SULAMADA KRİZ KAPIDA

TAKİP ET

Denizli'de sulama birlikleri yeni sulama dönemi öncesi üreticiden beyan almasına rağmen su fiyatını belirlemedi. Her yıl mart ayında açıklanan su fiyatının seçim sonrasına bırakıldığı ileri sürüldü. Pamukkale Belediye Meclis Üyesi Serkan Tüğdür; 'Su fiyatı TÜİK'e göre mi ENAG'a göre mi artırılacak. Üretici belirsizlik nedeniyle planlama yapamıyor' diye isyan etti

Sulama birlikleri her yıl Mart ayında üreticilerden beyan alarak dekar başına sulama ücretini önceden belirler, Nisan ayında ise ilk taksit ödemeleri tahsil ederdi. Fakat bu düzen değişti. Mart ayının sonuna gelinmesine rağmen sulama birlikleri su fiyatlarını açıklamadı.

 

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde 80 bin dekar tarım arazisine su sağlayan Recep Yazıcıoğlu Sulama Birliği de fiyat açıklamadı. Birlik geçen yıl dekar başına 150 lira olan su ücretine yüzde 100 zam yaparak 300 liraya çıkarmıştı. Fakat Cumhurbaşkanlığı kararı ile tarımsal sulama giderlerinin yarısı cumhurbaşkanlığı tarafından karşılanmıştı.

 

Mart ayı sonuna kadar beyanlarını veren çiftçiler aynı dönemde su fiyatlarının belirlenmesinin ardından 1 Nisan itibariyle peşin indiriminden faydalanır ya da ödemelerin ilk taksitini yatırırdı. Fakat düzen bu yıl değişti. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde su fiyatlarına yapılan artış belirlenmedi ve ücret açıklanmadı. Aynı zamanda sulama birliklerinin bütçelerinin de oluşmadığı görüldü.

 

SULAMA SEZONU BAŞLADI

 

Buna rağmen sulama sezonu başladı. Üreticiler fiyatını bilmedikleri suyu tarlalarına veriyor. Recep Yazıcıoğlu Sulama Birliği; Pamukkale ilçesinin Kocabaş, Gürlek, Kocadere, Pınarkent, Eldenizli, Irlıganlı, Küçükdere, Yeniköy, Korucuk, Güzelköy, Akhan, Goncalı, Karakova ile Merkezefendi ilçesinin Salihağa kırsal mahallelerinde üreticilere su temin ediyor. CHP Pamukkale Belediye Meclis Üyesi Serkan Tüğdür çoktan açıklanması gereken su fiyatlarının belirlenmediğini belirterek, seçim sonrasına bırakıldığını kaydetti.

 

SU FİYATI NEYE GÖRE ARTACAK?

 

Geçen yıl su fiyatlarına yüzde 100 zam geldiğini hatırlatan Tüğdür; “Bu yıl zammı neye göre yapacaklar. TÜİK’in enflasyon rakamlarına göre mi ENAG’ın enflasyon rakamlarına göre mi?” diye sordu.

 

Tüğdür; “31 Mart öncesi tepki almamak için mi fiyatlar açıklanmıyor? Yoksa Cumhurbaşkanı yine yarısını ben ödeyeceğim mi diyecek… Tarifeler belli değil. Sulama birliklerinin büktçesi belli değil. Eğer ödemelerin yarısı geçen yıl olduğu gibi cumhurbaşkanlığı bütçesinden ödenmeyecek ise bütçede para mı kalmadı bilmek isteriz. Fiyatlar seçimden sonra mı açıklanacak. Neden hala açıklanmıyor. Çiftçi önünü göremiyor. Planını, programını yapamıyor. Bu belirsizlik ne kadar sürecek bilmiyoruz. Üreticilerimiz tepkili “ ifadelerini kullandı.

 

serken tüğdür sulama krizi sulama fiyatı sulama birliği