İMZAYI ATAN SENDİKA: HUKUKA UYGUN

TAKİP ET

Türk Yerel Hizmet Sen tarafından Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural hakkında suç duyurusunda bulunulmasının ardından konuşan Bem-Bir-Sen İl Başkanı Osman Kurt, 'Anayasa Mahkemesi'ne göre sosyal denge sözleşmesinden yararlanan ve üyemiz olmayan kamu görevlilerinden bu aidatın alınması açık ve kesin biçimde hukuka uygundur. Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcı ve kesindir' dedi.

Türk Yerel Hizmet Sen, Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Başkan Vural, Danıştay kararlarını görmezden gelerek toplu iş sözleşmesine dayanışma aidatı maddesi ekletmekle suçlandı.

 

Bem-Bir-Sen İl Başkanı Osman Kurt, konuya ilişkin yazılı açıklamalarda bulundu. Başkan Kurt, “Çivril Belediyesi ve Belediye Başkanı hakkında hiçbir yargı kararı olmamasına rağmen Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural’a kötü niyetle ve seçim öncesi zamanlamasıyla manidar biçimde haksız olarak savcılığa suç duyurusunda bulunulması, başlı başına ayrı bir suç olmakta olup Belediye Başkanı’na karşı, Türkiye Yerel Yönetim Hizmetleri Kolu Kamu Görevlileri Sendikası suç uydurma ve iftira suçları işlemektedir.

 

Sosyal Denge Sözleşmeleri, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu 32. maddesi ile Toplu Sözleşme hükümleri kapsamında yetkili sendika ile Belediye Başkanlığı arasında imzalanmakta olup, bu sözleşmeden yararlanan kamu görevlilerinden toplu sözleşme hükümleri gereği sosyal denge sözleşmesi aidatı alınmaktadır” diye konuştu.

 

AİDATIN ALINMASI, KESİN BİÇİMDE HUKUKA UYGUN”

 

Sözleşmenin Çivril Belediyesi ile Bem-Bir-Sen tarafından imzalandığının altını çizen Başkan Kurt, “Sosyal denge sözleşmeleriyle sözleşmenin tarafı olan belediyenin mali gücünün elverdiği ölçüde kamu görevlilerinin ekonomik durumunu geliştirmek, sosyal ve kültürel düzeylerini yükseltmek, çalışma performansını artırarak verimli çalışma düzenini oluşturmak için belediyede çalışan kamu görevlilerinin belediye bünyesinde yetkili sendika olan Bem-Bir-Sen ile imzalanmış olan sosyal denge sözleşmesinin ilgili hükümleri gereğince sendikamıza üye olmayan kamu görevlilerinin de bu sözleşmeden faydalanabilmesi için sözleşme/dayanışma aidatı kesintisi yapılmıştır. Bu kesintiler İlgili kanun ve toplu sözleşme hükümleri çerçevesinde yapılmıştır.

 

Anayasa Mahkemesi’ne göre sosyal denge sözleşmesinden yararlanan ve üyemiz olmayan kamu görevlilerinden bu aidatın alınması açık ve kesin biçimde hukuka uygundur. Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcı ve kesindir. Anayasa'nın 152. maddesinde de Anayasa Mahkemesi kararlarının kesin olduğu açıkça belirtilmiştir” ifadelerini kullandı.

 

“BU KİŞİLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”

 

Danıştay’ın toplu sözleşmenin ilgili maddesini yürütmeye durdurma ve iptal kararı verdiğini belirten Başkan Kurt, şunları aktardı: “Dolayısıyla sosyal denge sözleşmelerine istinaden alınan sözleşme/dayanışma aidatı hususu, iki yargı makamı arasında tartışmalı bir konu mahiyetindedir.

 

Danıştay kararları AYM’de incelenmek üzere beklemektedir. Yine aynı doğrultuda söz konusu Danıştay kararlarında aidatların iadesine yönelik bir hüküm bulunmamakta olup, bu yönde herhangi bir mahkeme kararı da olmadan iadeye ilişkin bir ödeme yapılmasının hukuken mümkün olmadığını özellikle belirtmek isteriz.

 

Kaldı ki, Çivril Belediyesi ile sendikamız arasında imzalanan sosyal denge sözleşmelerinin aidat ile ilgili maddelerinin iptaline ilişkin bir mahkeme kararı da sunulmamıştır.

 

Dolayısıyla şu ana kadar alınan aidatların tahsiline yönelik olarak ya da aidatların iadesine ilişkin bir mahkeme hükmü de kurulmamıştır. Aynı kişiler tarafından birçok belediyede, belediye başkanlarına suç duyurusunda  bulunulmuş  ancak hepsi boşa çıkmıştır. Bu yapılan suç duyurusu tamamen iftira ve suç uydurma niteliğindedir. Bu yüzden biz de bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağız.”

 

Bem-bir-sen yesel hizmet sen sendika niyazi vural çivril