Ergitme Ocağı Nedir? Metal Eritme İşlemi Nasıl Yapılır?

TAKİP ET

Metale istenilen şeklin verilebilmesi için yapılan işlem, metal döküm işlemidir. Döküm yapılacak metal öncelikle yüksek sıcaklıkta ve metale uygun bir ocakta ergitme işlemi görür.

Demir ve demir alaşımlı metallerin istenilen şekli alabilmesi için yüksek ısıda metali katı halden sıvı hâle getirerek metal dökümü yapılır. Bu metal dökümü işlemine ise ergitme sıcaklığının üzerinde bir sıcaklıkta yapıldığı için ergitme işlemi denilir. Ergitme işleminin yapılması için metal dökümüne uygun bir ocak gerekli olur ve buna da ergitme ocağı denir.

Metal Eritme İşlemi Nasıl Yapılır?

Metal eritme işleminin nasıl yapıldığından bahsetmeden önce metal ve altın eritme makinesinin nasıl çalıştığının belirtilmesi gerek.

 

Öncelikle ocak bobinin devresini tamamlaması gerekli. Bu işlem ise bobine alternatif akım verilerek pota içindeki ergilen şarjla gerçekleşir.

Sonrasında ergiletecek şarj daha büyük bir akım ile beraber indüklenmektedir.

Ortaya çıkan ısı aracılığıyla ergiletecek olan metal direncini kaybeder ve ergümeye başlar.

 

Ergitme işlemi genel olarak bazı aşamalardan oluşur ve bu aşamalar metal eritme işlemi için de geçerlidir. Tüm bu süreci anlamak için metal eritme işleminin aşamalarını iyi bilmek önemli.

 

Malzeme Seçimi: Malzeme seçiminde malzemelerin kirli ve rutubetli olmamasına dikkat etmek gerekli.  Kirli ve rutubetli malzeme fiziksel tehlikeler yaratabildiği gibi gaz arızası da meydana getirebilir.

 

Havadan Gaz Kapmayı Önlemek: Bazı yabancı maddelerin ergitme işlemi sırasında atmosfer ile beraber alaşıma girmesi, ocak refrakterlerin hidrojen silisyum alüminyum oksijen gibi maddelerde inklüzyon oluşturması, sıvı metale zararlı kaynak teşkil eden elementlerin meydana gelmesi gibi faktörler malzemenin direkt ya da indirekt yol ile gaz almasına sebep olabilir. Döküm sıcaklığına, ocağın tipine ve alaşım kompozisyonuna uygun bir örtü seçimi ile gaz kapımı önlenebilir.

 

Gaz Gidermek: Gaz giderme işlemi yapılırken izlenebilecek birkaç farklı yol var;

Gaz giderilmesi için bütün gazın ergiyik içinden atılması lazım. Döküm esnasında bazı gerekli eklemeler yapılarak gaz miktarı yönetilebilir ve giderilebilir.

Gaz giderme işlemi sıcaklık sabit tutularak ya da düşürülerek gerçekleştirilebilir.

Bir diğer ve en çok tercih edilen yöntem ise ergiyik içinde balonlar hâlinde gaz geçirilerek yapılmasıdır.

Tüm bunlara ek olarak daha birçok gaz giderme yönetemi bulunmakta, yapılan işleme göre en uygun gaz giderme yöntemi uygulanabilir.

 

Tane Küçültmek: Karışımın kirlenmesini önlemek için uygun örtü seçimi ve gaz giderme yönetemi önemli. Bununla beraber yapılan besleme ve ergitme işleminde aynı zamanda tane küçültme işlemi de yapılmış olur.

 

Temizleme Yapmak: Yapılan tüm işlemlerin sonunda az bir miktar daha örtü/temizleme tozu ergiyik metalin üzerine ilave edilir. Beş dakika kadar burada bırakıldıktan sonra hafifçe karıştırılır. Kırmızı renge geldiğinde metalin yüzeyinden sıyrılarak alınır.

 

 

 

altın eritme