KORANAVİRÜSÜN FATURASI İŞÇİYE KESİLEMEZ!

TAKİP ET

Tüm İşçi Hakları Koruma Derneği Başkanı Halis Özkan;, koronavirüs döneminde bir çok işçinin açıkta kaldığını, gerekli önlemlerin alınmasını isteyerek; " Vatansever Türk işçisi fedakârdır, ancak krizin tüm faturası işçiye kesilemez." dedi.

Dernek Başkanı Özkan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Tüm dünya gibi ülkemizde Koranavirüsü nedeni ile sıkıntılı günler geçiyor. Koronovirüs salgını nedeniyle kimi işyerleri kapatıldı. Bazı işyerleri işçileri ücretli, bazıları ise ücretsiz izine çıkardı. Bazı işletmeler ise işçileri işten çıkardı. Ne zaman işbaşı yapacakları, işe geri çağrılıp çağrılmayacağı bile belli değil. Devletimiz bu konuda bazı açıklamalarda bulundu ama yetersiz olduğu gibi daha çok sermayeyi kollayan bir paket ortaya çıktı. Vatansever Türk işçisi fedakârdır, ancak krizin tüm faturası işçiye kesilemez.

Biz de TÜM İŞÇİ HAKLARI KORUMA DERNEĞİ olarak önerilerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.

1- Öncelikle tüm işyerlerinde işçi çıkarma yasaklanmalıdır.

2- Yaşamsal öneme sahip fabrika ve işyerleri dışındaki işyerleri kapatılmalıdır.

3- Ücretsiz izine çıkarılan işçilerin maaşlarının işsizlik fonundan karşılanması.

4- Kapatılan küçük-büyük işyerlerinde çalışan işçilerin iş güvencesi sağlanmalı.

5- İşyerinde çalışan işçilerin çalışma ortamları hijyen kurallarına uygun hale getirilmeli.

6- Eşlerden ikisi de çalışıyorsa ikisine aynı zamanda ücretsiz izine çıkarılmamalı. Ayrı iş yerinde de olsa eşler aynı zamanda ücretsiz izine çıkarılmamalı.

7- Tüm işçi ve emeklilerin kredi, kredi kartı, elektrik ve su borçları faizsiz olarak ileri bir tarihe ertelenmeli.

8- İşyeri kapatılması ve ücretsiz izinler devlet tarafından kontrol edilmeli ve hak kayıpla rının oluşması önlenmeli.

9- Esnek çalışma uygulanan işyerlerinde sendika ve işçi temsilcilerinin görüşleri alınmalı.

10- Koranavirüsü sadece çalışanları değil en çok işsizler, günlük yevmiye, kiralık işçiler, kâğıt ve hurda toplayıcılarını daha çok etkiledi. Bu vatandaşlarımız günlük kazancı ile geçiniyorlar iki gün işe çıkmasalar aileleri sefil olur. Bu vatandaşlarımızı tespit edip yardım etmek sosyal devlet anlayışımız gereğidir.

Bu vatandaşlarımızın çoğu kiracıdır. Bu vatandaşlarımıza, gıda ve ısınma yardımı yapılmalıdır.

İşçilerin salgın hastalık (mücbir sebep) gerekçesi ile zorunlu, toplu olarak yıllık izine çıkarılma sı uygun değildir. İlerde sendika veya işçi tarafından dava açılırsa işçinin lehine sonuçlanması büyük olasılıktır. Yıllık izin yerine ücretli izine çıkarılmalıdır.

Bu zor günlerimizde İşçi ve işsizlerin mağduriyetlerini en aza indirmek için Devlet, İşveren, Sendika ve işçi temsilcileri ortak kararlar almalı ve bu günleri en az zayiatla atlatmalıyız.

Ülkemize ve İşçi kardeşlerimize sağlıklı günler dilerim. Evde kal TÜRKİYE!

Halis ÖZKAN

TÜM İŞÇİ HAKLARI KORUMA DERNEĞİ BAŞKANI

halis Özkan tÜm İŞÇİ haklari koruma derneĞİ baŞkani koranavİrÜsÜn faturasi İŞÇİye kesİlemez! denizli denizlimuhabir denizli haberleri