Onlar da 1 Mart'ı bekliyorlar

TAKİP ET

Kapalı alanlardaki spor salonları bile açılırken, 14 Mart 2020 tarihinden beri kapalı tutulan Halı Saha işletmeleri de, 1 Mart tarihinde toplanacak olan Bakanlar Kurulu'nun kararını beklemeye başladı. Denizli Halı Saha İşletmecileri Derneği Başkanı ve Halı Saha İşletmecileri ve Sportif faaliyetler Federasyonu Denizli Temsilcisi Musa Bingöl, 'Pandemi sürecinde en çok mağdur olan bizleriz. Artık açılmak ve halkımıza hizmet vermek istiyoruz' dedi.

Geçtiğimiz yıl Mart ayı ortalarında başlayan Covid-19 Virüs sürecinde kapatılan, arada sadece iki ay çalışabilen ve sonra bugüne kadar tekrar kapatılan Halı Saha işletmeleri, 1 Mart tarihinde toplanacak olan Cumhurbaşkanlığı kurulundan çıkacak kararı bekliyorlar.


HALI SAHALAR AÇILMALIDIR
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Denizli Halı Saha İşletmecileri Derneği Başkanı ve Halı Saha İşletmecileri ve Sportif faaliyetler Federasyonu Denizli Temsilcisi Musa Bingöl şunları söyledi: “Halı Saha İşletmecileri ve Sportif Faaliyetler Federasyonu Denizli il Temsilcisiyim.


81 ilde yapılanmamız, 14 derneğimiz var. Konfederasyon çalışmalarımız devam etmektedir.  Başkanımız Mahmut Gözüaçık ve yönetim kurulumuz ile halı saha işletmecilerinin sesi olmak için mücadele veriyoruz.Ülkemizde yaklaşık 14 bin halı saha vardır.


Ortakları ile 20 bin işletmeci, 45 bin çalışan ve futbol okullarında eğitim veren 50 bin antrenör görev yapmaktadır. 4 kişilik bir aile diye düşünecek olursak yaklaşık 500 bin kişi güç durumdadır.Halı sahalara tedarik sağlayan, Top, Ayakkabı, Eldiven. Sandviç Ekmeği, Su ve diğer içecekler gibi tedarikçi firmalar ile birlikte konumuz 1 milyon kişiyi ilgilendirmektedir.”


EN UZUN SÜRE HALI SAHALAR KAPALI KALDI
“Hali Sahaları ilk pandemi döneminde yani 14 Mart tarihinde kapandı.  1 Haziran tarihinde spor tesisleri açılırken, Halı sahalar açılmadı, kapsam dışı tutuldu. Halı saha federasyonumuzun çabaları neticesinde 12 Ağustos tarihindi açıldı.


Halı Sahalar açılırken HES kodu ile çalışan işletmeler oldu.  Halı sahalar randevu sistemi ile çalışan işletmelerdir. Müşterilerimiz tesise girerken ateşi ölçülür. Dezenfektan ve hijyeni sağlanır, HES kodu alınır. Ayrıca denetlemelerde yetkililer verilmek üzere bu HES konu tutanakları saklanır.


Soyunma odaları ve duş kullandırılmaz, tesise seyirci alınmaz. 1500 m2 halı sahalarımızda bir kişiye 107 m2 alan düşerken, kapalı spor salonlarında 6 m2 yeterli oluyor. Fitness salonları, Kapalıspor salonları serbest. Basketbol, Voleybol, Hentbol gibi takım sporları serbest olduğu gibi Güreş, Tekvando, Kingboks gibi temas sporları ve ayrıca yüzme de serbest. Fakat açık alan ve 1500 m2’lik halı sahalar yasak..”


BÜTÜN KESİMLER BİZİ HAKLI BULDU
“Dünya Bilim Kurulu ve en önemli Üniversitelerden Teksas Üniversitesinin raporuna göre; Halı Sahalarda futbol oynamak, yukarıda saydığımız tüm sporlardan ve AVM, Toplu Taşıma Araçları, Kapalı mekanlarda yemek yemekten daha az risklidir. Bunu bizler değil, Bilim kurulları söylüyor.


Maalesef 18 Ağustas’da Halı Sahalar tekrar kapatıldı. 11 ay gibi uzun bir pandemi sürecinde bizler Halı Saha olarak 2 ay çalışabildik. Tüm spor dalları serbest iken, Kapalı salonlarda Futsal futbol bile serbest iken maalesef Covid rehberine uyan ve en az riskli olan Halı Sahalar kapalı..



Halı Saha Federasyonu olarak Sağlık Bakan Yardımcımız ve Bilim Kurulu Başkanımız Emine Alpmeşe, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcımız İhsan Selim Baydaş, Gençlik Spor Müdürümüz Mehmet Baykan, Ak Parti Genel Sekreteri Mustafa Hamarat, MHP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım, yani Hükümet ortağı parti yetkilileri ve bakan yardımcılarımıza kapalı alanların açık, halı sahaların kapalı olduğunu ve mağduriyetimizi anlattık. 15 Şubat sonrası destek sözü aldık.


En büyük sorun, kiralarımızı ödeyemiyoruz. Tahliye taahhütlerini imzaladığımız için de tahliyeler ile karşı karşıyayız. En kötüsü, bizi kapatan devletin kurumları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı ve birçok belediye mücbir sebep saymayıp, bizleri icralarla karşı karşıya bırakıyor.



Tesislerimizin güvenlik sorunları da var. Birçok halı sahaya hırsızlar girdi. En başta elektrik kablolarımız olmak üzere ne cam, ne çerçeve kaldı. Devletimizden büyükşehirlerde yapılan kira yardımı, basit usül defter işletmesi ve gerçek usül işletmeler faydalandı. Tüzel işletmeler, yani şirketler faydalanamadı.  Faydalansa  da en düşük 10 bin lira ile 40 bin lira kira ödeyen işletmelerin yarasına merhem olamadı.


Bizim tek istediğimiz; Spor bağışıklık sistemini güçlendirir. Halkımızın bağışıklık sistemininin güçlenmesi bizlerinde yaşadığı ekonomik sıkıntıdan kurtulmamız için biran önce açılmamız gerekmektedir.”
 

halı sahalar denizli halı saha i̇şletmecileri derneği başkanı halı saha i̇şletmecileri ve sportif faaliyetler federasyonu denizli temsilcisi musa bingöl korona virüs normalleşme denizlimuhabir muhabir denizli haberleri haberler haber