Çizmecioğlu, Denizli'deki Suriyelileri meclise taşıdı

TAKİP ET

İYİ Parti Denizli Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Av. Uğur Çizmecioğlu, Pamukkale Belediyesi Ağustos ayı ilk meclis toplantısında Suriyelileri gündeme taşıdı. Çizmecioğlu, Suriyelilerin mülteci değil, koruma statüsünde olduğunu dolayısıyla, bu statüde olanlar için ayrıcalık tanınmaması gerektiğini söyledi.

HABER MERKEZİ

Pamukkale Belediyesi Ağustos ayı ilk meclis toplantısı Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Meclis toplantısı sırasında İYİ Parti Denizli Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Av. Uğur Çizmecioğlu, gündem dışı söz alarak Suriyeli meselesine değindi.

Çizmecioğlu’nun gündem dışı konuşmasında şu ifadeler yer aldı; Kamuoyunda öne çıkmasından dolayı özellikle Suriyeli kişilerle ilgili birkaç hususu özellikle hatırlatmak isterim. Öncelikle bilgilendirmek anlamında belirtmek isterim ki, bir kere Suriyeliler mülteci statüsünde değildir. Yani 1951 tarihli Birleşmiş Milletler Mültecilerin Hukuki Statülerine dair Cenevre Sözleşmesi kapsamında değillerdir.

Suriyeliler Yabancılar ve Uluslar arası Koruma Kanunun 91. Maddesine göre geçici koruma statüsündedirler. Bu iki statü arasındaki en önemli fark mülteci geldiği ülkeye şu ya da bu sebepten geri dönmeyen kişilerdir. Geçici koruma altındakiler ise yani Suriyeliler ise şartlar düzeldiğinde ülkelerine dönmek zorunda olan kişilerdir” dedi.



“SİYASİ BİR KARARDIR”

Kurban Bayramına dikkat çeken ve “Kurban bayramını yaşayacağız. Bu Suriyeliler kendi ülkelerine rahatlıkla gidecekler ve kurbanlarına kesebileceklerdir” diyen Çizmecioğlu, “Yani ülkelerine gitmelerinde herhangi bir engel olmayacaktır. Öyleyse Suriyeliler mülteci olmadıklarına göre, sadece geçici koruma hükümetlerine tabi olduklarına göre, Suriyelilerin istediklerinde ellerini kollarını sallaya sallaya kendi ülkelerine gidebildikleri apaçık ortada iken, hala bunları geçici koruma statüsünde görmek hukuken mümkün olmadığı gibi, aklen de mümkün değildir. Bu tamamen hukuk dışı siyasi bir karardır. Bu tür insanları barındırmanın insani bir tarafı da yoktur” ifadesini kullandı.

“ÜLKEMİZDE 4 MİLYON SURİYELİ VAR”

Bir dizi sorular yönelten Çizmecioğlu, “Bugün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir üniversite öğrencisi 500,00 TL burs alabiliyorken, bir Suriyeli üniversite öğrencisine 1.200,00 TL burs verilmesi doğru mu? Peki üniversite hastanesinde ameliyat olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşından 3.400,00 TL alınırken, Türkiye’de kaydı olmayan benim kanımdan canımdan olan örneğin Kerküklü, Musullu, Telaferli Türkmen kardeşimden 11.200,00 TL tahsil edilirken, Suriyelilerden hiç para alınmaması reva mı ? Şimdi siz belki içinizden diyorsunuz.

Bu konuların belediye meclisiyle ne alakası var. Çok alakası var değerli başkanım. Ocak 2019 tarihli resmi verilerine göre ülkemizde 4 milyon Suriyeli var. Bunlardan 80 bini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını aldı. Bunun dışında 32 bin kişi de yabancılara özgü çalışma iznini aldı.

Yine bunların dışında da 16 bin Suriyeli de Türkiye’de şirket kurdu. Yine 410 bin Suriyeli çocuk doğdu bu topraklarda. Yani Pamukkale’nin nüfusundan daha fazla. Bunun 13 bini de Denizli’de yaşıyor. Suriyelilere özellikle işyeri açma ruhsatı verilmesinde, belediye imar ve iskan ruhsatlarının verilmesinde, belediye ihalelerinin verilmesinde, personel alımında belediyenin ihaleli işçilerindeki çalışmalarında, ayni ve nakdi yardımların yapılmasında, gerekli ve yeterli önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini düşünmekteyiz” dedi.