Denizli'de vaka sayılarındaki son durum ne?

TAKİP ET

Korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında yaklaşık 1 aydır uygulanan kısıtlamaları değerlendiren Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hakan Erbay; 'Bir ay önce yüzde 45'lerde bir pozitiflik varken şimdi yüzde 15'lerde bir pozitiflik söz konusu. Toplam 45 olan yatak sayımızdan 16'sını çıkardık. Denizli'de acile başvuran sayısı da azaldı' dedi.

Korona virüs önlemleri kapsamında yaklaşık bir ay önce yeni kısıtlamalar geldi. Hafta içi akşam ve hafta sonları da tüm gün kısıtlamalar hayata geçirildi. Yeni uygulanan kısıtlamaları değerlendiren Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hakan Erbay; “Son bir aydır uygulanan akşam 21’den sabah 5’e kadar ayrıca hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları yararlı oldu.


Vaka sayıları azalmaya başladı. Bir ay önce yüzde 45’lerde bir pozitiflik vardı. 5 bine yakın test yapılıyordu. Bu test sayısı ciddi oranda azaldı. Denizli’de şu anda günlük test sayısı bin 500’lere düştü. PAÜ Hastanesi’nde 500 ila 750 test yapılıyor. Devlet Hastanesi’nde de bir o kadar yapıldığını düşünüyorum. Bu verilerde pozitiflik sayısı düştü” dedi.


“DENİZLİ İYİ BİR SÜREÇ İZLİYOR"

Şu anda yüzde 15’lerde bir pozitiflik söz konusu olduğunu belirten Prof. Dr. Erbay, “Bu verilerin ışığında toplumun bilinç düzeyi ciddi oranda yükseldi. Yani Denizli’de bir ay öncesine göre test pozitiflik sayısı düştü. Yoğun bakım yataklarında yatan hasta sayısında da düşüş var. Tamamen dolu olan yataklarda boşalma oldu. Fazladan başka birimden getirilen 16 yatak normal yataklara çevrildi. Toplam 45 olan yatak sayımızdan 16’sını çıkardık. Denizli’de acile başvuran sayısı azaldı. Denizli iyi bir süreç izliyor” diye konuştu.


“MUTASYONLU VİRÜSE KARŞI ÇOK DİKKATLİ OLMALIYIZ"

İngiltere’ye uçuşların durdurulmasının çok önemli oluğunu ancak yeterli bulmadığını belirten Prof. Dr. Erbay; “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bilgi vermişti. 15 mutasyonlu havaalanında belirlendi. Karantinaya alındı. Bu mutasyonlu virüs 7 kat daha tehlikeli bulaşıcı. Çalışmalar yapılıyor. Bu mutasyonlu virüse karşı çok dikkatli olmalıyız. İngiltere’ye uçuşların durdurulması çok önemli ancak yeterli değil. Mutasyonlu organizma daha bulaşıcı. Korona virüs 3 kat bulaştırıcıyken mutasyonlu virüs 7 kat bulaştırıcı. Mutasyonlu virüsün ülkeye girmesi durumu yavaşlatılmalı. Ancak bunu sadece İngiltere’ye uçuşları kapatarak engelleyemeyiz” şeklinde konuştu.


“OCAK ORTASINDA AŞILAMARIN YAPILACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ"

Çin’den gelen korona virüs aşıları hakkında da açıklama yapan Prof. Dr. Erbay; “Çin menşeli aşının 11 Aralık’ta geleceği söyleniyordu. Gecikmeler ve takılmalar oldu. En son gümrüğe takıldı. Spekülasyonlar yapıldı. Bilimsel tarafıyla ilgilenmemiz lazım. Havaalanındaki problem etkiledi. Sağlık Bakanı bilgi vermişti. 3 milyon doz geçen hafta İstanbul’a geldi. Güvenirlilik testleri yapılıyor. Öncelikle sağlık çalışanlarına yapılacak. Ocak ortası gibi aşılamaların yapılacağını öngörüyoruz. Diğer dozların ne zaman geleceğini henüz bilmiyoruz. Faz-3 çalışmalarının sonuçlanmasını ve dünyaya duyurulması gerekiyor. Bu verilerde ocak ortası gibi açıklanır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: Denizli Gazetesi

denizli denizli tabipler odası prof. hakan erbay vaka sayıları korona virüs covid-19 mutasyonlu virüs sağlık bakanlığı türkiye denizlimuhabir muhabir denizli haberleri haberler haber