İklim değişikliği Denizli'yi vurdu

TAKİP ET

İklim değişikliği, kuraklık yüzünden bölgemizin değerleri birer birer koybalmoya yüz tutuyor. Doğal sit alanı ilan edilen Güney Şelalesi de, kuraklık yüzünden eski ihtişamını keybetmek üzere. Hemen yakınında bulunan Cindere Abarajı'nda su seviyesi bile oldukça düşmüş durumda.

Bölgemizin büyük barajlarından olan ve Büyük Menderes nehri üzerinde hidroelektrik santralı bulunan, bölgeye sulama suyu sağlayan Cindere barajında su seviyesinin oldukça düştü. Sulama suyu sıkıntısı çekilmemesine rağmen, kurak geçen mevsimlerin sonucunda s.o.s vermeye başlayan Cindere Barajı önümüzdeki yıllarda yeterli beslenmezse 16.bin hakter sulanan alan üzerinde yeterli sulamanın yapılamayacağı belirtiliyor.



GÜNEY ŞELALESİ KORUNMALI
Öte yandan Cindere barajı yakınlarında bulunan Güney Şelalesi de eski görkeminden çok şey kaybetmiş gibi gözüküyor. Eski görkemli akışının neredeyse üçte ikisi kadar akan suyun, şelalenin üst tarafındaki toplar havuzunun da  eskiye nazaran ise eksikliği yaşadığı gözleniyor.



Binlerce insanın ziyaret ettiği, huzurlu bir gün geçirmek, tabiat ile içiçe olmak isteyenlerin ziyaret ettiği doğal sit alanı Güney Şelalesinde, şelale eski görkeminden uzak akıyor. Heyelandan sonra onarıma giren şelale de, akan suyun dağıtılması da görkemi yok etmiş gibi gözüküyor.

İklim değişikliğinin getirdiği kuraklık bu tür alanları oldukça etkilediği belirten bazı ziyaretçiler, “Bu şelale bölgemizin en güzel yerlerinden birisi. Ne varki her geçen yıl su seviyesi azalıyor gibime geliyor. Kuraklığa önlem alınmazsa kurumasına üzülürüz. Cindere Barajı’nda bile su seviyesi çok düşmüş durumda. Bölge su konusunda S.O.S. veriyor gibi. Önlemler alınmalıdır” diyorlar. 
  

denizli doğal güzellikler sit alanı iklim değişikliği güney şelalesi denizlimuhabir muhabir denizli haberleri