Cumhurbaşkanlığı kararında Kartal Gölü Muğla sınırlarında gösterildi, belediye açıklama yapmak zorunda kaldı

TAKİP ET

Sandras Dağı bölgesinde yeni maden sahalarının ilan edilmesinden sonra tehdit altında kalan Anıt Orman ve Kartal Gölü'nün koruma statüsü Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile değiştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararla 2 bin 300 hektarlık kısmı Köyceğiz sınırlarında kalan toplam 3 bin hektarlık alan koruma altına alındı. Kararda Kartal Gölü bağlı olduğu Denizli’nin Beyağaç ilçesi yerine Muğla’nın Köyceğiz ilçesi sınırları içindeymiş gibi anılınca kafa karışıklığına neden oldu.

Bazı sosyal medya kullanıcıları koruma statüsü değişikliği ile Kartal Gölü’nün Köyceğiz’e bağlandığı paylaşımı yaptı. Denizli’nin AKP’li Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay açıklama yapmak zorunda kalarak il ve ilçe sınırlarının değişmediğini kaydetti.

TÜRKİYE’NİN EN YAŞLI ORMANI

Türkiye’nin en yaşlı ormanına sahip bölgede bin 300 yıllık karaçamların bulunduğu ve büyük kısmı Muğla sınırları içinde kalan alan ‘Anıt Orman’ olarak anılıyor. Buzul vadisinde biriken tortuların oluşturduğu, zengin bitki florası ile dikkat çeken Kartal Gölü ise binlerce yıllık Eren Günü geleneğine ev sahipliği yapıyor. 79 hektarlık bir alanı kaplayan göl ilk kez 1994 yılında Tabiat Koruma Alanı olarak ilan edildi. İlk başta Anıt Orman’ı da kapsayan bin 200 hektarlık koruma alanının bir yıl sonra koruma statüsü ‘1. Derece Arkeolojik ve 1. Derece Doğal Sit Alanı’ olarak değiştirildi.

KORUMA STATÜSÜ BİR KEZ DAHA DEĞİŞTİ

Maden alanlarıyla çevrili bölgenin zarar görmemesi için koruma alanının miktarı 3 bin hektara çıkarılırken koruma statüsü de yeniden değiştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile Resmi Gazete’nin 20 Mart tarihli sayısındaki kararda, bölge ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ ilan edildi. Fakat kararda alanı tanımlarken kullanılan ifadeler kafa karışıklığına neden oldu. Karar metninde; “Muğla İli, Köyceğiz ilçesi sınırları içerisinde bulunan KartaL Gölü Doğal Sit Alanının koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109’ncu maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.

KARTAL GÖLÜ, MUĞLA’YA BAĞLANDI SANILDI

Denizli’nin Beyağaç ilçesindeki Kartal Gölü’nü Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı gösteren cumhurbaşkanlığı kararı vatandaşların da kafasını karıştırdı. Sosyal medyada ve bazı internet sitelerinde Kartal Gölü’nün Muğla’ya bağlandığı iddia edildi. Bu iddia ve söylentilerin önü alınamayınca Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay açıklama yapmak zorunda kaldı.

Belediyenin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Denizli ili Beyağaç ilçesi sınırları içerisinde yer alan Anıt Karaçam Ağaçları ve Kartal Gölü’nün Muğla İli Köyceğiz ilçesi sınırlarına dâhil edilmesi veya il ve ilçe sınırlarının değiştirilmesi kesinlikle söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

KARARDAKİ YANLIŞ İFADEYİ KABUL ETMEDİ

Akçay açıklamasında Cumhurbaşkanlığı kararındaki ifadenin doğru olduğunu savunarak; “Cumhurbaşkanlığı kararından haberdar olan bazı basın yayın ve sosyal medya organları Kartal Gölü’nün Köyceğiz sınırları içine cumhurbaşkanı kararı ile dâhil edildiği il ve ilçe sınırlarının değiştirildiği yanlış iddialar ortaya atmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, burada olduğu gibi birden fazla il ve ilçenin sınırları içerisinde yer alan koruma alanlarını, toplam alan içerisinde en fazla alanı işgal eden il ve ilçenin ismiyle adlandırmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

Kartal gölü Beyağaç Muğla sısnırında gösterildi Mustafa Akçay