Gıda fiyatlarında yıllık artış yüzde 35,7'yi buldu

TAKİP ET

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonunun Ar-Ge birimi KAMU-AR'ın araştırmasına göre, temel gıda fiyatlarında Temmuz'da aylık yüzde 4,2, yıllık yüzde 35,7'lik artış oldu. Kamu çalışanlarının maaşı ve emeklilerin aylıklarına yılın ikinci yarısı için yapılan yüzde 8,45 oranındaki zammın yarısı temmuz ayında gıda fiyatlarında yaşanan artışla gitti.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMU-AR'ın, fiyatlarını Ankara'daki pazar ve marketlerden her ay düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 76 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının Temmuz 2021 ayı sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, kamu çalışanlarının maaşı ve emeklilerin aylıklarına yılın ikinci yarısı için yapılan yüzde 8,45 oranındaki zammın yarısı temmuz ayında gıda fiyatlarında yaşanan artışla eridi.

Gıda fiyatlarında geçen yılın son aylarında başlayan artış trendi, yaz ayı olmasına rağmen temmuz ayında da devam etti. Temmuzda gıda fiyatlarında adeta bir zam tsunamisi yaşandı ve bir önceki aya göre yüzde 4.2 oranında arttı.

AYLIK FİYAT ARTIŞI

Temel gıda fiyatlarında bu yıl ocak ayında yüzde 3,6, şubatta da yüzde 2,8, martta yüzde 2.5, nisanda da yüzde 2.3, mayısta yüzde 1.8 ve haziranda yüzde 1.1 oranında artış yaşanmıştı.

Gıda fiyatlarında temmuzda yüzde 4,2 ile hızlanarak devam eden bu artış trendi; nüfusun büyük bir bölümünün enflasyon karşısında korumasız olduğu olan işgücünün yüzde 30'una yakınını oluşturan 9.7 milyona yakın vatandaşın atıl durumda olduğu Türkiye'de açlık ve yoksulluk riskini önemli ölçüde artırıyor.
Maaş, ücret ve aylık alanların da gıda karşısındaki satın alma gücü aydan aya azalıyor.

Temel gıda fiyatlarında temmuzda yaşanan artışta, meyve, sebze, bakliyat ve yağ fiyatları olmak üzere tüm gıda gruplarının fiyatlarında yaşanan artışlar belirleyici oldu.

YAĞ FİYATLARI TEMUZ AYINDA YÜZDE 5 ARTTI

Temmuzda, ekmek, un, bulgur fiyatlarında, bulgur fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle bir önceki aya göre yüzde 0.5 oranında artış kaydedildi.

Et ve balık grubu fiyatlarında tavuk eti fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 2.6 oranında artış yaşanan temmuzda süt ve süt ürünleri ile yumurta grubunu fiyatlarında ise yüzde 3.4 oranında artış oldu.

sebze meyve fiyatları sebze meyve çarşı pazar