HAFTA SONU  SANDIĞA GİDECEĞİZ

TAKİP ET

Türkiye genelinde kayıtlı 61,4 milyon seçmen, şehrinde, mahallesinde 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticilerini seçmek için önümüzdeki hafta sonu,  31 Mart Pazar günü sandığa gidecek. Denizli'de yerel seçimde 800 bin 548 seçmen oy kullanacak.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), 31 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne yönelik belirlediği takvimin son haftasına giriliyor. Seçim takvimine göre, bugün seçmen bilgi kâğıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak. Seçmenlere dağıtılamayan seçmen bilgi kağıtları, ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına iade edilecek. İlçe seçim kurullarınca sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek seçim araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının hazırlanmasına bugün  başlanacak, hazırlıklar 26 Mart Salı günü tamamlanacak.

 

İlçe seçim kurulu başkanı, Cumhuriyet başsavcılıklarından 27 Mart 2024 Çarşamba günü saat 17.00’ye kadar tutuklananların, tutuklu seçmen listesinde yazılı olup da tahliye edilenlerin veya tutuklu iken cezaları kesinleşerek hükümlü sıfatını alanların (taksirli suçlardan hükümlüler hariç) isim listelerini isteyecek. 28 Mart'ta tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin listelerin kesinleştirilerek çoğaltılmasına başlanacak. 

 

Seçim takvimi uyarınca, 29 Mart Cuma günü; seçim görevlileriyle ilgili eğitim çalışmaları tamamlanacak, il ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde ilçe seçim kurullarınca malzeme torbalarının sandık kurulu başkanlarına teslimi gerçekleştirilecek, tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin kesinleştirilen seçmen listelerinin çoğaltılma işlemi tamamlanacak.

 

Yerel seçim için açıklanan takvime göre, 21 Mart'ta başlayan propaganda serbestliği, 30 Mart Cumartesi saat 18.00'de sona erecek. Seçime 10 gün kala 21 Mart'ta başlayan seçim yasakları ise 31 Mart Pazar günü saat 23.59'da sona erecek. İlçe seçim kurulu başkanlıkları, oy verme günü olan 31 Mart Pazar günü saat 05.00'te malzeme torbalarını bina sorumlusu görevlendirilen yerlerde bina sorumlularına, bina sorumlusu görevlendirilmeyen yerlerde sandık kurulu başkanlarına teslim edecek.

 

DENİZLİ'DE 800 BİN SEÇMEN SANDIĞA GİDECEK

 

 YSK, 31 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek seçimde oy kullanacak kayıtlı seçmen sayısını, 61 milyon 441 bin 882 olarak açıklarken, 18 yaşını dolduran 1 milyon 32 bin 610 gencin, bu seçimde ilk kez oy kullanacağı belirtildi. Seçmenlerden yüzde 50,59'u kadın, yüzde 49,41'i ise erkeklerden oluşuyor. Ülke genelinde 34 siyasi partinin adayının yarışacağı seçimlerde, 206 binden fazla sandık kurulacak. 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar belirlenecek. Denizli'de 31 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçiminde  büyükşehir ve ilçe belediye başkanlığı ile belediye meclisi üyeliği ve mahalle muhtarlığı için kurulacak 2 bin 631 sandıkta 800 bin 548 seçmen sandık başına gidecek.

 

SEÇMEN KAĞIDI ZORUNLU DEĞİL

 

Seçmenin, nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdını getirmesi zorunlu olmayacak. Nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını, Yüksek Seçim Kurulunun internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulamasından veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecek seçmenler, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki herhangi bir belgeyle oy kullanabilecek.

 

Denizli'de Büyükşehir belediye başkanlığı için 24, ilçe belediye başkanlığı için 270 adayın yarıştığı seçimde seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak. Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak. Seçmenler pusulaları tek zarfa koyarak oylarını sandığa atacak.

 

SAAT 08.00'DE OY VERME BAŞLAYACAK

 

Mevsim şartları ve güneşin batış saati dikkate alınarak, doğudaki 32 ilde oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak belirlenirken, Denizli'nin de olduğu diğer illerde saat 08.00'da başlayacak oy verme işlemi, saat 17.00'de sona erecek. Oy verme işleminin ardından büyükşehirler olan belediyelerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık; diğer illerde ise sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

 

seçim 2024 yerl seçim oy sandığı seçmen sayısı