Pamukkale Üniversitesi'nde yabancı öğrencilerin parayla nasıl kayıt edildiği ortaya çıktı

TAKİP ET

2023 yılının son aylarında, Pamukkale Üniversitesi'nde, yabancı öğrencilerin tıp ve diş hekimliği gibi fakültelere usulsüz kaydedildiği skandalı medyaya yansımıştı. Ancak, bu skandalın nasıl gerçekleştirildiği henüz gün yüzüne çıkmadığı için açığa alınan görevlilere ulaştım ve birinci ağızdan olayların nasıl geliştiğini öğrendim.

Yeniçağ Gazetesi yazarı Gamze Dağ’ın kaleme aldığı makaleye göre, Paü’de yaşanan yabancı öğrenci kayıt  işlemleri şöyle gerçekleşmiş:

 

“ 5 Eylül 2022 tarihinde söz konusu usulsüzlük ortaya çıkıyor, 2023 Ocak ayında Denizli Cumhuriyet Savcılığı olaya ilişkin soruşturma başlatıyor, 2024 Ocak ayında ise dosya Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderiliyor.

 

“YÖS SINAVINDAN ÖNCE YABANCI ÖĞRENCİ KONTENJANI 2 KATINA ÇIKARILDI”

 

Açığa alınan görevlilerden biri, 11 Mayıs 2022 tarihinde yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’ndan (YÖS) birkaç gün önce üniversitenin üst düzey yetkililerinin, akademisyenlerin ve Yurt Dışı Öğrenci Koordinatörü Ali Şükrü Ç.’nin bir görüşme gerçekleştirdiğini sonrasında komisyonun toplandığını ve Tıp Fakültesi yabancı öğrenci kontenjanının 2 katına çıkarıldığını ifade etti.

 

“BEN İZİNDEYKEN ŞİFREM İSTENDİ”

 

YÖS yapılmadan önce müdüründen yasal hakkı olan doğum sonrası ücretsiz iznini istediğini ama alamadığını belirten görevli, “YÖS’ten birkaç gün sonra bana ne zamandır verilmeyen izin bir anda verildi. Hem de işlerin en yoğun olduğu zamanda” dedi.

 

“İzin sürecinde Pusula Bilgi Sistemi’ni (üniversitenin sistemi) iyi bilenlerden biri olduğum için tarafımdan sürekli bilgi alındı. Yaz döneminde öğrencilerin kayıtları yapılırken yoğunluk olduğu söylenerek farklı birimlerden memurların bizim birimimize görevlendirildiğini de öğrendim.” ifadelerini kullanan görevli “Yurt Dışı Öğrenci Koordinatörü Ali Şükrü Ç., “Yoğunluk var, yetişemiyoruz” diyerek sistemdeki kullanıcı adımı ve şifremi istedi ben de verdim. Zaten müdürlerin şifresini memurlar, memurların şifresini sekreterler vs. bilir. O yüzden hiç şüphelenmedim. Benim şifremle 7 farklı bilgisayardan sisteme girilmiş, bunu da sonradan öğrendim. IP adreslerine bakılarak kimlere ait IP adreslerinden şifrem ve kullanıcı adım kullanılmış? Niçin tespit edilmiyor? Bir buçuk yıldır neden cevap bulunmadı? Bilmiyorum.” dedi.

 

“YABANCI ÖĞRENCİLERİN PUANLARINI KAYDIRMIŞIM”

 

Eylül ayında hala izin süresi devam ederken bebeği ve eşiyle üniversiteye ziyarete giden görevli, bilgisayarların başında soruşturma ekibini gördüğünü ve Yurt Dışı Öğrenci Koordinatörü Ali Şükrü Ç.’nin “Yabancı öğrencilerin puanlarını sisteme girerken kaydırmışım” dediğini aktardı.

 

YURT DIŞINA GİTME PLANLARI

 

Yurt Dışı Öğrenci Koordinatörü Ali Şükrü Ç., son zamanlarda çevresindekilere yurt dışına gitmek istediğinden ve konsolosluklara başvuru yaptığından bahsetmiş. Bu iddiadan yola çıkarak araştırma yaptığımda söylenenlerin doğru olduğunu tespit ettim.

 

Ali Şükrü Ç., ilk önce 2022 Eylül ayında Lübliyana Büyükelçiliği’nin sekreter kadrosu için düzenlenen sınava giriyor ve başarılı oluyor. Sonrasında ise 16 Ekim 2022 tarihinde Muskat Büyükelçiliği’nin yazılı sınavına, 23 Ekim 2022 tarihinde de sözlü sınavına giriyor ve yine başarılı oluyor.

 

“3 AY İÇİNDE 2 KERE GÖREV YERİM DEĞİŞTİRİLDİ”

 

Görevli bu süreçte başından geçenleri şu şekilde aktardı:

6 Ekim 2022 tarihinde izinden döndüm ve müdürümün değiştiğini gördüm. Bebeğim dolayısıyla 1 yıllık ücretsiz izin hakkımı kullanmak istediğimi yeni müdürüme söyledim, O da kabul etti ve ben de izin dilekçemi yazdım. Ama sonra bir anda Fen Edebiyat Fakültesi’nde görevlendirildiğimi öğrendim. Daha sonra rektörlüğe gittim ve izin istediğimi belirttim, izin verileceği söylendi ama izin vermek yerine bu sefer de üniversitenin psikiyatri hastanesinde görevlendirildim. Oradaki yetkililer bu serviste bana ihtiyaç olmadığını bir karışıklık olabileceğini ifade etti. Ben bir kez daha rektörlüğe gittim ve hem bu durumu hem de izin durumumu konuşmak istedim ama bir sonuç elde edemedim.

 

1.5 ay boyunca boş boş psikiyatri servisinde oturmak durumunda kaldım ve 19 Ocak 2023 tarihinde açığa alındığımı öğrendim. İzin konusunda ısrarcı olduğum sanıldı da bu yüzden mi açığa alındım diye düşünürken, usulsüzlük yüzünden açığa alındığımı görünce şok geçirdim Soruşturmanın detaylarını dahi medyadan takip ettiğini belirten görevli, söz konusu usulsüzlük yapıldığı esnada izinde olduğunu, şifresinin istenmesinde anormal bir durum olmadığını, kendisinin bu olaydan haberdar olmadığını ve haberdar olsaydı şifresini vermeyeceğini de sözlerine ekledi.

 

Soruşturmada işlenen suçlar şu şekilde sıralanıyor:

 

Rüşvet Vermek

Resmi Belgede Sahtecilik

Kamu Görevlisinin Resmi Belgede Sahteciliği

Kamu Kurum ve Kuruluşları vb. Tüzel Kişiliklerin Araç olarak Kullanılması

 

ÜNİVERSİTE USULSÜZLÜĞÜ KABUL ETMİŞTİ

 

Üniversite mahkemeye verdiği savunmada yabancı uyruklu öğrencilerin kayıtlarında usulsüzlük yapıldığı kabul etti. Savunmada şu ifadelere yer verildi:

“Yabancı uyruklu öğrencilerin başvuru ve kabul işlemlerini yürüten davalı üniversitenin yurtdışı öğrenci koordinatörlüğü tarafından başvuru ve kabul sürecine ilişkin işlemlerde bir kısım usulsüzlükler yapılarak, kabul ve yerleştirme şartlarını taşımayan bir kısım öğrencilerin gerçeğe ve hukuka aykırı üniversitenin lisans programlarına yerleştirildikleri tespit edildi” denilen açıklamada şöyle devam edildi: ”Davacı hakkında gerçekleştirilen kabul, kayıt ve not girişi işlemleri esnasında davacının 504 olan sınav puanının, en yüksek puan 600 olabileceği halde, 678 olarak değiştirildiği tespit edilmiştir. Bu işlemlerin “idare hatası” olarak nitelendirilemeyeceği ortadadır.”

 

SORUŞTURMA TAMAMLANMADI

 

Güncel durumda 2 akademisyen ve 1 memur hariç yetkili kişiler hakkında bir işlem yapılmadı.

Üniversitedeki idari soruşturmanın usulüne uygun yapılmadığı da iddialar arasında yer alıyor.

1 yılı geçkin süredir savcılığa intikal etmiş durumda olan bu dosya için hala soruşturmanın devam ettiği belirtiliyor.

Soruşturmanın neden bu kadar uzun sürdüğü konusu ise kafa karıştıran noktalardan sadece biri.

 

pamukkale üniversitesi yabancı öğrenci