Ziraat Teknisyeni meslek alanlarıyanına; bu kez de“Orman Mühendisi/Orman Endüstri Mühendisi” eklendi.
Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Gülhan Saruhan kamu kurumu niteliğinde bir kurum olduklarını belirterek, korumacı bir sistem kurulmasını sağlamak amacıyla uzun yıllardır çok sayıda dava açtıklarını söyledi. Saruhan, 13 Şubat 2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliğin davası sonuçlanmadan bu değişikliğin gündeme getirilmesini 'Hukuk Devleti' kavramının zedelenmesine neden olduğunu ifade etti. Saruhan, "En son 13.02.2019 tarih 30685 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik” in bazı maddelerinin öncelikle yürütülmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açtığımız dava henüz sonuçlanmamıştır. Tamamlanma aşamasındaki dosyaya halen her türlü bilgi, belge, beyan sunma hakkımız vardır. Bir önceki yönetmelik değişikliği ile ilgili açılan davalar henüz derdest iken, yani henüz sonuçlanmamış, görülmekte olan karara bağlanmamış dava iken, yeni bir yönetmelik çıkarılarakhukuka karşı hile yoluyla öncekinin yürürlükten kaldırılması ya da değişiklikle yönetmeliğe ilgili mevzuata aykırı yeni maddeler eklenmesi ülkemizde'hukuk devleti' ilkesinin ciddi olarak irdelenmesini gerektirmektedir. Bu konuda hukuka aykırı mevzuat düzenlemeleri yapabilen kamu yöneticilerinin de yanlış iş ve işlemleri hakkında ivedilikle soruşturulmaları bir gerekliliktir." dedi.
 

tmmob ziraat mühendisleri odası şube başkanı gülhan saruhan resmi gazete bitki koruma ürünlerinin toptan ve perakende satılması ile depolanması hakkında yönetmelik denizlimuhabir muhabir denizli haberleri