Siber Zorbalık Nedir? Sosyal Medyada Siber Zorbalık

TAKİP ET

Siber zorbalık, günümüzde daha yaygın olarak teknolojik ortamda gerçekleşen bir tür saldırıdır. Bu tür saldırılar çeşitli platformlarda, oyun platformlarında, mesaj alanlarında ve cep telefonu içerisinde yer alan her türlü uygulama içerisinde görülür.

Bu zorbalıkta bir kişi hedef seçildikten sonra o kişiyi utandırmaya ya da korkutmaya yönelik davranışlar sergilenmektedir. Bu davranışlar devamlı olarak ilerler ve kişiyi ortamdan çekingen hale getirir. Bu duruma siber zorbalık adı verilir.

 

Siber zorbalık dijital çağı çok yakından ilgilendiren bugünlerde en çok teknolojik alanlarda gelişme göstermektedir. Bunun nedeni teknolojinin doğru ya da yanlış kullanımına bağlıdır. Genel olarak gençlerde görülen siber zorbalık durumu, bir güç gösterisinden doğar.

 

Anket: Çocuklar Sosyal Medyada Siber Zorbalık Deneyimliyor mu?

 

ExpressVPN’in anket çalışmasına göre, çocuklar sosyal medyada siber zorbalığa uğruyor, korkutucu fotoğraf/videolara ve birilerinin kaba davranışlarına maruz kalıyor ve yabancılar onlara bir şey satın aldırmaya çalışıyor.

 

Ebeveynler çocuklarının en çok siber zorbalığa uğramasından endişe duyarken, çocuklar en çok birilerinin kaba davranışlarına maruz kaldığını belirtiyor.

 

Siber zorbalık, hedef alınan bir kişinin başka bir kişi tarafından kasıtlı olarak rahatsız davranışlarda bulunması anlamını taşır. Bu zorbalığa uğrayan kişilerde -kişiden kişiye değişiklik gösterebilmek ile birlikte- genel olarak üzüntü ve çekingenlik durumunu gözler önüne serilir. Bazı siber zorbalık örnekleri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

 

1- Sosyal çevrede kişinin rahatsız edici görüntülerini yaymak,

2- Bir kişiyi ısrarlı bir şekilde takip etmek,

3- Kişiye uygunsuz fotoğraf, video ya da mesajlar göndermek,

4- Anonim olarak bir hesaptan kişiyi tehdit etmek, taciz etmek ya da rahatsız edici davranışlarda bulunmak,

5- Bir kişi hakkında doğruluk payı bulunmayan haberleri yaymak olarak sıralanabilir.

 

Sosyal Medyada Siber Zorbalık

 

Sosyal medya yakın çağda en fazla tercih edilen ve çoğu insanın gündelik işlerinin dahi tümünü yürüttüğü bir alan olarak bilinir. Haliyle bu tutum, hem olumlu hem de olumsuz olayları beraberinde

getirir. Sosyal medyayı iyi anlamda kullanan kişiler olduğu gibi kötü anlamda kullanan kişiler de vardır. Siber zorbalık sosyal medyayı kötüye kullanmanın sonucundan doğar ve kişiyi oldukça olumsuz bir ruh haline sokar.

Siber zorbalık, sosyal medyada oldukça yaygın ve zaman içerisinde de yayılma gösteren bir davranıştır. Bu zorbalığı gösteren kişiler ise genel olarak zamanında aynı durum içerisinde bulunmuş, topluluğa ayak uyduran ya da özgüvensiz kişilerden meydana gelir.

 

Siber Zorbalık Çeşitleri Nelerdir?

 

Siber zorbalık iletişimi kullanarak ortaya çıkarılan ve en çok sosyal mecralarda kendini gösteren bir tür saldırıdır. Kişiye ilişkisel tarzda bir zarar verme davranışı olarak bilinen siber saldırı, iki şekilde meydana gelmektedir. İlk olarak teknik yön barındıran elektronik zorbalıktır diğeri ise psikolojik olarak bilinen e-iletişim zorbalığıdır.

 

Elektronik zorbalık, bir kişinin özel bilgilerini; şifresini, spam içerikli mailler göndermek, virüs bulaştırıcı postalar göndermek gibi teknik olayları barındırmaktadır. Bir diğer çeşit olan e- iletişim zorbalığı ise tek bir kişi tarafından yapılabildiği gibi pek çok kişi tarafından da aynı anda yapılabilir. Bu saldırı türü genel olarak kişinin duygu ve düşüncelerine yönelik olarak yapılmaktadır.

 

Siber Zorbalık Nasıl Önlenir?

 

Siber zorbalık, bugünlerde sosyal medyayı yaygın bir biçimde kullanan herkesin karşılaştığı, bazen farkına dahi varmadığı bir durum olarak nitelendirilebilir. Siber saldırıdan kurtulmanın bazı önlemleri bulunur. Bu önlemler şu şekilde açıklanabilir:

1- Öncelikle teknolojik araçlar dikkatli ve bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır.

2- Sosyal medya şifreleri zor belirlenmelidir.

3- Güvenlik sağlayan yazılımlar güncel bir şekilde tutulmalıdır.

4- Kişisel bilgileri üçüncü kişiler ile paylaşılmamalıdır.

5- Bilinmeyen mailler dikkatsiz bir şekilde açılmamalı, gönderilen linklere rastgele tıklanmamalıdır.

6- Yabancı kişilerden gelen mesaj, mail ve her türlü fotoğraf açılmamalı ve rastgele bakılmamalıdır.

7- Her web sitesine girilmemeli, şüpheci bir şekilde yaklaşılmalıdır.

8- Gerçek hayatta insanlara karşı gösterilen şüpheci yaklaşım sosyal mecralarda da devam etmelidir.

 

siber zorbalık sosyal medya ExpressVPN