Denizli'de en riskli bölgeler neresi?

TAKİP ET

Denizli'de diri fay nerede var? Denizli'de evimin altında diri fay geçiyor mu? Denizli'de en riskli bölgeler neresi? Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) son yaşanan Kahramanmaraş depremlerinin ardından diri fay hattını yeniledi. İşte Denizli fay hattıyla ilgili tüm merak edilenler…

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve merkez üssünün yanı sıra Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Hatay’da büyük yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından herkes evinin altından fay hattını geçip geçmediğini merak ediyor. Diri fay haritası MTA’nın haritalarından ve Kandilli Rasathanesi mobil uygulaması üzerinden yapılabiliyor.

 

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) son yaşanan Kahramanmaraş depremlerinin ardından diri fay hattını yeniledi. Yenilenen diri fay haritasıyla sokaklara karar tüm noktalarda diri fayın olup olmadığı rahatlıkla öğrenilebiliyor. Peki, Denizli’de diri fay nerede var? Denizli’de evimin altında diri fay geçiyor mu? Denizli’de en riskli bölgeler neresi? Tüm detaylar haberimizde…



BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGE

 

 Denizli, birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Geçmiş yıllarda çok sayıda depremin meydana geldiği Denizli’de son 3 yılda ise 2019’da Mart ayında merkez üssü Acıpayam olan 5.5 ve Ağustos ayında ise merkez üssü Bozkurt olan 6 büyüklüğünde 2 deprem meydana geldi. 2 depremde can kaybı yaşanmazken, çok sayıda bina ya yıkıldı ya da büyük hasar gördü. Uzmanlar, Denizli’de 7.2 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini açıklıyor.



NERELERDE FAY VAR

 

 MTA’nın güncellediği yeni haritaya göre Denizli’de diri fay hattının bulunmadığı ilçeler Tavas, Kale, Serinhisar, Güney, Çal ve Bekilli oldu. Bu ilçelerin bazı mahallelerinde fay hattı bulunurken Acıpayam, Çameli, Honaz, Beyağaç, Çardak, Bozkurt, Baklan, Çivril, Buldan, Sarayköy ve Güney’de ise diri fay bulunuyor. Aynı zamanda merkez ilçeler olan Pamukkale ve Merkezefendi de de diri fay hattı bulunuyor.



MERKEZDE NERELERDE VAR

 

Denizli il merkezinde ise en belirgin diri fay hatları Pamukkale ilçesinde yer alıyor. Bu alanlar arasında İncilipınar Caddesi ve çevresi, Dimbilli Caddesinden Kayıhan’a kadar uzanan bölge, Fatih Mahallesi boyunca olan kısım, Üçgen Kavşağının hemen altından başlayan Deliktaş ve Fatih Mahallelerinin içinden geçip Cumhuriyet Mahallesine kadar uzanan kısım, PAÜ’den başlayıp Barbaros Bulvarı boyunca uzanan kısım dikkat çekiyor.

 

 Bunların dışında Hacıeyüplü’den Sümer Mahallesine kadar İzmir yolu boyunca uzanan holosen fay, 1287 Sokak-2421/11 Sokak arasında kalan Sevindik ve Karşıyaka Mahallerinden geçen holosen fay bulunuyor. Yine il merkezinde Eskihisar, Akhan, Kale, Eldenizli, Karakova, Çeltikçi, Salihağa, Üzerlik, Kurtluca, Küçükdere, Pamukkale, Kavakbaşı, Gölemezli ve Kocadere Mahalleleri de diri fay hatlarının bulunduğu alanlar olarak dikkat çekiyor.

 

Denizlide fay hattı geçen yerler fay hattı diri fay hattı Denizli deprem haritası