TAKSİCİ MAĞDUR, YOLCU MAĞDUR

TAKİP ET

Çardak Havaalanı yönetiminin taksi hizmet kooperatifi ile sözleşmesin tek taraflı fesh etmesiyle başlayan, insanların mağdur olduğu ve Denizli gündemine oturan olay hakkında Kooperatifi Başkanı Yaşar Kocabıyık, Pamukkale Taksi Kooperatif Müdürü Afrif Mergen ve  Pamukkale Havaalanı Taksi Kooperatifi'nin Avukatı Berkay Güçlü yaşanan süreç ile ilgili Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) İlyas Haytan Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

Diğer taksicilerin kendilerine karşı kışkırtıldığını dile getiren Pamukkale Taksi Kooperatif Başkanı  Yaşar Kocabıyık ”26 yıldan bu yana Denizli’de örnek taksicilik yapmaya çalıştık. 2006 yılından sonra uçak seferleri artmaya başladı. Buna bağlı orak yolcu sayımız arttı.
Bize gelen talepler doğrultusunda fiyatlarımızı aşağı çekerek Belediye Meclisi’nin aldığı karara dayanarak 2013 yılında Devlet Hava Meydanları’nın verdiği izne dayalı yasal izinlerle işimizi yapmaya devam ettik. Denizli’de yaptığımız bu hizmet ile UBER ve korsan taksilere yer vermedik. Yaptığımız hizmetle ülke ekonomisine ve turizme katkıda bulunduğumuz gibi birçok insana da iş kapısı açtık. 2006 yılında da otobüs firması bize doğru yada dolaylı yoldan davalar açarak bizim bu hizmetimizi engellemeye çalışmıştır.
O zamanki davaların sonucunda da 2011 yılında yapılan ihalede Pamukkale Taksi olarak ihaleyi aldık ve görevimize devam etmekteyiz. Söz konusu otobüs firması Çardak’taki taksicileri kışkırtarak, birçok meslektaşımızı boş vaatlerle borca sokarak mağdur etti ve bizi birbirimize düşürdü. Şimdi de aynı oyunu oynayarak birçok taksici dostumuzla bizi birbirimize düşürmeye çalışmaktadır.
Otobüs firması yarattığı bu kaos ortamı gibi birçok alanda tekelleşmeye çalışmaktadır. 65km mesafede havaalanı olan bir ilin taksimetrede şuan Üçgen Kavşağı’na kadar yazdığı fiyat 220 liradır. Bir ay önce düzenleme yapınmasına kadar 240 liraydı. Uçak biletini 80-100 liraya alan bir kişi taksimetre üzerinde bu fiyata kaç kişi gider. Bu noktada şunu önerebilir; keşke belediyemiz daha uygun fiyatlarda havalimanı ile Denizli arasına seferle koysa da halkımızın seçeneği artsa ve daha uygun fiyata hizmet alsa. Devletin halka yapamadığını yıllardır Pamukkale taksi olarak biz yaptık.

 DENİZLİMİZE YAKIŞMADI
Son günlerde basında yer alan haberlere göre, ‘taksiciler içeri alınmıyor’ gibi kafa karıştıran haberler ortaya atılmıştır. Bütün taksiler yolcularını içeriye bırakabilir. Ancak içerden yolcu ile çıkışı engellenmektedir. Devlet Hava Meydanları ile kooperatifimiz arasında yapılan sözleşmeye dayalı olarak itiraflı bir durum ortaya çıkmıştır. Bu da mahkeme sürecine taşınmıştır. Bu yüzden yolcularımızı eski yerimizden değil, bu süreçte nizamiye kapından almaktayız. Kooperatifimiz yakın zamanda hukuksal boyutu çözerek, Denizli’mize yakışmayan bu durumu da ortadan kaldıracaktır.
Bizi destekleyen tüm müşterimize teşekkür ediyorum” dedi.
Pamukkale Taksi Kooperatif Müdürü Arfif Mergen konuyla ilgili olarak “hizmet tamamen müşteriye dayalı, müşteri memnuniyetine dayalı bir hizmettir. Türkiye’nin hiçbir yerinde bizim yaptığımız gibi bir hizmet yoktur. Bazı yayın organlarında bizim usulsüz olduğumuza yönelik haberler çıktı. Bizi itibarsızlaştırılarak korsan taksi gibi lanse ediliyoruz. Ticaret bakanlığı ile bizim aramızda olan kooperatif ana sözleşmesidir. Türkiye’nin her yerinde havalimanı taksiler bu sözleşme ile çalışır. Türkiye’nin hiçbir havalimanında belediyenin durağı yoktur.
Havalimanları özel kuruluşlardır. Kendi kuralları ve sınırları vardır. Bütün havalimanı taksilerinin bağlı olduğu bir üst birlik vardır. Bütün havalimanı taksiler ihaleyi alabilmek için kooperatif kurarlar. Ticaret bakanının kooperatif ana sözleşmesine göre hizmet verirler. Biz bu işi kaçak olarak yapmıyoruz. Belediyeden 2007 yılında aldığımız ‘Paylaşımlı Yapılabilir’ şeklinde izin yazımızla yapıyoruz. Bu iznin süresi yok.
Detayı ise ‘Denizli Belediyesi Taksi İşletmeciliği Durakları Yönetmeliğinin 13.Maddesi 1.bendi; Belediye sınırları dışında taksi taşımacılığı ücreti, taksimetre ücretini aşmamak şartıyla pazarlığa tabidir. Ayrıca belediye sınırları dışında birkaç kişinin bir araya gelerek taksi ücretini paylaşmaları ‘dolmuş taşımacılığı anlamına gelmez’ tekliği ile değiştirilmesi ilgili meclis üyesi Osman Zolan’ın yazılı önergesiyle söz konusu talebi inceleyerek, bu maddenin belediye sınırları dışında taksi taşımacılığı ücreti taksimetre ücretini aşmamak şartıyla pazarlığa tabidir. Ayrıca vatandaşların belediye sınırları dışında birkaç kişin bir araya gelerek taksi ücretini paylaşmaları ‘dolmuş taksi anlamına gelmez’ şekliyle kabulüne 08.10.2007 günü oy birliği ile karar verildi. İmzalayanlar; Şamil Çınar Meclis başkan Birinci Vekili, Sabahattin Kara Divan Katibi, Pınar gökçe Divan Katibi.