PAZAR ALEV ALEV YANIYOR!

TAKİP ET

Gıda fiyatlarında pazar ve market arasında pek fark kalmaması vatandaşı çileden çıkardı. Ekimde kilosu 2 lira olan pırasa, marketlerde 5.45-5.95,  pazarda ise 7-8 lirayı buldu.

Kış aylarının gelmesiyle artan sebze ve meyve fiyatları ve marketlerin indirime yanaşmaması vatandaşın cebini yakıyor. Bazı ürünlerde fiyatlar ekim ayına göre iki hatta üç kat artmış durumda. Marketler ile pazar arasındaki fiyat farkı çok yüksek.

Semt pazarının yoğun olduğu Pamukkale ve Merkezefendi ilçelerinde ürün çeşitliliği ve çokluğuna rağmen fiyatların düşmediği gözlenirken marketlerde durumdan istifade ederek fiyatları yükselttiği iddia edildi.
Topraklık Mahallesinde kurulan semt pazarında fiyatların mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor olması vatandaşın eve eli boş dönmesine sebep oldu. Aynı uçurumun marketlerde yaşanıyor olması vatandaş bu mevsimin ortasında ne yiyecek sorularını akıllara getirdi.
 MUZ 7,95 LİRA BİBER FİNİ BİBER 14.95
Vatandaşın gıda ihtiyaçlarını daha uygun fiyata alabilmek için tercih ettiği pazar yerleri fiyat bakımından marketleri aratmamaya başladı. Durumu tepki gösteren Emekli Öğretmen Elif Güner, “Pazara geliyoruz fiyatlar ateş pahasına dönmüş. Tencerede pişecek bir şey alamadan eve dönüyoruz. Hadi marketten alalım desek marketle pazar arasında bir fark kalmadı. Bu insanlar ne yiyecek diye düşünen kimse yok. Pırasa 7 lira lahana 8 lira, soğan 5 lira, patates 5 lira, biz ne alıp da yiyeceğiz. Meyve fiyatları ile sebze fiyatlarını aratmıyor. Az önce markette gördüm muz 7.95 fini biberi 14.95, yeşil biber 14, patlıcan 14, 1 demet maydonoz 3 lira biz uzayda falan mı yaşıyoruz. Yetkililer duruma artık bir el atsın” dedi.
 ÜRETİM YOK VATANDAŞ NE ALSIN
Gıda fiyatlarındaki hızlı yükselişi stokçuluğa ve aracılara bağlayan Pazarcı Şevki Görgün, “16 yıldır pazarcılık yapıyorum bu seneye gelene kadar bu kadar fiyatlarda artış yaşanmadı. Marul 4 liradan aşağı düşmedi. Pırasa zaten 7-8 lira civarında dolanıyor. Stokçu mantık tıkılmadığı sürece vatandaş ucuz gıda ürününe ulaşamayacak. Stokçuların yanı sıra üretim yok. Üretimin olmayışı fırsatçıların işini kolaylaştırıyor. Vatandaşta haklı alamıyor bizde satış yapamıyoruz” diye konuştu.
Denizli Manavlar ve Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Ali Erbeği, “Son toplantısını 16 Ocak'ta gerçekleştiren Gıda Komitesi, hal fiyatlarındaki gelişmeler ve lisanslı depoculukta gelinen noktanın yanında, Hal Yasası ve Erken Uyarı Sistemi çalışmalarını ele aldı. Hal Yasası ile pazardan markete kadar geçen süreçte zayiat miktarının düşürülmesi ve soğutmalı depolarda korunma süresinin uzatılarak fiyatlar üzerindeki baskının azaltılması hedefleniyor” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Beraat Albayrak’ın sözlerini hatırlatan Başkan Erbeği, “Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak en son bir açıklama yaparak pazardaki fiyatlar ile market arasında çok fark olduğunu belirterek, "Özellikle rakamlara baktığımızda, Enflasyonla Topyekûn Mücadele programına destek veren birçok paydaşın yanında, desteği daha az olanı da ona göre değerlendiriyoruz. Takip ediyoruz, marketlerde istediğimiz rakamlar yok. Pazar ve market arasında ciddi fiyat varsa demek marketlerimiz beklenen katkıyı yapmıyor. Marketlerle konuşacağız" demişti. Fakat bugün baktığımızda bu uçurumun kapanmak yerinde birbirleriyle mücadele eder hale geldiler. Vatandaşın istediği yönde ne yazık ki bir olasılık yok.