Meme Dikleştirme Nedir?

TAKİP ET

Meme dikleştirme meme küçültme meme büyütme ile birlikte meme estetiği cerrahisi prosedürlerinden biridir. Kişi yaşlandıkça meme dokusunun göğüs duvarında aşağı inme veya sarkma eğilimi vardır. Bu fenomen meme pitozu olarak bilinir ve hamilelik, emzirme, kilo alma/verme ve hormonal değişikliklerden de etkilenir.


Meme dikleştirme meme küçültme meme büyütme ile birlikte meme estetiği cerrahisi prosedürlerinden biridir. Kişi yaşlandıkça meme dokusunun göğüs duvarında aşağı inme veya sarkma eğilimi vardır. Bu fenomen meme pitozu olarak bilinir ve hamilelik, emzirme, kilo alma/verme ve hormonal değişikliklerden de etkilenir.

Buna ek olarak meme başı aşağı inebilir ve memeye göre çok aşağıda görünebilir. Meme dikleştirme (mastopeksi), göğüslerdeki sarkıklığı gidermek ve göğüsleri daha genç bir şekle ve pozisyona getirmek için estetik cerrahlar tarafından yapılan bir işlemdir.

Bazı durumlarda, meme şeklini iyileştirmenin yanı sıra meme boyutunu artırmak için hastalar hem meme dikleştirme hem de implantla meme büyütme gerektirir. Op. Dr. Evren İşçi meme dikleştirme talebiyle gelen hastalarının ihtiyaçlarını ve beklentilerini değerlendirerek en uygun prosedürü hasta özelinde tasarlamaktadır.

Kimler Meme Dikleştirme İçin Uygun Adaydır?

Fiziksel sağlığı iyi ve sabit bir ağırlığa sahip olan kişiler, meme dikleştirme ameliyatı için ideal adaylar olarak kabul edilir. Bir adayın tipik endişeleri, sarkık veya sarkan göğüsler, gergin cilt gösteren ve göğüs kıvrımının altında kalan aşağıya bakan meme uçları olabilir. En önemlisi, hasta mastopeksinin neler başarabileceğine dair gerçekçi beklentilerle kendi kendini motive etmelidir.

Meme Dikleştirmenin Amaçları Nelerdir?

Meme dikleştirme ameliyatının amacı; meme şeklini iyileştirmek, meme başı ve areolanın (meme başı çevresindeki pigmentli cilt) pozisyonunu eski haline getirmektir. Bunların tümü, kabul edilebilir bir cerrahi yara izi ile elde edilir.

Meme dikleştirme ameliyatında uygulanabilecek birkaç farklı teknik vardır. Estetik cerrah; meme boyutu, şekli ve mevcut pitozis derecesini değerlendirerek hangi tekniğin hedeflenen sonuca en iyi şekilde ulaşacağını hasta özelinde belirler.
Meme dikleştirme ameliyatından önce, operasyonu planlamak için göğüslere cerrahi işaretlemeler yapılır. Meme dikleştirme ameliyatlarında farklı yara izlerine neden olan üç temel teknik vardır.

Genel olarak, daha yüksek derecede bir pitoz daha büyük bir kaldırmaya ihtiyaç duyacaktır, bu da daha uzun bir yara izi ile sonuçlanan daha uzun bir kesi gerektirir. Derinin bir kısmı kaldırıldıktan sonra meme başı ve areola yeniden konumlandırılır.

Meme dikleştirme prosedürü meme dokusunun yeniden konumlandırılmasına bağlı olarak memelerin daha yüksek ve dolgun görünmesinin yanı sıra az miktarda meme dokusunun çıkarılmasını  da gerektirebilir. Mastopeksi sonrası cerrahi drenler genellikle gereksizdir. Kesiler dikişlerle kapatılır ve ameliyat bölgesine pansuman yapılır. Ameliyattan sonra genellikle birkaç hafta memeleri destekleme özelliğine sahip özel bir sutyen giyilir.

Meme Dikleştirme Sonrası Ne Kadarda İyileşilir?

Uygulanacak olan prosedürün kapsamına bağlı olarak meme dikleştirme ameliyatı genellikle 1 ila 3 saat arasında tamamlanır. Ameliyatın sonunda hastalara özel cilt bandı uygulanabilir ya da özel bir sutyen giydirilebilir.

Ameliyattan sonra hasta uyanma odasına getirilir ve herhangi bir ağrıyı hafifletmeye veya mide bulantısını önlemeye yardımcı olacak ilaçlar verilir. En iyi sonuçların alınması için, ameliyattan sonra dinlenmeye özen gösterilmelidir. Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün, hasta bölgesinde biraz rahatsızlık hissedilmesi normaldir. Ağrı genellikle bir hafta sonra azalır ve insizyonların etrafında bir miktar sızıntı olması normaldir. 

Ameliyattan sonraki iyileşme sürecinin ne kadar süreceği, hastaya ve gerçekleştirilen spesifik prosedüre göre değişiklik gösterebilir. Ameliyat bölgesinde şişlik ve morluklar olması doğaldır.

Genellikle ameliyattan yaklaşık 1 hafta sonra iyileşme süreci hızlanmaya başlar. Ameliyattan sonraki 6 hafta boyunca, kaldırma ve çekme gibi ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmak konusunda gereken özen gösterilmelidir.

Diğer kozmetik prosedürlerde olduğu gibi meme dikleştirme ameliyatının komplikasyonları nadirdir. Ancak istenmeyen yara izi, asimetri, kanama, enfeksiyon, şişme ve uyuşma gibi komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Meme dikleştirme ameliyatı özelinde; memelerdeki sarkmanın tekrarlaması ve nadiren de olsa meme başı çevresinde his kaybı ya da deri kaybı gibi riskler söz konusu olabilir.

Meme Dikleştirme Yara İzi Nerede Olur?

Meme dikleştirme ameliyatında yara boyutunun optimize edilmesi ve memelerin en az görünen bölgesine gizlenmesi için gereken çaba gösterilir. Çoğu durumda, çok az iz bırakarak meme görünümünün iyileştirilmesi mümkün olur. Meme dikleştirme ameliyatı izleri kullanılan tekniğe göre değişir. En yaygın teknikler ve buna bağlı kesiler şu şekildedir:

-          Periareolar - Areola çevresinde dairesel desen (meme başı çevresindeki pigmentli cilt)
-          Dikey - Areola çevresinde ve meme kıvrımına uzanan dikey bir kısımda kesi olan bu teknik aynı zamanda “lolipop” yara izi olarak da adlandırılır.
-          Ters T - Meme kıvrımına dikey bir çizgi ile areola çevresinde ve göğüs kıvrımında yatay olarak uzanan kesi yapılır.

Yara oluşumunun bireyler arasında farklılık gösterdiğini ve büyük ölçüde kişinin genetik yatkınlığına bağlı olduğunu anlamak çok önemlidir. Yara izleri tipik olarak zamanla kaybolur, ancak nihai boyutlarını ve rengini tahmin etmek zordur.

Meme dikleştirme ameliyatının sonuçları ameliyattan hemen sonra görülebilir ve kesikler iyileştikçe, şişlikler düzeldikçe 3 ila 6 ay içinde memelerin görünümündeki iyileşme devam eder. Yara izleri zamanla olgunlaşır ve ameliyattan bir yıl sonrasına kadar daha soluk ve hafif hale gelir.

 

Op.dr.Evren işçi meme dikleştirme