Denizli ve çevre illerin ihtiyacını karşılayacak

TAKİP ET

Denizli'nin Sarayköy İlçesi'nde 3 kuzen kurdukları sera ile Denizli'nin ilk yerli muzunu ürettiler. Yaklaşık 10 dönüm arazide üretim yapan kuzenler yılda 80 ton üretime ulaştı.

Denizli'nin sarayköy İlçesi'nde yaşayan Yılmaz Çetinkaya ve 2 kuzeni sera kurmaya karar verdi. Bir dönem Sarayköy'de yüksek teknoloji ile domates serası olarak kurulan; fakat iflas eden bir serayı satın alan 3 kuzen, İYT Anatolia isimli şirket kurarak domates üretimine başladı. Arazide domatesten verim alamayacaklarını farkeden kuzenler yaptıkları araştırma neticesinde Sarayköy bölgesinde muz üretebileceklerini farkederek üretimlerini muza çevirdiler.



İlk 3 yılda olumlu sonuç aldıklarını belirten Eczacı Yılmaz Çetinkaya, muz fidanlarının Antalya'dan gelmesine rağmen, Denizli'de genetik değişikliğe uğrayarak kendine has tat ve aromaya sahip olduğunu söyledi. Çetinkaya, 'Genelde muz fidelerini Antalya'dan alıyoruz; ancak biz üretime başladıktan sonra muzun tadı ve aromasında Antalya fidelerine göre değişiklikler meydana geldi. Bunlar olumlu değişiklikler. Genelde müşterilerimiz de bu farklılıktan çok memnunlar' ifadelerini kullandı.



YÜZDE 100 YERLİ MUZ
Denizli'de üretilen muzun sarartma işlemleri için tekrar Antalya'ya gönderildiğini belirten Çetinkaya, kurdukları sarartma odaları sayesinde ürünlerini kendileri sarartarak satışa sunacaklarını söyledi. Çetinkaya, 'Biz muzu üretip sarartma işlemleri için Antalya'ya gönderiyoruz. Onlar da işlemlerden sonra bize gönderiyor. Biz bunun önüne geçmek için sarartma odaları kurduk. Bundan sonra Denizli'nin yüzde 100 yerli muzunu satışa sunmuş olacağız.' dedi.



JEOTERMAL KULLANIMINDA BÜROKRATİK ENGELLER KALDIRILMALI
Sarayköy'de jeotermal imkanları çok olmasına rağmen jeotermal kullanamadıklarına dikkat çeken Çetinkaya, çok fazla bürokratik engelin olduğunu vurguladı. Çetinkaya, 'Sarayköy jeotermal açısından büyük bir kaynak ve bunu kullanmakta gerçekten çok güçlük çekiyoruz. Önümüze çok fazla bürokratik engel çıkıyor. Bu yüzden seramızı kömürle ısıtmak zorunda kalıyoruz ki bu da karımızın yaklaşık yüzde 30'u demek. Bürokratik engellerin kaldırılıp, Sarayköy'de jeotermal kullanımının yaygınlaştırılması Denizli'nin kalkınması için büyük bir fırsat olur' diye konuştu.

denizli sarayköy i̇yt anatolia muz serası üretim jeotermal yılmaz çetinkaya antalya anamur tat aroma denizlimuhabir muhabir denizli haberleri