KDU Nedir? Görev ve Sorumlulukları

TAKİP ET

KDU (Kimyasal Değerlendirme Uzmanı), kimyasal maddelerin üretimi veya kullanımının yapıldığı iş yerlerinde görev yapar. Buradaki kimyasalların değerlendirilmesinden kaydedilmesine varıncaya kadar farklı görev ve sorumlulukları vardır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapmış olduğu düzenleme sonrasında kimyasal maddelere ilişkin bazı kararlar alınmıştır. 2017 yılında yapılan düzenleme sonucunda bu alanda görev yapacak uzmanlara ihtiyaç duyulmuştur. İşte bu uzmanlar, KDU olarak da bilinen kimyasal değerlendirme uzmanlarıdır.

 

KDU (Kimyasal Değerlendirme Uzmanı)

 

Kimyasal değerlendirme uzmanı (KDU), kimyasalların değerlendirilmesi, kayıt altına alınması ve ilgili verilerin rapor haline getirilmesi gibi görevleri üstlenen uzmanlardır. Lisans veya ön lisans programlarına bakıldığında, bu uzmanların yetiştirildiği bir bölüm olmadığı görülecektir. Bu noktadaki eğitim eksikliği, bakanlığın yetkilendirdiği kurumların verdiği eğitimle kapatılmaktadır.

 

Yetkilendirilen kurumlar, verdikleri eğitimle adayların bu alanda yetkinlik kazanmasını sağlar. Yetkinlik kazanan adaylar, TSE tarafından belgelendirme konusunda yetkilendirilen kurumların yaptığı KDU sınavına girer. Bu sınavda da başarılı olanlar, KDU olarak görev yapmaya başlar.

 

Sınavdan başarılı olanlara verilen KDU sertifikasının geçerliliği 5 yıldır. Bu süre sonunda adayların sertifikalarını yenilemesi gerekir. Sertifika süresi dolduktan sonraki 2 yıl içerisinde yenileme yapmayanların sertifikaları kalıcı olarak iptal edilir. Bu kişiler, yeniden KDU olmak isterse, sürece başından başlar ve KDU eğitimi alır.

 

Kimyasal değerlendirme uzmanlarının temel görevi, isimlerinden de anlaşılacağı üzere kimyasalların değerlendirilmesidir. Bu değerlendirme; güvenlik, insan sağlığı, çevre gibi unsurlar açısından yapılır ve elde edilen sonuçlar rapor haline getirilir. Raporlar ise üst birimlere veya diğer ilgili noktalara iletilir. Ayrıca çalışanları ilgilendiren konularda, çalışanlara da kimyasal değerlendirmeye dair bilgiler verilebilir.

 

Kimler Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Olabilir?

 

KDU, yani kimyasal değerlendirme uzmanı olabilmek için adayların öncelikle istenen şartları yerine getirmesi veya sağlaması gerekir. Buradaki şartlar, adayların daha önceden kimya eğitimi alması veya kimya alanında deneyim elde etmesi ile ilgilidir. Adayların mezun olmaları istenen bölümler şunlardır:

 

Kimya

Biyoloji

Çevre bilimleri

 

Mühendislik fakülteleri ile fen edebiyat fakültelerinin, bu alanlarıyla ilgili bölümlerinden mezun olanlar, KDU olabilmektedir. Bunların haricinde ise kimya bilimi alanında doktora veya yüksek lisans yapanlar da ilgili sınava başvurabilmektedir.

 

Üniversitelerin farklı lisans bölümlerinden mezun olmasına karşın, kimyasal maddelere dair kalite kontrol, yönetim, üretim ve laboratuvar alanlarında 5 yıl deneyime sahip olanlar da kimyasal değerlendirme uzmanı olabilmektedir.

 

KDU olmak için adayların sağlaması gereken bir diğer şart ise eğitimdir. Yetkili kurumların verdikleri kimyasal değerlendirme uzmanlığı eğitimi, yapılacak KDU sınavına giriş için istenmektedir. Bu eğitimi almayan adaylar, sınava kabul edilmemektedir.

 

Kimyasal değerlendirme uzmanlığı eğitimi, 64 saattir. Günde 8 saatten, toplamda 64 saatte tamamlanır. Eğitimlerin tamamı yüz yüze yapılır ve katılım zorunludur. Eğitimler, kursiyerlerin rahat katılması için genellikle hafta sonlarında yapılır. Dolayısıyla toplamda 4 haftada tamamlanır. Eğitimler, bu alanda eğitim verme yetkisi bulunan uzmanlarca verilir.

 

KDU Eğitimi Fiyatları

 

KDU eğitimi son derece önemlidir. Buradaki her bir detaya dikkat edilmesi ve önem verilmesi gerekir. Zira en ufak bir hatanın, eksikliğin ve ihmalin sonucu çok ağır olabilmektedir. Bundan dolayı bakanlık tarafından eğitim sürecine büyük bir önem verilir.

 

Eğitimler, yetkili kurumlarca verilir ve bunun karşılığından kursiyerlerden ücret alınır. KDU eğitimi fiyatları, kurumun fiyat politikası ve dönemsel şartlara bağlı olarak farklılık göstermektedir. Dolayısıyla fiyatlar konusunda net bir rakam vermek mümkün değildir.

 

Fiyatlar, eğitim kurumu veya KDU kursu seçiminde önemli bir kriterdir. Buna karşın sadece fiyata odaklanmak çok büyük bir hata olacaktır. Zira buradaki eğitim kalitesi, son derece hayatidir. Üstelik yapılan sınavda başarılı olabilmek için de kaliteli bir eğitim alınması gerekir. Dolayısıyla fiyattan önce eğitim kalitesine odaklanmak, çok daha doğru olacaktır.

 

Tema Akademi https://www.temaakademi.com.tr/sayfa/kimyasal-degerlendirme-uzmanligi-egitimi/, yüksek kalitedeki kimyasal değerlendirme uzmanlığı eğitimini uygun fiyat avantajı ile vermektedir. Eğitimleri deneyimli uzmanlar verirken, daha sonraki süreç konu anlatımlı kitaplar ve hap bilgilerle desteklenir. KDU olmak için kaliteli bir eğitimi uygun fiyattan almak istiyorsanız, Tema Akademi ile zaman kaybetmeden iletişime geçebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

KDU Eğitimi