Danıştay Denizli'de maden aramasına dur dedi!

TAKİP ET

Danıştay 12'si Denizli'de olmak üzere 68 ilde 766 maden sahasının arama ve işletme işleri için ihaleye çıkmıştı. Çoğu sit alanı, tarım arazisi ve doğal yaşam alanına yakın olan sahaların ihalesini Ankara İdare Mahkemesi görüşmeye gerek duymadan iptal etti.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) Türkiye genelinde 68 ilde toplam 766 yeni maden sahasının arama ve işletmeleri için geçen yıl ihaleye çıkmıştı. Maden sahalarının toplamı 892 bin 814 hektarı buluyor. Sahaların içinde sit alanı da vardı. Çevreciler bazı sahaların tarım alanları, ormanlar, antik kent veya doğal yaşam alanlarına çok yakın mesafede olduğuna dikkat çekmişti.



Çok sayıda çevre derneği ve bölge sakini 766 adet maden ihalesinin ilanının iptali için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne karşı dava açmıştı. Ankara İdare Mahkemesi davayı incelenmeksizin reddine karar verdi. Bölge sakinlerinin avukatı İsmail Hakkı Atal davayı Danıştay’a taşıdı. Davayı inceleyen Danıştay 13. Dairesi alt mahkemenin davanın reddi kararını bölge sakinlerinin lehine bozdu.


DENİZLİ'DEN 12 ADET MADEN ARAMA SAHASI BULUNUYORDU

Denizli’de altın aranacak 12 sahadan 7’si Tavas ilçesindeki yerler ise şöyle: Ulukent ve Baharlar mahalleleri arasında kalan bölge, Kızılca ve Ovacık mahalleleri arasında kalan saha, Nikfer ile Acıpayam’ın Mevlütler mahalleleri arasında kalan alan, Nikfer ve Ovacık mahalleleri arası, Nikfer Mahallesi yakınlarındaki saha, Pınarlık Mahallesi yakınlarında kalan bölge ve Pınarlar Mahallesi yakınları. Çameli ilçesinde ise Gürsu, Sofular, Elmalı ve Taşçılar mahalleleri arasında kalan bölge. Kale İlçesi’nde ise Demirciler Mahallesi yakınlarında kalan sahada altın araması yapılacak.


Çal ilçesindeki 2 sahadan ilki Çakırlar, Ortaköy, Bahadınlar, Çal Kuyucak ve Bekilli’nin Çoğaşlı mahalleleri arasında diğeri de Karapınar, Çakırlar ve Belevi arasında kalan bir saha. Buldan’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca “kesin korunacak hasssas alan” ilan edilen doğa harikası Süleymanlı Yayla Gölü yakınında arama yapılacak.

denizli danıştay ankara i̇dare mahkemesi maden arama ihalesi maden maden ve petrol i̇şleri genel müdürlüğü 766 maden sahası denizlimuhabir muhabir denizli haberleri haberler haber