Karadaban; 'Zam kaçınılmaz ama, görüşmelerimiz sürüyor'

TAKİP ET

Yılbaşından bu yana ekmeğe girdi maliyetlerinin yükseldiğini ifade eden Denizli Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban; 'Zam kaçınılmaz ama bununla ilgili görüşmelerimiz var' ifadelerini kullandı.

Ekmeğin 5 Lira olacağıyla ilgili söylentilerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Başkan Karadaban; “Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanımız Halil İbrahim Balcı, bu söylentiler için 200-210 gram ekmeğin 3 TL olacağı yani kilogramının 14,5 TL olacağıyla ilgili açıklamalarda bulundu.



Bu anlamda biz en son 18 Kasım 2021 tarihinde Denizli’de 230 gram ekmeği 2,5 TL olarak halkımıza sunduk.
Bununla birlikte yılbaşında asgari ücrete gelen zam, elektriğe gelen yüzde 125 zam, doğal gaza gelen yüzde 50’ye varan zamlar, mayaya gelen zam ve daha ötesi ekmek kasalarındaki yüzde 100 fiyat artışı bununla birlikte tuza da zam geldi yani girdi maliyetlerimiz çok yükseldi çok fazla amortisman giderlerimiz var.

Bizim sanayi gideri olan fırıncılarımıza katlamalı fatura geliyor. Bu konuyla da alakalı federasyonumuz çalışma yapıyor, konuyla alakalı federasyonumuza ve un yardımıyla alakalı olarak da TMO’ya çok teşekkür ediyoruz.
Ekmek zammı o kadar ağır bir yük ki bizim için, ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz fiyatları arttırmamak için dayanabildiğimiz kadar dayanıyoruz ama zam kaçınılmaz oluyor. Zam kaçınılmaz ama bununla ilgili görüşmelerimiz var.

Üst birimlerle görüşüp halkımızın alım gücünü düşünerek, esnafımızın da zarar etmeden ticaretini sürdürülebilmesi için ve sağlıklı en uygun şartlarda ekmeğin üretilmesi için Denizli Fırıncılar Odası ekibimizle çalışmanın gayreti içerisindeyiz” dedi.

“HALKIMIZIN ANLAYIŞLA KARŞILAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Esnafın dayanacak gücünün kalmadığını ifade eden Başkan Karadaban, şunları kaydetti:
 “Bıçak kemiğe dayandı. Gerçekten zor bir süreç, akaryakıta gelen zamları aracı olan herkes biliyor. Evlere gelen doğal gaz faturalarımız neredeyse iki katını gördü. Elektrik ona keza aynı durumda. Halkımızın yapılacak zammı anlayışla karşılayacağını düşünüyorum.

 Şuan da esnafımıza, üreticimize destek olmamız lazım. Bu zam kararı alınırken de afaki, bizim hak etmediğimiz bir fiyatın belirlenmesi imkânsız. Mutlaka bunlar değerlendiriliyor, analizler yapılıyor.
Temel tüketim maddesi olduğu için farklı bir fiyat çıkma şansı yok. Her şey göz önünde, şeffaf, maliyet hesapları yapılıyor. Bu anlamda halkımızın alım gücünü de düşünerek en uygun fiyat maliyet hesabı çıkarıp, ekmeğe zam yapacağız.

230 gram ekmek şuan 2,5 TL. Federasyon Başkanımız Türkiye genelinde 200-210 gram ekmeğin 3 TL bandında olacağını belirtti.

Kilogram fiyatı da 14,5 TL yapıyor, bizim yapacak olduğumuz fiyatlar bu rakamları geçmez. Bunun altında da olamaz. Çünkü Türkiye’nin her yerinde doğal gaz, un benzeri giderleri herkes aynı şekilde ödüyor” şeklinde ifade etti.



 

Bekir Karadaban ekmek zammı ekmeğe zam zam