Kepenkler kapanmaya başladı

TAKİP ET

Yaklaşık bir yıldır Covid-19 virüsü yüzünden pandemi sürecine giren ve bu sırada işyerlerini geçici kapatan Lokanta ve Restaurantlar başta olmak üzere çeşitli sektörlerdeki özel girişimciler, daha fazla dayanamayarak işyerlerini kapatmaya başladılar. Vergi, SGK primleri, elektrik ve su giderleri de zamlanınca işletmeler daha fazla dayanamadı.

Denizli küçük esnafları ve özel sektör işletmeleri, bir yıllık pandemi sürecinden sonra sermayelerinin erimesi, eskisi gibi iş yapamama yüzünden “dayanma gücümüz kalmadı” gerekçesi ile işyerlerini kapatmaya veya kiraya vermeye başladılar. İlimizdeki 40-50 yıllık işletmelerin bile dayanma güçleri kalmadığı gerekçesi ile kapanma kararı almaları halkımızı da üzmeye başladı.


İŞLER YÜZDE 70 AZALDI, VERGİLER ZAMLANDI

Bayramyerinde yaklaşık 25 yıldır Lokanta çalıştıran bir esnafımız, “Uzun süre direndim. Sermayemi bile neredeyse erittim. Pandemi süreci boyunca paket servisi yapmama rağmen, işyerimin kirasını bile ödeyemedim. Satışlarımız çok düştü. İnsanlar paket servisine, restorantta yemek yedikleri gibi rağbet göstermedi. Bunun yanında elektrik, su zamlandı.


Vergiler sırtımıza yüklendi. İşlerimiz eskiye nazaran yüzde 70 oranlarında azalmasına rağmen vergilerimiz devam ediyor. Elektrik, su zamlandı. Girdilerimiz hayli pahalılaştı. Bir sürü çalışanımız vardı. Onlara ücretsiz izin vermemize rağmen, aile olarak kendimiz çalıştık. Lakin işin içinden çıkamadık.


 Bunun üzerine bu pahalılıkta, bu zorluklarda kiramızı bile çıkaramadığımız için kapatma kararı aldık. Hiç olmaz sa vergimiz çıkmaz. Elektrik su giderleri olmaz. Daha fazla borçlanmadan işin içinden çıkarız, diye düşündük ve işyerimizi devrettik.” dedi.


HÜKÜMETİN DESTEĞİNİ ALAMADIK

İşyerini devrederek sektörden çekilen aynı esnaflarımız, hükümetin kredilerini ertelemesi ve 750 TL. yardım etmenin haricinde kendilerine el uzatmadığını belirterek, “Kredilerimiz erteleniyor. Ama banka erteleme sürecindeki faizleri yansıtıyor. Yani şimdi ertelenen 8 aylık faiz kredilerimizin üzerine eklenecek.


Çektiğimiz 10 bin lirayı faizlerinden dolayı neredeyse 20 bin lira olarak ödeyeceğiz. Ben çektiğim 10 bin lirayı ödeyemedim. Ertelenince nasıl ödeyeceğim. Bize destek verilecekse, öncelikle kredilerdeki faiz silinmeli ve belirli miktarı hibe olmalı. 5 bin lira kira veriyorum. 750 lira neye yarayacak? Pandemi süreci devam ettikçe bizim sektördeki işyerlerinin tam manasıyla iş yapacak şekilde açılacağına inanmıyorum. Bu yüzden sektörden çekildim” dedi.


İBRAHİM İMAMOĞLI
 

denizli esnaf kepenk kapatma denizlimuhabir muhabir denizli haberleri haberler haber