İşte O İddia! Ücretsiz Mi Giriyorlar?

TAKİP ET

Sosyal medyada paylaşılan gönderilerde Pamukkale travertenlerinin bulunduğu ören yerine girişte Türk vatandaşlarından 25, turistlerden 9 lira alınmasına rağmen Suriyelilerin ören yerine bedava giriş yaptığı iddia edildi.

HABER MERKEZİ



Facebook’taki bir kullanıcı tarafından da paylaşılan iddia şimdiye kadar 3 bin 100 paylaşım ve yaklaşık 200 beğeni aldı. Teyit org, konuyu araştırdı. Pamukkale Suriyelilere de ücretli. 

Ancak Suriyelilerin Pamukkale’de ören yerlerine girerken ücret ödemedikleri iddiası doğru değil.  Ören yerleri ve müzelere girişte ücret ödemeyecek kişilerin listesi Kültür Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün çıkardığı bir yönerge ile belirlenmiş ve ücretsiz giriş yapabilen ziyaretçiler listesinde geçici koruma statüsündeki Suriyeliler bulunmuyor.



Teyit, Denizli Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden Suriyelilerin de ören yerine girişte diğer ziyaretçiler gibi para ödediklerini öğrendi.

Aynı iddia daha önce de sosyal medyada paylaşılmıştı

2017’de internette paylaşılan bazı gönderilerde Suriyelilerin Pamukkale’deki ören yerlerine girişte herhangi bir ücret ödemedikleri iddiası paylaşılmıştı. İddialar üzerine Denizli Valiliği 17 Temmuz 2017’de yaptığı bir açıklama ile Suriyelilerden Pamukkale’ye girişte ücret alınmadığının doğru olmadığını belirtmişti. Valiliğin açıklamasında Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yeri giriş ücretlerine dair “Bakanlık Müze ve Örenyerlerine Girişlerde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönerge”ye göre Suriyelilerden giriş ücretinin alınmayacağının doğru olmadığı bilgisi yer alıyor.

Teyit.org Denizli Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğüne ulaştı. Yetkili, Pamukkale için halen söz konusu yönerge koşullarının geçerli olduğunu ve kendilerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından söz konusu iddiaya yönelik yeni bir bildirim yapılmadığını belirtti.

Müze ve ören yerlerine ücretsiz giriş koşulları önerge ile belirleniyor

Valilik açıklamasında adı geçen yönergede müze ve ören yerlerinden ücretsiz yararlanabilecek kişilerin bir listesi yer alıyor. Yönergenin 4. maddesine göre 18 yaş altındaki çocuklar, öğretmenler, 65 yaş üstü kişiler, gaziler, basın kartı sahipleri, 8 yaş ve altındaki yabancı uyruklu çocuklar, mülki idare amirleri, belediye başkanları ve en fazla 10 kişilik refakatçileri girişte ücret ödemiyorlar. 5. maddede belirtilen gruplardan olan kişilerin ücretsiz geçiş belgesi temin etmeleri gerektiği bilgisine yer verilmiş.

Valiliğin açıklamasında ayrıca yabancı turistlerin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile aynı miktarda giriş ücreti ödedikleri bilgisi bulunuyordu. Bazı internet sitelerinde 2017 için bu ücretin yabancılar için 9 euro olduğu belirtilmiş. Aynı sitede Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için de 2017’de geçerli olan 35 TL ibaresi bulunuyor. Investing isimli siteden erişilebilen TL-Euro kuru değişim arşivinden 2018’in başından beri Türk lirasının 4 TL olmadığı görülebiliyor. Yani 2017’de internette yer alan “turistler 9 TL giriş ücreti ödüyor” iddiası kur farkından dolayı bir yanlış anlaşılma sonucu meydana gelmiş olabilir.

Teyit.org, daha ayrıntılı bilgi almak için Mülteciler Derneği’ne ulaştı. Görüşülen dernek yetkilisi de böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. Fakat Teyit’e aktarılan bilgiye göre eğer başka bir dernek faaliyeti kapsamında Suriyeli mülteciler, gezi amacıyla Pamukkale’ye götürülmüş ve biletler dernek tarafından önceden alındığı için oraya gelen ziyaretçiler de giriş anında Suriyelilerin herhangi bir ücret ödemediklerini fark etmişler ise böyle bir iddia ortaya çıkmış olabilir. Yani bir etkinlik kapsamında bazı Suriyeli kişilerin ören yerine girmeleri için biletleri bir dernek tarafından önceden alınmış olabilir. Ama bu durum da bu kişilerin Pamukkale’ye ücretsiz giriş yaptığı anlamına gelmiyor. Biletler bir dernek tarafından satın alınıyor.

Pamukkale’ye giriş ücretleri zamlandı

Denizli Valiliği internet sitesinden yaptığı bir duyuru ile 1 Ekim 2018 itibariyle Pamukkale ören yerlerine girişin 50 TL olduğunu belirtmişti. Fakat bu ücret Temmuz 2019’da yüzde 20 zamlanarak 60 TL’ye çıktı.


İŞTE O İDDİA




İŞTE PAMUKKALE ÖREN YERİ BÖLGESİNE GİRİŞ YAPMA KURALLARI