O'NUN HAYALİ GERÇEK OLDU

TAKİP ET

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Denizli Devlet Hastanesi İnme Merkezi'ne başvuran 75 yaşındaki Müzeyyen Semerci felçli geldiği hastaneden yürüyerek taburcu oldu.

Ani gelişen sağ kol ve bacağını hiç hareket ettirememe, bilinç değişikliği ve konuşma bozukluğu nedeniyle acil servise getirilen 75 yaşındaki Müzeyyen Semerci’ye yapılan ilk muayene ve görüntüleme sonrası damar tıkanıklığına bağlı felç tanısı kondu. Nöroloji Yoğun Bakım Ünitesi’ne alınan Semerci’ye Trambolitik(pıhtı çözücü, damar açıcı) tedavi uygulanmaya başlandı. İki haftalık yoğun bir tedavinin ardından hasta eski sağlığına kavuşarak taburcu oldu. 

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uz. Dr. Nedim Ongun da Denizli Devlet Hastanesi İnme Merkezi’nin felçli hastalar için umut ışığı olduğunu söyledi. Ongun: “Damar tıkanıklığına bağlı felç (inme) hem sakat bırakan hem de ölümle sonuçlanan hastalıklar listelerinde üst sıralarda bulunmaktadır. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, sigara ve alkol kullanımı, kalp ve damar hastalıkları gibi nedenlerle her yıl sıklığı giderek artan inme hastalığının erken tanı ve tedavisi oldukça önemlidir. İnme hastalığında vakit kaybı sonrası beyin hasarı geri dönüşsüz bir hal almaktadır. Hastanın özellikle ilk 3 saat içerisinde hastaneye götürülmesi, inmenin hasarsız iyileşme şansını arttırmaktadır." dedi.

İnmenin acil bir durum olduğunu belirten Uz. Dr. Nedim Ongun;“ İnme genellikle beyin damarlarında tıkanma ya da kanamanın neden olduğu ani başlangıçlı bir hastalıktır. İnmenin %80’i damar tıkanıklığına, %20’si de kanamaya bağlı olmaktadır. Ölüm nedenleri arasında kalp damar hastalıkları ve kanserden sonra 3.sırada yer almaktadır. Vücut yarısında uyuşukluk ve güçsüzlük, konuşma bozukluğu, ağızda kayma, bilinç bozukluğu, çift görme, görme kaybı, denge bozukluğu ve baş dönmesi gibi ani başlayan şikayetleri olan hastaların hiç vakit kaybetmeden bu tedavinin uygulandığı merkezlere başvurmaları hayati öneme sahiptir" ifadelerini kullandı.

Denizli Devlet Hastanesi İnme Merkezi’nde felç geçiren hastalara tedavi uyguluyor olmanın gururunu yaşadıklarını belirten Uz. Dr. Nedim Ongun; “Hastanemiz, ülkemizde bu tedavinin uygulandığı birkaç devlet hastanesinden bir tanesidir. Hızla artan sayıda hastaya tedavi gerekli şekilde uygulanmakta ve tedavi sonrası hastalar felcin hiçbir kalıcı etkisi kalmamış olarak eski günlük yaşantılarına devam edebilmektedirler" dedi.