Seralar jeotermalle çağ atlayacak

TAKİP ET

Denizli'nin sera cenneti olan Sarayköy'de jeotermalle ısıtılan seralar hem daha masrafsız hem de daha sağlıklı.

Denizli'de jeotermalin merkezi Sarayköy'de seralar da artık jeotermalle ısıtılmaya başladı. Jeotermalle ısıtılan seralar hem daha masrafsız hem de daha temiz üretim açısından en faydalısı. Hasköy Muhtarı ve seracı İbrahim Demirci, sadece elektrik maliyeti ile binlerce ton domates üretimi yapıyor. Yılda 3 kez ürün aldığını belirten Demirci, sıcak su sayesinde üretimin de çevreye zararsız olduğunu belirtti



Demirci; 'Burada 10 dönüm serada domates üretimi yapıyorum. Jeotermal ısıtma yöntemiyle borularımızı üçer metre aralıklarla döşeyip ısıtma gerçekleştiriyoruz. Aldığımız jeotermal suyunu da borular vasıtasıyla seranın ısıtmasında kullanıyoruz. Esasında en masrafsız olan da jeotermal. Kömürle ısıtma yıl içerisinde oldukça maliyet getiriyor ve dumanı da etrafa saçılıyor. Bu da ister istemez çevre kirliliğine yol açıyor' dedi.
Gelen sıcak suyun 70-80 derece dolaylarında olduğunu belirten Demirci, gelen suyun da aynı şekilde geriye bırakıldığını ifade etti. Demirci, 'Biz sera için aldığımız suyu yine aldığımız jeotermal haznesine geri gönderiyoruz. Zaten sıcak su 70-80 derece çıksa da sera içinde 50 dereceye kadar düşüyor. Biz bu suyu geri bırakarak jeotermalde devamlılığı da sağlıyoruz.' ifadelerini kullandı.




 

denizli sarayköy jeotermal sera domates serası hasköy muhtarı i̇brahim demirci denizlimuhabir muhabir denizli haberleri