DTO Mayıs ayı Meclis Toplantısı yapıldı

TAKİP ET

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, Denizli Ticaret Odası 2016 yılı Mayıs ayı Meclis Toplantısı'nda ekonomik ve siyasi gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yaptı.

Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Habib Yıldız’ın yönettiği Meclis Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Başkan Necdet Özer, ilk olarak Başbakan Binalı Yıldırım tarafından oluşturulan kabinede yeniden Denizli’ye görev verilmesi dolayısıyla mutluluk yaşadıklarını söyleyerek, “İlimizin ekonomide olduğu gibi siyasette de birinci sırada olması bizleri sevindirmektedir. İlimize bu hükümette yeniden Ekonomi Bakanlığı görevi verilmesinden büyük onur duyduk. İş dünyası olarak birikimi ve bugüne kadar ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz adına bugüne kadar yaptığı başarılı hizmetleriyle halkımızın takdirini kazanan Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci’yi tebrik ediyor, başarı dileklerimizi iletiyoruz. Diğer yandan, geçtiğimiz hükümette yer alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Sema Ramazanoğlu’na ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz adına gerçekleştirmiş oldukları çalışmalar dolayısıyla müteşekkir olduğumuzu ifade etmek istiyorum.” dedi.

Başkan Özer, ekonomik gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada, küresel piyasaların kısmi olarak istikrarını koruduğunu belirtti. Özer, “ABD ekonomisindeki istikrarlı/olumlu gelişmeler yeniden FED’in faiz oranını artırma olasılığını yükseltmiştir. Gelişmekte olan ülkelere tekrar akmaya başlayan fonların hız kesmesinden dolayı duyulan endişe tekrar yükselmeye başlamıştır. Avrupa Merkez Bankası parasal genişlemesini sürdürmektedir. Bu yılın 3. çeyreğinden itibaren Euro bölgesindeki ekonominin canlanmasını beklemek iyimserlik olmayacaktır. Japonya’nın deflasyondan kurtulması küresel ekonomi için önemli bir gelişmedir. Çin ve Hindistan istikrarlı şekilde gelişmelerini sürdürmektedir. Çin’in iç tüketime dönük büyüme stratejisine geçmesinin küresel ekonomiye etkisini önümüzdeki aylarda daha net şekilde görmemiz mümkün olacaktır. Petrol ve temel mal fiyatlarında toparlanma başlamış, fiyatlardaki düşüş durmuştur. Küresel ticaretteki daralmanın sona erdiğini söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin kronik sorunlarından olan enflasyon ve dış ticaret açığındaki sorunlarda olumlu gelişmelerin iyimserliklerini artıracak yönde olduğunu ifade eden Başkan Necdet Özer, “Nisan ve Mayıs aylarındaki gelişmeler ekonominin dirençli olduğunu göstermiştir. Merkez Bankası Başkanın değişmesi ve hükümetin değişikliği piyasalarda herhangi bir olumsuzluğa sebep olmamış aksine piyasalar olumlu etkilenmiştir. Ancak ülkemiz turizm sektöründe bölgesel siyasi sorunlar ve terörden kaynaklanan olumsuz gelişmelerin kontrol altına alınması mutlaka sağlanmalıdır.” dedi.

Denizli’de 2016 yılı Şubat ayı sonu itibariyle 4/a kapsamında kayıtlı istihdamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.10 oranında artarak 193 bin 529 kişi olarak kayıt altına alındığını söyleyen Özer, şöyle konuştu: “2016 yılı Mart ayı itibariyle ilimizde teşvik alan yatırım tutarı, 39 milyon TL’den 206 milyon TL’ye yükselmiştir. 2016 yılı Mart ayı sonu itibariyle ilimize yönelik düzenlenen yatırım teşvik belgesi sayısı 48’dir. Bu teşviklerin 4’ü hizmet, 14’ü imalat ve 28 adedi enerji, 1’i madencilik ve 1’i de tarım sektörü için alınmıştır. 2016 Nisan ayı sonu itibariyle Odamıza 536 firma kaydını yaptırmış, 193 firma da Odamızdan kaydını sildirmiştir. 2016 Nisan ayı sonu itibariyle Odamıza; 12.262’si faal, 2.949’u askıda olmak üzere toplam 15 bin 317 kayıtlı üye bulunmaktadır.”