MÜSiAD'DAN ÖRNEK UYGULAMA

TAKİP ET

Faizsiz finans modeli ve yardımlaşma kültürünü kurumsallaştıran Karz-ı Hasen sandığı bilgilendirme toplantısı, MÜSİAD Genel Merkez'den, sandık başkanı Bekir Sami Nalbantoğlu'nun sunumu ile gerçekleştirildi. MÜSİAD Denizli Şube Başkanı Mehmet Akgün, 'MÜSİAD olarak, üreten ve kazancını darda olan kardeşiyle paylaşan bir model oluşturma çabasındayız.'dedi.


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi Eğitim ve Kültür komisyonu tarafından organize edilen “Karz-ı Hasen bilgilendirme” semineri, 3. Dönem Şube Başkanı Ali Filiz, 6. Dönem Şube Başkanı Fevzi Özdemir, 8.Dönem Şube Başkanı Necip Filiz, 9.Dönem Şube Başkanı İsmail Biltekin, MÜSİAD ve Genç MÜSİAD üyelerinin katılımı, MÜSİAD Genel Merkez’den Sandık Başkanı Bekir Sami Nalbantoğlu’nun sunumu ile gerçekleştirildi.

           

          

NALBANTOĞLU: “KARZ-I HASEN "GÜZEL BORÇ" ANLAMINA GELİYOR

Karz-ı Hasen Sandığı Başkanı Bekir Sami Nalbantoğlu, “Karz-ı Hasen "Güzel Borç" anlamına geliyor. Allah rızası gözetilerek verilen ödünç para olarak ta anılan bu para sıkıntıda ve darda olan kişilere verilen faizsiz borç para anlamında kullanılıyor. Sistemde kişi altın, döviz ya da TL olarak borcunu geri ödüyor. Geri ödeme konusunda kişinin kullanacağı yöntemi borçlanırken kullandığı tercih belirliyor.

           

Yani döviz ile borç olan döviz ile, Türk Lirası olarak borç alan kişi de Türk Lirası olarak borcunu geri ödüyor. Sandığımız, iki ayrı fondan oluşuyor; Karz-ı Hasen Fonu ve Sosyal Yardım Fonu. Talepte bulunan ve ihtiyacı onaylanan üyemizin, kısa vadeli borç ihtiyacını buradan karşılıyoruz. Sosyal Yardım Fonu da üyelere veya üyenin ölümü halinde eş ve çocuklarına karşılıksız olarak verilen yardımları kapsıyor. Geliri ise sandıktan aktarılacak miktarlardan ve yapılan şartlı bağışlardan oluşuyor." İfadelerini kullandı.

    

AKGÜN: “FAİZSİZ FİNANS MODELİ”

MÜSİAD Denizli Şube Başkanı Mehmet Akgün, “Ahilik geleneği temelinde uygulanan dayanışmayı, sürdürülebilir kılmak için genel merkezimizin faaliyete geçirdiği Karz-ı Hasen sandığı bizim için çok önemli. “Karz-ı Hasen sandığı” hem değerlerimize uygun şekilde yardımlaşmayı sağlıyor hem de, işadamlarının kısa vadeli finans ihtiyacını faizsiz şekilde karşılıyor.

İslam kültüründe sıkıntıda ve darda olan birine faizsiz borç vermek, sadaka vermekten daha faydalıdır. Bu noktada biz de bu sistemin faydalarını her toplantıda anlatıyoruz. MÜSİAD olarak, üreten ve kazancını darda olan kardeşiyle paylaşan bir model oluşturma çabasındayız.” Şeklinde konuştu.