Prof. Dr. Naci Görür Deprem tehlikesi olan illeri açıkladı

TAKİP ET

Profesör Naci Görür'ün gözyaşlarını tutamadığı ve, 'Bunların akıbeti de Kahramanmaraş ve Hatay gibidir.' diye işaret ettiği 18 şehir içerisinde Denizli'yi de saydı.

Naci Görür Deprem tehlikesi olan şehirleri açıkladı. Deprem tehlikesi olan şehirleri sayan Profesör Naci Görür, deprem yaşanması muhtemel şehirleri sayarken  gözyaşlarını tutamadı ve, “Bunların akıbeti de Kahramanmaraş ve Hatay gibidir.” diyerek 18 şehiri  işaret etti.

 

Prof.Dr. Naci Görür’ün gözyaşlarını tutamadığı ve içerisinde Denizli’nin de bulunduğu iller için “Bunların akıbeti de Kahramanmaraş ve Hatay gibidir.” Dedi. 18 şehiri şu şekilde sıraladı.

1 Eskişehir

2 Denizli

3 Muğla

4 Erzincan

5 Kayseri

6 Tokat

7 Kahramanmaraş

8 Hatay

9 Kocaeli

10 Osmaniye

11 Bingöl

12 Konya

13 Erzurum

14 Aydın

15 Balıkesir

16 Burdur

17 Manisa

18 Hakkari

Türkiye’nin deprem gerçeği ve sismik aktivitesi, bölgesel ve jeolojik geçmişiyle sismik olarak aktif bir ülke olmasından kaynaklanmaktadır.

 

Türkiye’nin coğrafi konumu gereği üç büyük levhanın ve bir dizi fay hattının kesişiminde olması, ülkenin düzenli olarak depremlerle sarsılmasına neden oluyor

Türkiye Arap levhası, Avrasya levhası ve Afrika levhası arasında bir geçiş bölgesinde yer almaktadır. Bu durum, toprakların sürekli olarak çekilmesine, çökmesine ve kayması ile birlikte depremlere neden olmaktadır. İşte Türkiye'nin sismik gerçeği:

 

1.Kuzey Anadolu Fay Hattı: Türkiye'nin kuzeyini yanal atılımlarla hareket ettiren bu fay hattı, İstanbul'dan doğuya doğru uzanıyor ve büyük depremlere yol açıyor. Bilim insanları, İstanbul'da ve fay hattında yaşayanların dikkat etmeleri gerektiğini sürekli

 

2. Doğu Anadolu Fay Hattı: Bu fay hattı, ülkenin doğu kısmında yer alıyor ve yanal atılımlarla gerçekleştiriyor. Bu da Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüksek sismik aktiviteye ve büyük depremlere neden oluyor. Aynı zamanda, bu fay hattının bulunduğu bölgenin her yıl birkaç milimetre yükselmesine neden olmaktadır.

 

3. Batı Anadolu Fay Hattı: Batı Anadolu Fay Hattı, normal faylarla ilişkilidir ve Ege Denizi'nin genişlemesine neden olur. Batı Anadolu'da meydana gelebilecek depremler ise Marmara Bölgesi'ne sıçrayabilir.

 

4. Bitlis-Zagros Fay Hattı: Bu fay hattı, İran-Irak sınırında yer alır ve Afrika levhasının ana parçalarından birisidir.

 

Bitlis-Zagros Fay Hattı, Türkiye'nin doğusuna itme kuvveti uygulamaktadır ve bu yüzden dalma-batma zonu gerçekleşmekte, bu sebepten dolayı Doğu Anadolu Bölgesi her yıl birkaç milimetre yükselmektedir.

 

Türkiye, bu karmaşık jeolojik etkileşimler nedeniyle düzenli olarak depremlerle karşı karşıya kalıyor. Türkiye’de nüfusunun büyük bir kısmının aktif deprem bölgelerinde yaşaması dikkat çekiyor. Bu nedenle bölgelerdeki yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi için aralıksız çalışılıyor.

Prof. Dr. Naci Görür deprem tehlikesi olan iller deprem Denizli Kahramanmaraş hatay