SİPSİ KRALİÇESİ UNESCO LİSTESİNDE

TAKİP ET

Denizli Beyağaçlı sipsi sanatçısı çoban Halime Özke, UNESCO tarafından 'Yaşayan İnsan Hazinesi' listesine alındı.

Çamelili Cura sanatçısı Hayri Dev’in ardından 'Yaşayan İnsan Hazinesi' sıfatı alan ikinci Denizlili sanatçı olma özelliği taşıyan Halime Özke 72 yaşında bu listeye girmeye hak kazandı.

Beyağaç’ın dağlarında çocuk yaşlarda keçi otlatırken kendi kendine sipsi çalmayı öğrenen Halime Özke, zamanla kendini geliştirdi ve düğünlerin vazgeçilmezi oldu. Köy düğünlerinde çaldığı sipsiyle adını duyuran Halime Özke’nin ismi önce Denizli’de, ardından Türkiye’de duyuldu. Ulusal televizyonlara konuk edilen Halime Özke, sadece ustalıkla çaldığı sipsiyle değil, katıldığı programlarla sevimli tavırları ve Denizli şivesiyle konuşarak ta adından söz ettirdi. Özke, UNESCO’nun yaşayan insan hazinesi olarak kayıtlara geçti.

2 yıl önce sene yaşamını yitiren üç telli cura ve çam düdüğü sanatçısı Çamelili Hayri Dev’in yolundan gitmek istediğini söyleyen Sipsici Halime Özke, “Somut Olmayan Kültürel Miras Yaşayan İnsan Hazneleri Listesi”ne alınmak istediğini kısa süre önce dile getirmişti.

Türkiye’nin dört bir yanında Denizli ve Beyağaç’ı tanıtan kültür elçisi Özke, “UNESCO’nun yaşayan Kültür Hazinesi ilan ettiği Hayri Dev’ kaybettik. Ben de Hayri Dev’in yolundan gitmek istiyorum. Ben de Hayri Dev gibi UNESCO’nun listesine girmek istiyorum. Bu konuda yetkili kişilere sesleniyorum. Beni aday göstersinler” diyerek UNESCO’ya mesaj göndermişti.
 
 Halime ÖZKE
 
Denizli Beyağaç’ta doğmuştur. 7 yaşında sipsiyle tanışmış ve daha sonra babasının izin vermesiyle sipsi üzerine yoğunlaşmıştır. 17.06.2010 tarihinde Sipsi Yapımı Çalgı Yapımcılığı dalında teklif edilmiş ve Çalgı Yapımcılığı başlığı altında Kültür ve Turizm Bakanlığınca UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri listesine 13.03.2013 tarihinde 01.0028 envanter numarası ile kayıt edilmiştir. Artık Unesco yaşayan insan hazinesidir.  Fuara gelen vatandaşların yaş fark etmeksizin, genciyle yaşlısıyla, en çok ilgilendiği isimlerden biri olmuştur. Yeteneği, konuşması ve doğallığı ile katılımcıları kendine hayran bırakmıştır. Hem sipsi yapım ustası hem de sipsi çalan tek bayan sanatçıdır.