DON, ÇİFTÇİYİ VURDU

TAKİP ET

Aşırı soğuklar nedeniyle Denizli Kocadere'de nar ağaçları kurudu. Denizli'de 7-10 Ocak arasında yaşanan don olayı sonrası Pamukkale ve Merkezefedi'de başta zeytin olmak üzere nar ve domates ekili alanlar zarar gördü. 350 dekar alanda etkili olan donda çiftçi binlerce lira zarar etti.

Kış aylarındaki don olaylarının TARSİM kapsamında olmamasından dolayı ne yapacağını bilemez halde olan çiftçiler, ‘Devlet baba babalığını göstersin’ diyerek yardım istediler. Denizli’de 7-10 Ocak arasında yaşanan don olayı sonrası Pamukkale ve Merkezefedi’de başta zeytin olmak üzere nar ve domates ekili alanlar zarar gördü. İki ilçede 27 mahallede 100 çiftçi ve yaklaşık 5 bin dekar alan zarar gördü. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından tespit edilen bu rakamlar çiftçiye göre daha fazla. Don olayı sonrası ağaçların kuruduğunu belirten çiftçiler zaman geçtikçe donun zararın daha büyük olabileceğinden endişe duyuyor. Don olaylarından en çok etkilenen alanlar ise Kocadere ile Eldenizli arasında kalan kısım. Özellikle Kocadere’de don yüzünden zarar yüzde 100. Kocadere’ye göre Eldenizli’de zarar biraz daha az. 200 Dekar Zeytin Dondan Zarar Gördü Denizli’nin nar deposu Kocadere’de 350 dekar nar alanı ile yaklaşık 200 dekar zeytin alanı don yüzünden zarar gördü.

Narda yüzde 100 zarar gören çiftçi, zeytinde ise yüzde 70’e varan zararla karşı karşıya kaldı. Don yüzünden kuruyan ağaçlarını dibinden kesen çiftçiler, 3 yıl sonra yeniden büyüyecek olan ağaçlarını beklemeye başladı. Kimi çiftçiler ise var olan ağaçlarını sökerek yenilerini dikmeye başladı. Kocadere’nin yanında aynı bölgede bulunan Eldenizli ile Güzelköy, Irlıganlı, Korucuk ve Küçükdere’nin bir kısmı da dondan etkilendi. Denizli Ziraat Odası Hamdi Gemici ile Kocadere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Feridun Özkan, don olayından zarar gören çiftçiler ile birlikte nar ve zeytin tarlalarında incelemelerde bulundu.

DEVLETTEN DESTEK BEKLİYORUZ

16 yıllık nar ağaçlarının bulunduğu Mehmet Ali Özkan’a ait bahçede basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Gemici, üreticinin devletten destek beklediğini söyledi. Malatya’da kayısı üreticilerine verilen don desteğinin aynısının Kocadere’de nar üreticisine verilmesini isteyen Gemici, ürünlerini kaybeden çiftçinin bekleyen ödemelerine devletin ya destek olmasını ya da ertelemesi gerektiğini ifade etti. Gemici, “Biz 3-4 yıllık zararı karşılayacak ve üretim devamı sağlayacak kadar bir kaynağı devletimizden istiyoruz. Bu bölgede nar ve zeytin çok önemli birer ürün. Nardan yılda dekar başında 2-3 bin ton ürün alınıyor. Aynı zamanda zeytin ve zeytin yağı bölge üreticisi için çok önemli geçim kaynağı” dedi.

DON,  AĞAÇLARIN ÇİÇEK DÖNEMİNDE VURDU 

Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) don sigortasının ağacın çiçek döneminde devreye girdiğini ifade eden Gemici, “Denizli’de özellikle Ocak ayında bu yıl çok soğuk bir ay geçti. Ocak’ta birçok ürün grubu don ile karşı karşıya idi. Bu gruplardan Hububat, Zeytin ve Nar dondan etkilenen ürünler oldu. Özellikle Hicaz Narı ekili alanlarda yüzde 100 oranında yaşanan don olayı sonrası çiftçinin tek umudu tarım sigortası idi ama tarım sigortasında don sigortasının çalışması için don olayının ağacın çiçeklenme döneminde yaşanmasını gerekiyor. Ama Narda çiçeklenme dönemi Mayıs’ta yaşanıyor. İlimiz iklimine göre Mayıs ayında don değil en fazla dolu olayı yaşanıyor. bu konuda yetkililerden sigorta yasasında değişiklik istiyoruz” diye konuştu. 

4 GÜNDE 16 YILLIK BAHÇESİ ELİNDEN GİTTİ

16 yıldır nar bahçesine sahip olan Mehmet Ali Özkan ise, 16 yıllık bar bahçesinin 4 günlük don olayı sonrası ellerinde kayıp gittiğini ifade etti. Özkan, “Biz kendi yağında kavrulan birer üreticileriz. Biz üretim yaparken tüm girdi maliyetlerini borç alarak üretim yapan üreticiler olarak devletimizden destek bekliyoruz. Şimdilik bir sıkıntımız yok ama bu üründen 3 yıl boyunca ürün alamayacağız. Devletimizden babalığını yeniden yapmasını istiyoruz” dedi. Hicaz Narı’nın kış aylarında görmesi gereken en düşük sıcaklık değerinin eksi 8 olduğuna dikkat çeken Kocadere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Feridun Özkan ise, “Hicaz Narının kanıtlanmış en düşük sıcaklık değeri eksi 8. Biz geçen Ocak ayında burada eksi 16’yı gördük. Bu sıcaklık yüzünden ürünlerimiz şuanda kurudu. Biz bu ürünlerden 3 yıl boyunca ürün alamayacağız. Bu çiftçimize destek istiyoruz” diye konuştu.