DEV PROJEDE DENİZLİ DE VAR

TAKİP ET

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzayda iki deneyini yaptığı, 7 milyon Eruo'luk dev bütçeli 'İnnoecofood' projesinde Denizli Valiliği de yer aldı. Denizli Valiliği projeye dahil olarak valilikler arasında bir ilki gerçekleştirdi.

Yeni gıda kaynaklarının oluşturulması amacıyla dünyanın dört bir yanında yürütülen araştırmalar arasında önemli bir yere sahip ‘İnnoecofood’ projesinde Denizli Valiliği de görev aldı.

 

7 milyon Euro’luk bütçesi ile Avrupa’nın en büyük hibeli projesi olma özelliğine sahip araştırmada 12 ülkeden 21 kuruluş yer alıyor. Çalışma düşük maliyetli ve yüksek protoinli mikroalg üretimini geliştirmeyi hedefliyor.

 

Türkiye’deki valilikler arasında bir ilki gerçekleştiren Denizli Valiliği bu tür bir projede yer alan ilk valilik oldu.

 

Denizli Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu İl Proje Koordinatörü Redife Aslıhan Uçar tarafından yürütülecek olan programın sözleşmesi geçtiğimiz ay imzalanmıştı. Üç yıl devam edecek proje, son dönemde öne çıkan alg araştırmalarını içeriyor. Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı da uzayda gerçekleştirdiği 13 deneyden ikisinde bu konuyu deneyimlemişti.

 

Denizli Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada; “İnnoecofood isimli projenin açılış toplantısına gitmek üzere heyetimiz Portekiz’in Porto kentine gitti.

 

 Denizli Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu tarafından oluşturan heyette Denizli Vali Yardımcısı Mehmet Okur, AB ve Dış İlişkiler Bürosu İl Proje Koordinatörü ve Proje Yürütücüsü Redife Aslıhan Uçar, Proje Uzmanı Ramazan Aydoğmuş, Gıda Mühendisi Mustafa Karataş ve İl Yazı İşleri Müdürü Gülsün Şahal proje açılış toplantısına katılım sağladılar.

 

Toplantıda Denizli Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu İl Proje Koordinatörü ve Proje Yürütücüsü Redife Aslıhan Uçar tarafından sunum gerçekleştirildi” ifadelerine yer verildi.

 

 

Mikro alg nedir?

Mikroalgler çok küçük su bitkileridir; ancak mikroskop altında görülebilirler. Su içinde asılı bulunurlar. Binlerce türüne tatlı sularda ve denizlerde rastlanır. Yüksek protein içermemsi ve çabuk üremesi mikroalglerin kültürünü yapmaya neden olan özelliklerdir.

 

Mikro alg nedir denizli valiliği İnnoecofood Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı deney proje