O ALIM SAYIŞTAY'DAN GEÇEMEDİ

TAKİP ET

Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin, Pamukkale Teknokent'e ait hisselerden üç adedini satın alma işleminde, şirket değerinin yüksek tespit edildiği Sayıştay raporunda yer aldı. 

Sayıştay’ın Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılına ait denetim raporunda, belediyenin Pamukkale Teknokent hisselerini yüksek bedelden satın aldığı bulgusu yer aldı. Alım sırasında sermaye iştirak bedelinin hatalı olarak belirlendiği ve buna bağlı olarak yüksek ödeme yapıldığı kaydedildi. Belediyenin bu hisselerden üç adet satın aldığı belirtildi. 

 

Şirketin 1 milyon lira sermaye ile kurulduğu, değeri 10 bin lira olan 100 hisseye bölündüğü, bu hisselerin PAÜ, DSO, DTO, DENİB ve DTB’nin sahibi olduğu kaydedilen raporda; genel kurul kararı ile şirket sermayesinin 1 milyon 30 bin liraya çıkarıldığı bilgisi yer aldı.

 

Mevcut ortakların haklarının sınırlandırılarak artırılan 3 hisse karşılığı 30 bin lira sermaye artışına Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin katılımı kararlaştırıldığı kararına da raporda yer verildi. Buna karşın belediyenin 3 milyon 525 bin lira ödemesi yönünde karar aldığı belirtildi. 

 

BELEDİYE MECLİSİNDE KARAR VERİLMİŞ


Konunun Denizli Büyükşehir Belediye meclisinde gündeme geldiği, her pay bedeli için 1 milyon 175 bin lira ödenmesi suretiyle sermaye artışına iştirak edilmesi yönünde karar verildiği yine Sayıştay raporunda yer aldı.

 

Raporda toplam 30 bin lira değerindeki hisselere 3 milyon 525 bin lira ödendiği, bir pay değerinin 1 milyon 175 bin lira olarak esas alındığı oysa nominal bedelin 10 bin lira olduğu vurgulandı. 

 

DEĞER TESPİTİ HATALI

 

Gayrimenkul değerleme uzmanı tarafından düzenlenen ‘Hisse Değerleme Raporu’na dayanarak şirkete ait hisse bedelinin belirlendiği belirtilerek; “Söz konusu raporda her ne kadar bina değeri ile arsa değeri toplanarak hisselerinin değeri takdir edilmiş ise de Teknokent binasının yapıldığı arsanın mülkiyeti şirkete değil Maliye Hazinesine ait olup bu alan 49 yıl süreyle üst hakkı tesis edilerek tapuya tescil edilmiştir.

 

Dolayısıyla taşınmazlar üzerinde Teknokent lehine tesis edilmiş olan üst hakkının  değerlendirilmesi, buna mukabil arazi veya arsanın mülkiyeti şirkete aitmiş gibi bir  değerlendirme yapılmaması, yani şirket hisselerinin gerçeğe uygun değerinin tespit edilmesi  gerekmektedir” denildi. 

 

DOĞRU UYGULAMAYI İŞARET ETTİ

 

Raporda; “Üst hakkı sahibi olunması, aynı zamanda arsa veya arazinin de sahibi olunması anlamına gelmez. Konuyla ilgili olarak kamu idaresi cevabında; İrtifak Hakkının gayrimenkulün ya da şirket hissesinin değerlemesinde aktif değer içerisinde değerlendirildiği, yapı değeri olan 117.5 milyon lira üzerinden takdir edilmesinin usule ve yasaya uygun olduğu ifade edilmiştir.

 

Şirket hisselerinin gerçeğe uygun değerinin tespitinde sadece gayrimenkulün üzerinde tesis edilmiş olan üst hakkının değerlendirmede dikkate alınması, buna mukabil mülkiyetinin dikkate alınmaması, bu şekilde yapılacak değerlendirme sonucunda şirketin gerçeğe uygun beher hisse değerinin takdir edilmesi, doğru bir uygulama olacaktır” denildi. 

 

Teknokent Denizli Büyükşehir Belediyesi hisse alımı yüksek değer sayıştay