Pandemi Sürecinin Birey Psikolojisine Etkileri

TAKİP ET

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19), beklenmedik bir şekilde hızla yayılarak tüm insanları etkilemiş ve büyük bir çoğunluğun hayatını değiştirmiştir. Koronavirüs, insanların çalışma şeklini, eğitimlerini, ekonomik durumlarını, sosyal ilişkilerini ve daha birçok yönünü etkilemiştir. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin, belli başlı kesimlerin üzerindeki tesiri daha fazla olmuştur. Bu kesimlerden belki de ilk akla gelen tüm düzenleri değişen öğrencilerdir. Vaka sayılarının artması ile birlikte online eğitime geçmek okulların ve öğrencilerin büyük çoğunluğu için kısa bir zaman alsa da dezavantajlı grupların ulaşması oldukça güç olmuştur. İnternete veya gerekli elektronik araçlara ulaşma imkânı olmayan öğrenciler, eğitim haklarından mahrum kalmış veya çok geç kavuşabilmiştir. Dünya nüfusunun büyük bir kısmını oluşturan öğrenciler, günlerini geçirdikleri okullarda hem sosyal hem bilişsel anlamda kendilerini geliştirirken, online eğitim ile birlikte bu fırsatları ellerinden alınmıştır.

Öğrencilerin dışında etkilenen kesimlerden biri de yaşlı kesimdir. Koronavirüse yakalandıklarında hastalığı ağır atlatma ve atlatamama riski yüksek olan yaşlı kesim, kendilerini korumak adına insanlarla iletişimini minimuma indirmeye çalışmıştır.




Yaşlı kesimi özellikle hastalığa yakalanıp atlatamama korkusu ve aile bireyleriyle görüşememek olumsuz yönde etkilemiştir. Öğrenciler ve yaşlı kesim dışında sağlık çalışanları da pandemiden yoğun olarak etkilenmiştir. Bir anda sorumlulukları artan ve görevleri büyük önem kazanan sağlık çalışanları, hastalığa yakalanma korkusu içinde yoğun saatler çalışmak durumunda kalmıştır.

Tüm gün hastanede koronavirüse yakalanmış hastalar ile zaman geçiren sağlık çalışanları, virüsün kendilerine ve böylelikle de aynı evde yaşayan aile bireylerine bulaşmasından endişe duymuştur. Elbette bu kesimler pandeminin tek etkilediği kesimler değildir ve daha fazla insanın da maddi ve manevi olarak etkilendiği aşikardır.

Covid-19 Karantina Psikolojisi


Koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan önlemlerden olan sokağa çıkma yasağı, tüm insanları evde kalmak zorunda bırakmış ve karantinaya almıştır. Vakalar arttıkça sokağa çıkma yasağının uygulanma süresi artmış ve koronavirüse yakalananların da 14 günlük bir karantinaya girmesi gerekmiştir. Yaptıkları günlük işlerden ve dışarıdaki eğlence aktivitelerinden mahrum kalan insanlar, zamanlarını evde geçirmeye ve sosyalleşememeye başlamıştır. Zaman içerisinde, eve kapanmak durumunda kalanlar sıkılmış ve kendini sağlıksız düşünceler içerisinde bulmuştur.

Özellikle pandeminin ne kadar süreceğinin bilinememesi ve tedavinin çok sonra uygulanmaya başlaması da akıllarda soru işaretleri bırakmıştır. Ciddi bir küresel sorun olan pandeminin psikolojik etkilerinin üzerine karantinanın psikolojik etkileri eklenince daha fazla insanın psikolojik rahatsızlıklardan muzdarip olduğu gözlemlenmiştir.

İnsanlar, kendilerini güvende hissettiren hayat düzeni ve rutinlerden uzaklaşıp adeta başka bir hayata başlayınca bu değişikliğin psikolojik rahatsızlıklara yol açması elbette normaldir. Kendinizi psikolojik olarak kötü hissediyorsanız bilin ki yalnız değilsiniz ve pandeminin etkilediği insanlardan sadece birisiniz.

Koronavirüsün psikolojik etkileri ile başa çıkmak istiyorsanız destek almanız sizin için pandemi sürecini epey kolaylaştıracaktır. Bu dönemde hastaneye gitmenin korkutucu ve tehlikeli olduğunu düşünüyorsanız, Türkiye’nin en büyük online terapi platformu olan Psikolog Ofisi’nde anında alanında uzman psikologlar ile görüşebilir ve sorunlarınızın üstesinden gelebilirsiniz.

Karantina Sonrası Yaşanabilecek Psikolojik Sorunlar

Koronavirüsle mücadele önlemi olarak yaşanan karantinalar, pek çok kişide psikolojik olarak bir etki bırakmıştır. Bu kişiler genellikle maddi veya manevi olarak kayıpları olan kişilerdir. Evde zaman geçirdikçe kendini fazla düşünmeye ve kaygılanmaya iten insanlar çeşitli psikolojik rahatsızlıklardan muzdarip olmuştur.

Karantina sonrasında yaşanabilecek olan psikolojik rahatsızlıklardan birisi obsesif kompulsif bozukluğunun bir çeşidi olan temizlik hastalığıdır. Koronavirüse yakalanmamak için alınan tedbirlerden birisi olarak bilinen kendimizi ve yaşadığımız yeri temiz tutma işlemi, kimi insanlarda zaman içerisinde gelişebilir ve bir takıntıya dönüşebilir.

Bu insanların, koronavirüse yakalanma korkusu ile ellerini defalarca kez üst üste yıkadıkları, çok sık ve uzun süreli duş almaları, evi hemen hemen her gün dip bucak temizledikleri görülmüştür. Bunları alışkanlık edinmek, obsesif kompulsif bozukluk geliştirmeye yol açacaktır.

Karantina sonrasında yaşanabilecek olan psikolojik rahatsızlardan birisi de kaygı bozukluğu veya travma sonrası stres bozukluğudur. Bu süreçte oldukça kaygılanan ve sağlığından endişe eden insanların stres bozukluğu yaşaması muhtemel iken, sevdiklerini koronavirüs nedeni ile kaybeden insanların travma sonrası stres bozukluğu yaşaması da ihtimal dahilindedir. Bu rahatsızlıklarda erken tedavi oldukça önemlidir.

Erken müdahele edilmediğinde, stres bozukluğu yaşayan kişi depresyon gibi daha ciddi psikolojik rahatsızlıklarla mücadele etmek zorunda kalabilir. Bu rahatsızlıklar, tedavisi daha zor olan ve daha çok zaman isteyen rahatsızlıklardır. Durum kötüye ilerlemeden farkedip destek almak en mantıklı ve sağlıklı çözüm yoludur.

Üstesinden Gelebilirsiniz!


Koronavirüsün yol açtığı maddi ve manevi kayıplarınızın sizi psikolojik sorunlar yaşamaya itmiş olması oldukça normaldir. Pandemi sürecinde, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan insanların yalnız ve çaresiz hissettikleri gözlemlenmiştir. Sizin ilk olarak yapmanız gereken durumunuzun farkına varmanız ve destek almak istemenizdir.

Psikolojik rahatsızlıklarınız daha büyük hastalıklara evrilmeden müdahale etmek ve psikolojik yardım almak kesinlikle doğru karar olacaktır. Koronavirüs dolayısıyla kendinizi hastaneye gitme konusunda tedirgin hissediyorsanız, gereken desteği online terapi ile sağlayabilirsiniz.

Pandeminin psikolojik etkilerinin üstesinden gelmek için Türkiye’nin en büyük online terapi platformu olan https://www.psikologofisi.com/ üzerinden, uzman psikologlara anında bağlanıp görüşerek ihtiyacınız olan desteği alabilirsiniz.
 

pandemi sürecinin birey psikolojisine etkileri pandeminin en çok etkilediği kesimler denizli denizlimuhabir