Denizli'de tütün üretimi Türkiye'yi solladı

TAKİP ET

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Denizli'de tütün üretimi Türkiye genelinde ilk sırada yer alıyor.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, yaptığı açıklamada başlayan ttün hasadının eylül sonunda sona ereceğini belirterek, TÜİK verilerine göre ilimizde tütün üretiminin birinci sırada yer aldığını söyledi.
Erkaya, “İlimiz tütün üretimi bakımından elverişli toprak ve iklim özelliklerine sahiptir. Önceki yıllarda tütün üretimine alternatif olarak kekik ve adaçayı gibi ıtri ve tıbbi bitkiler ile son yıllarda çerezlik ayçiçeğinin tütün üretim alanlarına girmesiyle tütün üretici sayısı ve üretim alanlarında azalmalar olmasına rağmen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılı Bitkisel Üretim İstatistiklerine göre tütün üretiminde Denizli lider durumdadır. Türkiye’de üretilen 68.224 ton tütünün 17.112 tonu Denizli’de üretilmiştir. En fazla tütün üretimi yapılan il Denizli olurken Denizli’yi 15.998 ton ile Manisa, 8.798 ton ile Adıyaman illeri takip etmiştir."
ifadelerini kullandı.



10 ŞİRKETLE SÖZLEŞME İMZALANDI

Erkaya açıklamasında üretimin sözleşme üzerinden yapıldığını belirterek, 10 şirketle sözleşme yapıldığına dikkat çekti. Erkaya, "İlimizde tütün üretimi yazılı sözleşme esasına göre yapılmaktadır. 2020 yılında 10 tütün şirketi sözleşme yapmıştır. Tütün şirketleri üretim döneminde kendi üreticilerine avans ödemesi yapmakta, üretimlerini takip etmektedirler. 7 nevi üzerinden yapılan sözleşmelerde ve 1. Nevi fiyatı 27-28 TL olarak yer almaktadır. limizin gayrisafi üretim değerlerine göre tütün 3. sırada yer almaktadır. İl ekonomisine 2020 yılında 365 milyon TL gelir sağlayacağı tahmin edilmektedir" dedi.



 

denizli tarım ve orman müdürlüğü yılmaz erkaya tütün üretimi tüi̇k denizlimuhabir muhabir denizli haberleri