Kocaer Çelik Türkiye'nin özel sektörde en büyük 87'nci sanayi şirketi oldu

TAKİP ET

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) hazırladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2022 Araştırması'na göre üretimden satışları 8,9 milyar TL olan Kocaer Çelik, özel şirketler sıralamasında Türkiye'nin en büyük 87'nci, genel sıralamada ise 92'nci sanayi şirketi oldu.

Avrupa’nın ve Türkiye’nin çelik profil üretimi, servis merkezi ve galvaniz kaplama işlemlerini entegre bir yapıda gerçekleştiren öncü şirketlerden Kocaer Çelik, İSO’nun hazırladığı ‘Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2022 Araştırması’nda üretimden satışlara göre geçen yıla kıyasla genel sıralamada 10 basamak yükselerek Türkiye’nin en büyük 92’nci sanayi şirketi olurken, özel şirketler sıralamasında 9 basamak artışla 87'nci sırada yer aldı.

 

Katma değerli ürünlerle büyüme stratejisinin sonuçlarını bir kez daha tescil ettiklerini belirten Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “Bu yıl Türkiye’nin en büyük 50’nci ihracatçısı olmanın yanı sıra en büyük 87’nci sanayi şirketi olmanın da gururunu yaşıyoruz.

 

Sektörümüz global anlamda 2022 yılında tedarik sıkıntıları, küresel çapta yaşanan enflasyon artışı, yüksek enerji maliyetleri ve bölgesel çatışmaların etkisiyle oldukça zor bir sene geçirdi.

 

Buna rağmen üretim, satış hacmimizi yükselttik ve net karımızı geçen yıla göre ciddi oranda artırdık. Özellikle dünyada üretimi zor ve kısıtlı olan özel çelik profil ürünlerine odaklanmamız sektörümüzde pozitif ayrışmamızı sağladı. 2023 yılının ilk yarısında da A2 fabrikamızdaki yatırım sürecimize rağmen toplam satış hacmimizi geçen yıl ile aynı seviyelerde korumayı başardık.

 

Tüm bu sonuçlar ve elde ettiğimiz başarılar katma değerli ürünlerle büyüme stratejimizin doğru bir hamle olduğunu bir kez daha kanıtladı. Aliağa A-2 fabrikamızda yapılan katma değerli ürünlere yönelik yatırımımız sonrası yeni ürünlerin devreye alınması ve alınan ön siparişler dikkate alındığında katma değerli ürünlerimizin payının yılın son çeyreğinde de artmasını bekliyoruz.

 

Ülkemize sağladığımız katkıyı ve küresel pazarlardaki payını artırmak, çelik profil sektöründe global oyuncu rolümüzü güçlendirmek için yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Yatırımlarımızla hem Türkiye hem dünyada her geçen yıl sıralamamızı yükseltmeye devam edeceğiz" dedi.

 

12 binin üzerinde katma değerli ürün çeşidi

 

Kocaer Çelik, İzmir Aliağa’da toplam 280.000 m2 alanda 800.000 ton/yıl kapasiteli 3 Çelik Profil Fabrikası, 100.000 ton/yıl kapasiteli Galvaniz Fabrikası, 120.000 ton/yıl kapasiteli Çelik Servis Merkezi ve 15 milyon kWh/yıl kapasiteli yenilenebilir enerji üretim tesisi (GES) ile faaliyetlerine devam ediyor.

 

Şirket, 60’a yakın farklı kimyasal kompozisyon içeren kalitede ve 12 binin üzerinde çeşitli cins, ebat ve kalınlıklarda katma değerli ürün üretiyor. Başta enerji nakil hattı çelikleri, güneş enerjisi çelikleri ve madencilik sektörleri olmak üzere yapısal çelikler, ulaşım, makine imalat, tarım, gemi inşa ve savunma sanayilerindeki farklı talep ve ihtiyaçlarına göre özelleştirdiği ürünleri yüksek kalite ve son kullanıma hazır şekilde müşterilerine sunuyor.

 

Güçlü yurt dışı ağıyla ürünlerini altı kıtada 140 ülkeye ulaştırıyor

 

Türkiye’nin en çok mal ihracatı gerçekleştiren 50’nci şirketi, son 5 yıldır Ege Bölgesi’nin demir çelik sektöründeki en büyük ihracatçısı konumunda yer alan Kocaer Çelik, yurt dışı dağıtım kanalları Kocaer Steel UK ve Kocaer Steel Ireland ile yüksek katma değerli ürünlerini Birleşik Krallık’taki depolarından müşterilerine en kısa sürede ulaştırıyor.

 

Amerika, İtalya, İsrail, Peru, Kolombiya ve Fas’taki yurt dışı satış temsilcilikleriyle altı kıtada 140 ülkeye ulaşan şirket, yüksek katma değerli ürünleriyle ihracatta ülke ekonomisine sağladığı faydayı her geçen gün artırıyor. Kocaer Çelik, yurt dışı dağıtım kanallarını farklı ülkelerde genişletmeyi hedefliyor.

 

Kocaer Enerji ile yenilenebilir enerji sektöründe büyümeyi hedefliyor

 

Yeşil enerji, sürdürülebilir üretim ve tüketim stratejisi doğrultusunda yenilenebilir enerji yatırımlarına öncelik veren Kocaer Çelik, 9,2 MW kurulu güce sahip Ege Bölgesi’nin en büyüklerinden biri olan çatı üzeri Güneş Enerji Santrali ile tükettiği elektrik enerjisinin yaklaşık %33’ünü kendi ürettiği yenilenebilir enerjiden karşılıyor.

 

Stratejik büyüme alanı olarak seçtiği enerji sektöründe, temiz enerji üretim kaynaklarını jeotermal enerji ile çeşitlendirmeyi amaçlayan şirket, 2023 yılında ise Aydın Kuyucak’ta yaklaşık 120 MW’lık güneş enerjisine eşdeğer 24 MW’lık Jeotermal Enerji Santrali (JES) yatırımı için fizibilite çalışmaları kapsamında sismik ve manyetotellürik (MT) tetkiklerine başladı.

 

Bu çalışmaların yürütülmesi amacı ile başta jeotermal enerji olmak üzere yenilenebilir enerji alanında faaliyet göstermek üzere %99 iştiraki olan Kocaer Enerji adıyla yeni bir şirket yapılanması gerçekleştirdi.

 

Bu yeni yapılanma ile birlikte üretimdeki enerji ihtiyacının %100 yenilenebilir kaynaklardan karşılanması planlanmakla beraber, yenilenebilir kaynaklardan ürettiği enerjinin kapasite fazlasının satışını gerçekleştiren bir yapıya ulaşmayı hedefliyor. Kocaer Çelik gerçekleştirdiği tüm bu yatırımlar ile karbon nötr olmayı ve enerjide bağımsız hale gelerek uluslararası rekabette önemli bir avantaj sağlamayı hedefliyor.

 

kocaer çelik