Eski Rektör Bağ, davayı kazandı

TAKİP ET

Geçtiğimiz yıllarda Öğretim görevlisinin İş makinalarının önüne yatarak gündeme gelen ve mahkemelik olan BİYOM davası, öğretim görevlisi tarafından suçlanan eski Rektör Hüseyin Bağ'ın kazanmasıyla sonuçlandı.

PAÜ eski Rektörü Prof. Hüseyin Bağ, BİYOM çalışanı öğretim üyesi Prof. Fevziye Çelebi Toprak tarafından açılan  davayı kazandı. Mahkeme iki yıl süren bir zamanın ardından somut deliller ve suç unsuru bulunmadığı için davanın reddine karar verdi. PAÜ eski yönetimine dair soruşturma ve bir dava daha aklanma ile sonuçlandı.

 

Denizli Kamuoyunda günlerce konuşulan, görevli Öğretim üyesinin, kanalizasyon kanalı açmak için getirilen iş makinalarının önüne yatması ile  boyut kazanan ve “Çal ilçesine götürülmek istenilen Uygulama alanını taşımamak ve gitmek istenmiyor” şeklinde bir algı ile sürdürülen dava, 2023 yılında tamamlandı.

 

 Ankara 5. İdare Mahkemesi, 2023/539 esas dosyalı davayı 2023/1342 karar numarası ile sonuçlandırdı ve somut delillerin bulunmayışından eski Rektör Hüseyin Bağ ve diğer iki görevli hakkında daha önce verilen mahkeme kararının doğru olması yönünde mütalaası ile davanın reddine karar verdi.

 

Hatırlanacağı gibi; PAÜ Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAÜ BİYOM) uygulama arazisinde bilimsel çalışmalar devam ederken, Çal ilçesinde üniversiteye tahsis edilen topraklara taşınması kararının PAÜ yönetimince onaylanması üzerine olaylar patlak vermiş, hatta uygulama arazisinin otopark ve kreş gibi tesisler kurulmak üzere yıkılmasına karar verildiği iddia edilmişti.

 

Çal ilçesinde gösterilen alanın bilimsel çalışmalar için uygun olmadığı, taşıma olayına karşı çıkıldığı için dozerlerle uygulama arazisine girilerek anılan alanın tahrip edildiği, bilimsel araştırma için yetiştirilen Aronya bitkilerinin söküldūğū, tahribatı engellemek isterken kendisinin de özel güvenlik görevlilerince darp edildiği, hem araştırma bitkilerine hem de sulama sistemine zarar verildiği, uygulama arazisinin Çal ilçesi taşınmasına ilişkin işlemin Denizli İdare Mahkemesi'nin 28.04.2021 tarihli ve E:2020/549 K:2021/611 sayılı kararı ile iptal edildiği, yargılama kapsamında alınan bilirkişi raporu ile bitkilere zarar verildiğinin tespit edildiği ileri sürülerek iptali istenmekteydi.

 

Bunun üzerine Rektörlük tarafından harekete geçilmiş, “Uygulama arazisine yapı yapılmasının planlanmadığı, arazinin yalnızca bir kısmında botanik bahçesi projesinin altyapı çalışmalarının kapsamında kanalizasyon hattının ana kanalizasyon hattına bağlantı kazısı çalışması yapıldığı, çalışma sırasında bitkilere zarar verilmediğinin Pamukkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Pamukkale Üniversitesi Çal Meslek Yüksekokulu'nda görevli uzmanlardan oluşturulan bilirkişi heyetinin raporu ile sabit olduğu, doktor raporuna göre davacıda darp ve cebir izine rastlanılamadığı” belgelendirilerek şikayete karşılık verilmişti.

 

Son olarak davanın görüldüğü Ankara 5. İdare Mahkemesi, Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesinin 02.03.2023 tarihli ve E:2023/207 K:2023/738 sayılı kararı ile öncesi mahkeme kararını kaldırılması üzerine dava dosyasını yeniden inceledi. İncelemenin sonucunda “PAÜ eski Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Yapı İşleri Daire Başkanı Ali Murat Filiz, Güvenlik Müdürü Tuncay Meşe'nin görevlerini kötüye kullandıkları iddialarına yönelik somut bir tespitin bulunmadığı, davacının uygulama arazisinin taşınması sırasında darp edildiğine yönelik bir sağlık raporunun da bulunmadığı anlaşıldığından, Denetleme Kurulu Başkanlığı'nca hazırlanan raporun incelenmesi sonucu Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Hukuk Müşavirliği'nin 23.12.2020 tarih ve 72465 sayılı işlemiyle ilgililer hakkında yapılacak herhangi bir işlemin bulunmadığı yönünde verilen kararda hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle, davanın reddine, 07/07/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.” Deniliyor.

Görevi kötüye kullanma ile suçlanan kişiler, böylelikle davacıya karşı dava açma hakkına sahip olmuş oldular.

Biyom Paü Eski rektör Hüseyin Bağ biyom davası YÖK Cimer